20-09-2021 - Kitesurfen, Leesvoer

De Flysurfer Soul V2 Review

De Flysurfer Soul V2 is een kite gericht op mensen die willen overstappen van tube-kites naar foil-kites, een kite dus met alle voordelen van een foil-kite, maar ook met alle handling gemakken en het vaar gevoel van een tube-kite. Deze tweede editie van deze freeride en bigair kite heeft een update gehad.

Flysurfer heeft de constructie wat aangepast zodat de Soul nog sterker en duurzamer is geworden, tevens is de tip shape van de Soul V2 veranderd voor een nog beter bargevoel. Ook is er nieuw TX-Light ripstop doek gebruikt om de duurzaamheid te verhogen. Bij dit doek zitten drie extra verstevigingsdraden dichter op elkaar waardoor dit doek stijver is en dat geeft de kite meer vormvastheid en meer contact met de kite in de bar. De leading edge is gemaakt van DLX+-doek die de kite beter beschermt tegen crashes, schelpen, zand en andere obstakels. Al het gebruikte doek heeft een coating aan de binnen- en buitenzijde zodat het geen water opneemt en het bestand is tegen UV-stralen. De overall afwerking is subliem en met oog voor detail. De wingtips zijn iets vierkanter geworden om de draaisnelheid te verbeteren. Op de leading edge zitten luchtinlaten die met kleine onbreekbare fiberglass latjes wordenopengehouden zodat er makkelijk lucht in de kite komt bij het starten. Deze luchtinlaten zijn zo gemaakt dat de lucht er weer niet makkelijk uit gaat, op basis van het lange sok principe, lucht dat dus in de kite komt kan er niet meer uit.

Binnenin de kite is de verbinding tussen de kamers aangepast, de zogenaamde TX-light hard finish celwanden versnellen het vullen van de kite met lucht en zorgen voor nog meer vormvastheid in de shape van de kite. Zo is de kite ook eerder stabiel boven je na het starten. Eenmaal vol, na een paar seconden wachten, krijgt de kite z’n bedoelde vorm. De vorm is behoorlijk langgerekt maar niet zo extreem als z’n meer op race gerichte broertje de Sonic 3. De Soul V2 is ook wat dikker qua profiel. Hierdoor is de aspect ratio lager en vliegt de Soul iets langzamer door de lucht dan de Sonic, maar nog wel sneller als de meeste tube-kites. De bridle heeft veel lijntjes maar laat dat je niet afschrikken. Als je er een beetje in verdiept valt het mee met die complexiteit. De Soul V2 heeft zelfs een van de eenvoudigste bridle-setups voor een foil-kite. Overigens zijn deze bridle-lijnen iets dunner dan bij van de Soul 1 waardoor de aerodynamica verbeterd is. Starten is een fractie anders, maar voor iedereen makkelijk zelf te doen. Zelf water (her)starten met een foil-kite is makkelijker, sneller en kan in veel minder wind dan met een tube-kite. 

Eenmaal in de lucht valt meteen op hoe ongelooflijk stabiel de Soul V2 is. Zeker bij weinig wind kan daar geen tube-kite tegen op. Door z’n lage gewicht en vorm blijft de kite met minimale wind in de lucht hangen. Voelt in het begin beetje gek om met zo weinig wind een kite in de lucht te hebben met relatief weinig spanning op de lijnen. Maar als je instuurt voel je dat de kite best veel bardruk en trekkracht aan de trapeze geeft. Dat is fijn want je weet direct waar de kite zich bevindt. Neemt de wind toe nemen deze krachten ook toe, maar het blijft allemaal makkelijk beheersbaar. Kies wel twee a drie maten kleiner dan je gewend bent van een tube-kite. 

Sturen: op de eerste plaats is de druk tijdens het sturen is erg constant terwijl die van een tube-kite meer varieert. De Soul helikoptert niet op zijn plek tijdens het draaien zoals veel race achtige foil-kites, maar draait mooi om zijn tip zoals een tube-kite. Heb je spanning op de frontlijnen dan reageert de kite direct en goed, echter de bochten zijn wat ruimer. Daar moet je even aan wennen. Dit geldt des te meer bij het springen, timing is iets anders en je stuurt hard in naar 12u, eenmaal gewend is het springen een lust. Met name de airtime is mega. Wil je buikspieren kweken, dan is dit de kite om dat mee te doen. Vluchten van meer dan tien seconden zijn geen uitzondering. Je hebt dan ook alle tijd om tricks te doen. De kite blijft ondertussen rustig hangen in de lucht en is super vergevingsgezind. Dat geeft een boel vertrouwen. Ook kiteloops zijn mogelijk, houdt wel rekening met flink wat power in de kiteloop. Snel gaan en hoogtelopen is waar de Soul V2 in excelleert. Hier kunnen maar weinig tube-kites tegen op. Ook hier blijft de trekkracht en bardruk constant. Zelfs door windgaten vlieg je probleemloos heen. Dit maakt van de Soul dan ook een uitstekende hydrofoil-kite. Wil een tube-kite wel eens uit de lucht vallen bij transitions in weinig wind, de Soul V2 blijft rustig in de lucht. Ook downwind varen is super comfortabel, simpelweg je bar aantrekken en de hydrofoil langzaam laten versnellen.

Mocht de Soul V2 in het water vallen, dan is hij super makkelijk te herstarten. Je herstart hem in zijn normale windrange identiek aan een tube-kite door 1 stuurlijn aan te trekken. Bij minimale wind trek je aan beide stuurlijnen, de kite gaat achterwaarts omhoog. Zelfs bij weinig wind, je wacht tot de Soul zijn kite breedte boven het water is, laat 1 stuurlijn los, de kite spint om zijn as en je stuurt de kite weer naar de rand van het windvenster. Dat de Soul V2 een niet al te extreme aspect ratio heeft speelt hierbij mee. Het verder verbeterde Automatic Drainage System loost eventueel binnengestroomd water snel. Verder laat de kite zich makkelijk oprollen tot een klein en licht pakketje waardoor het ook een uitstekende kite is om mee te reizen. Handige tip is om de bar aan de lijnen te houden zodat je de volgende keer binnen een minuut op het water kunt staan.

Maten windbereik prijs

Kijk voor meer kitereviews en een overview van alle specs van alle kites op ridersguide.nl

Website: www.flysurfer.com

 van