De diepte in met Shimano’s Steps-systeem

De kracht van afstemming

Shimano Steps is de naam van Shimano’s e-bikesysteem. Meer dan 160 verschillende fietsmerken zijn voorzien van de middenmotoren, accu’s en onderdelen van dit Japanse bedrijf. Wij gingen in gesprek met de technische man van Shimano, Erik Hazenberg om meer te weten te komen over dit e-bikesysteem.

Shimano steps systeem

Shimano is bij veel mensen, ook de minder fanatieke fietsers, een bekend merk. Dat is ook niet zo gek, het bedrijf bestaat dit jaar honderd jaar; het eerste fietsonderdeel waarmee het op de markt kwam was het freewheel, een achtertandwiel met vrijloop. In de jaren vijftig kwam hier een derailleur bij en later ook een 3-speed versnellingsnaaf. Vanuit daar nam de vraag alsook het aanbod enkel maar toe en vandaag de dag maakt Shimano een zeer uiteenlopende range producten, geschikt voor zowel stadsfiets, racefiets als mountainbike, en alles wat daar tussen ligt.

Deze ruime range aan producten geeft Shimano de mogelijkheid om hun verschillende producten perfect op elkaar af te stemmen. Zo past een crankstel precies bij de ketting en precies bij de cassette en precies bij de derailleur en precies bij… je snapt ‘m wel. Dit is ook wat Shimano onderscheidend maakt op de e-bikemarkt. Er zijn naast Shimano veel aanbieders van accu’s en motoren, maar deze maken zelf geen achternaven of versnellingssystemen. De accu’s en motoren van die aanbieders zijn weliswaar compatibel, maar kunnen nooit optimaal op elkaar worden afgestemd.

Shimano steps systeem

Shimano heeft alles onder een dak om een fiets van A tot Z goed te laten functioneren. Daar hebben wij als consument uiteindelijk voordeel van. Allereerst weet je dat alles onderling goed samenwerkt en op elkaar is afgestemd. Soms kan het zijn dat een op het eerste gezicht niet in relatie staand product fouten veroorzaakt in het systeem; er hoeft dan niet te worden gezocht naar een ander product of andere leverancier, maar het product zelf kan worden aangepast om alles goed te laten werken.

Onderhoudsbeurt

Een tweede voordeel hiervan is de efficiëntie. Misschien nog wel belangrijker dan de kracht van een motor of grootte van een accu. Immers, als je een flinke motor of accu hebt, maar deze is niet efficiënt dan zorgt dit voor veel minder kilometers. Doordat alle onderdelen van Shimano op elkaar zijn afgestemd werkt het gehele aandrijvingssysteem soepel en gaat zo min mogelijk energie verloren.

Ook wanneer je fiets naar de dealer moet voor een onderhoudsbeurt of reparatie biedt dit voordelen. Shimano-dealers hebben dagelijks directe lijnen met Shimano, zodat di-

rect duidelijk is welke producten je nodig hebt, waarbij je er ook zeker van kunt zijn dat deze compatible zijn met jouw systeem. Wanneer jouw dealer vlot geholpen wordt heeft dit tot resultaat dat jij weer sneller op je fiets zit.

Shimano steps systeem

Trots

Met name op de doorontwikkeling van het Steps-systeem zijn ze trots bij Shimano. Sinds de eerste motor in 2014 is er zoveel veranderd en verbeterd. Bijvoorbeeld het geluid. Een aantal jaren terug was het geluid dat een elektromotor produceerde nog een belangrijk obstakel bij aanschaf. Immers, wanneer je op een vroege ochtend door een prachtig stukje heide fietst wil je niet continu een harde zoemtoon horen van je fietsmotor. Maar ja, een elektromotor maakt nu eenmaal geluid, denk aan de aandrijfmotoren van bijvoorbeeld je ruitenwissers in de auto. ‘Vandaag de dag is er, in elk geval bij het Steps-systeem, bijna niemand die hierover klaagt. Het komt zelfs niet meer ter sprake, simpelweg omdat het geluid nog amper hoorbaar is. In zeven jaar ontwikkeling is iets wat voorheen een keuzefactor bij aanschaf was vandaag de dag non-existent. Dat vind ik een bijzondere ontwikkeling en laat zien hoe ver we zijn gekomen.’

Shimano steps systeem

‘Daarnaast is het gewicht natuurlijk van belang, onze nieuwste EP8-motor is gemaakt van magnesium en weegt slechts 2,5 kilogram, momenteel een van de lichtste motoren op de markt.’ De kracht en koppel wordt eigenlijk amper benoemd, aangezien deze momenteel redelijk stabiel is geworden: er is op dit moment eigenlijk geen behoefte aan nog sterkere motoren, aangezien je met de huidige motoren alles aankan.


Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Electrified E-Bike Magazine en volg ons op Facebook en Instagram!

 van