23-02-2022 - Nieuws, Wielrenblad

De Evolution Gravel Race

Meer dan alleen de zwaarste gravelrace van Afrika.

Vijf dagen, 850 kilometer en 10.000 hoogtemeters door de Afrikaanse wildernis. De Evolution Gravel Race wordt een van de zwaarste uitdagingen van het jaar. Van 26 tot 30 juni 2022 zal de etappekoers, die op gravel wordt gereden, over de hele lengte van Tanzania gaan. Beginnend bij de beroemde Ngorongoro-krater, langs de machtige Kilimanjaro, helemaal tot aan de Swahili-kust aan de Indische Oceaan.

Snelle grindpaden in de savanne maken ook deel uit van het parcours net als de steilste beklimmingen in het achterland van Tanzania. De deelnemers kunnen tropische hitte, een warm en vochtig regenwoudklimaat en een onvergetelijke ervaring verwachten die veel meer is dan de wedstrijd aangaan. De beste atleten uit Oost-Afrika zullen aanwezig zijn als mede-avonturiers. Kortom: een duurtest voor de fitte en avontuurlijke gravelfietser.

De Evolution Gravel Race is meer dan alleen een uitdagende off-road wielerrace. Het is de tweede editie in de AMANI-avonturenreeks na de Migration Gravel Race (18-21 juni 2021), die vorig jaar voor het eerst werd gehouden in Kenia. Ook vertegenwoordigt de race de eerste grote investering van het project in Tanzania.

Evolution Gravel Race

Een nieuwe stap naar inclusiviteit

Een beginnende, onverstoorde groep wielerliefhebbers die hun sport interessant willen maken door deze meer inclusief te maken. Dit is waar het AMANI-project voor staat. De belangrijkste zorg van het AMANI-project, is het creëren van kansen voor atleten uit Oost-Afrikaanse landen om deel te nemen aan races. Zowel lokaal als internationaal. Ze willen deze kans bieden om hun vaardigheden op het internationale toneel te laten zien.

Toen reizen in 2020 bijvoorbeeld geen optie was, werd het initiatief “Ride Online” gelanceerd. Hiervoor bracht AMANI slimme trainers naar Afrika, zodat fietsers online op een platform met de internationale gravelgemeenschap konden deelnemen. Het initiatief om Oost-Afrikaanse renners naar Europa halen om hen kansen te bieden en deel te nemen aan het professionele wielrennen is ook onderdeel van dit project. Topsporters zoals Ide Schelling ondersteunden deze inspanningen en hebben getraind met de Afrikaanse fietsers in Nederland. Trouw aan het motto “als de berg niet naar Mohammed komt”, organiseert AMANI ook wedstrijden op de grond in Afrika. Daar krijgen lokale atleten de kans om te concurreren met ‘s werelds beste gravelatleten en zo hun netwerk uit te breiden en zichzelf te presenteren aan sponsors, zonder te worden tegengehouden door visumcomplicaties of reisbeperkingen.

Evolution Gravel Race

AMANI projecten worden bedacht en ondersteund in samenwerking met de lokale wielerclubs en met de betrokkenheid van de lokale bevolking bij de organisatie van de wedstrijden. Het zijn de renners en clubs zelf die door het gebrek aan internationale racemogelijkheden zich identificeerden als de belangrijkste toetredingsdrempel voor Oost-Afrikaanse atleten in het professionele wielrennen. De Evolution Gravel Race is het nieuwste project om deze racemogelijkheden naar Oost-Afrika te brengen.

Evolution Gravel Race

De inschrijvingsperiode voor de Evolution Gravel Race 2022 loopt momenteel. Meer informatie is beschikbaar op de site van de Evolution Gravel Race, klik dan hier. Voor meer info over het AMANI project, klik dan hier.


Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van