26-05-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

De focus van Maxime Chabloz

Niet voor iedereen was 2020 een slecht jaar. Kom er maar in Maxime Chabloz (19). De Zwitserse F-One rider won zijn eerste WK freestyle op spectaculaire wijze. Nu weet hij het zeker: zijn droom om wereldkampioen te worden is haalbaar. Voor het zover is, wilden wij alvast nader kennismaken. Wie is deze ambitieuze, competitieve alleskunner die ook nog eens kans maakt het podium bij de extreme freeskiërs te bestijgen.

Jouw 2020 is zo slecht nog niet hè?

‘Haha, nee. En ik heb dit jaar mijn beste resultaat ooit neergezet door het SuperKite evenement in Brazilië te winnen. De pandemie heeft mijn leven ook verder niet negatief beïnvloed. Ik kon nog steeds reizen en trainen in Europa. Voor mij was 2020 een heel goed jaar. Dat smaakt naar meer. Doordat ik minder kon kitesurfen was ik juist des te gemotiveerder en meer gefocust.’

Interview Maxime Chabloz

Ja, hoe het om te winnen in zo’n sterk deelnemersveld?

‘Ongelooflijk, vooral omdat ik dacht dat het evenement gecanceld zou worden. De absolute highlight was toch wel mijn allerlaatste trick in de finale: de back mobe 7 grab. Ik wilde die tijdens de hele competitie al een keer proberen te sticken, maar er was geen geschikt moment om het te proberen. In de eerste heats van de wedstrijd was zo’n gewaagde sprong niet nodig om te winnen, dus ik bewaarde dit geheime wapen voor de latere heats. Dat moment kwam pas in de finale toen ik er na een paar sprongen zo goed voor stond dat ik risico’s kon nemen. Fuck it, ik ga ervoor dacht ik tijdens mijn laatste run. Ik had alleen niet gedacht dat ik hem ook nog perfect zou landen en een 10 zou krijgen. Een mooiere finale is niet mogelijk.’

Interview Maxime Chabloz

Ik heb het idee dat je een heel competitieve mindset hebt.

‘Ja. competitie zit in mijn DNA denk ik. Ik denk continu aan hoe ik nog beter kan worden. Dat heb ik niet alleen met kiteboarden, maar in al mijn sporten. Ik ben ook skiër en doe als het kan ook mee aan extreme freeski-competities. Als Zwitser ben ik natuurlijk met bergen opgevoed. Mijn grote broer is alpineskiër en traint harder dan iedereen die ik ken. Hij is extreem competitief en wij hebben elkaar altijd op positieve manier gepusht.’

Interview Maxime Chabloz

Daar wil ik het straks nog over hebben, eerst terug naar het kitesurfen: waar en wanneer ben je begonnen? Zwitserland is nou niet bepaald het perfecte kitesurfland.

‘Ik ben begonnen op mijn tiende, met mijn vader in Zuid-Frankrijk. Kitesurfen had alle ingrediënten die ik interessant vindt. Ik was al snel hooked.’

Wanneer wist dat je potentie had om een pro te worden?

‘Ik ben altijd al superambities aan het sporten. Al in mijn jonge jaren was het voor mij duidelijk dat ik pro zou worden in een van die sporten. Ik wist nog niet waarin, maar op mijn 15e won ik mij eerste kiteboard-wereldtitel bij de jeugd. Vanaf toen was het duidelijk: ik word kitesurfpro. Op mijn zestiende werd ik pro. Daarna volgden nog 3 wereldtitels bij de jeugd.’

Voor zo’n veelzijdige sportman ben je qua kitesurfen eigenlijk behoorlijk eenzijdig: waarom zit je niet ook in de big air scene zoals Liam Whaley?

‘Misschien komt het nog, maar op dit moment trekt het me niet zo. Uitaard vind ik het best leuk mijn kite te loopen op grote hoogte, maar ik heb daar eerlijk gezegd niet al teveel ervaring mee in hele sterke winden. Ik vind het ook echt eng. Ik ga liever iets voor iets lagere en technische moves, dan dat ik meteen mijn leven riskeer met sprongen boven de 15 meter. Zo ben ik in al mijn sporten trouwens. Met skiën spring ik ook liever een 360 van een kleine klif dan dat ik me van een enorme klif afgooi om vervolgens maar te zien hoe ik neerkom. Ik wil nog wel controle houden. Freestyle is meer mijn ding dan big air.’

Interview Maxime Chabloz

Ben je wel eens hard gevallen?

‘Oef uiteraard. Mijn ergste wipe-out was na een megaloop. Dat was tijdens een event in Schotland op de eerste dag. Na een megaloop ging het mis en knalde ik vanaf een hoogte van 10 meter head first in een stuk water waar het maar 30cm diep was. ik mag blij zijn dat ik het kan navertellen.’

Wat is je meest favoriete move?

‘Mijn all time favourite is de backmobe, in welke vorm dan ook. mobe7, mobe grab… whatever.’

Interview Maxime Chabloz

Op welke moves ben je het meest trots?

‘De eerste keer dat ik een mobe 7 landde in een heat was gaaf. En de meest waanzinnige move was die mobe 7 grab tijdens het SuperKite-event waarmee ik al mijn tegenstanders in een combosituatie kreeg. Best knap aangezien ik deze trick nog maar een keer eerder had geland.’

Met welke moves ben je nu bezig?

‘Ik heb drie tricks in gedachten. De mobe 7 double grab wil ik standaard kunnen landen. En ik wil trainen op de backside en frontside 10. Al die tricks zijn ongelooflijk lastig en het is niet vaak dat de omstandigheden goed zijn om ze te oefenen.’

Hoe bereid je je voor op wedstrijden?

‘Net voor grote wedstrijden doe ik alleen maar korte trainingssessies. Ik doe gewoon iets van 4 tot 7 tricks en ga daarna rusten. Op die manier ben ik niet moe, maar heb ik wel vertrouwen in mijn skills. Verder denk ik niet al te veel na over tegen wie mijn tegenstander is. Ik probeer vooral plezier te hebben als ik het water opga. In sommige heats ben ik uiteraard wat berekender en strategischer, maar dat zijn ook de heats waarin ik de boel voor mezelf verpest, haha.’

Interview Maxime Chabloz

Wat is jouw meest vervelende wedstrijdervaring?

‘Mijn slechtste ervaring kwam door een skiblessure. Ik had een ongelukje, net een week voor het eerste belangrijke kite evenement van het jaar. Ik had zo’n pijn in mijn heup dat ik niet eens de kwalificatieronden doorkwam. Mijn beste ervaring was uiteraard het winnen van het SuperKite event. Het is mijn grootste overwinning tot nu toe. Een heel speciaal moment voor mij.’

Hoe zie je de toekomst van de competitief kiteboarden?

‘Ik denk dat de GKA een goede job doet door ons een eigen tour te geven. Het enige grote obstakel voor de ontwikkeling van de freestyletour is COVID-19. maar ik denk dat het de komende jaren de goede kant op zal gaan.’

Hoe is het om F-One teamrider te zijn? ‘We hebben een ontzettend goed team, de F-One trips zijn ‘one of a kind’ en ik ben heel blij met deze sponsor. Het voelt meer als een warme familie dan als een industrie. Ook de kites en boards passen perfect bij mij.’

Interview Maxime Chabloz

In hoeverre hou jij je bezig met productontwikkeling?

‘Nauwelijks als ik eerlijk ben. Ik ben meer bezig met het leren van nieuwe tricks met mijn nieuwe gear dan dat ik mij focus op de gear zelf. Ik vind de spullen die we nu hebben goed genoeg. En het testen en ontwikkelen van spullen kost veel tijd en energie. Ik denk dat ik dat in de toekomst wel meer en meer zal gaan doen.’

Wat zijn jouw sterke en minder sterke punten?

‘Ik denk dat mijn sterke punt is dat ik heel competitief en consistent bent. Ik ben meestal niet degene die de allervetste trucs doet, maar ik heb meestal maar twee pogingen nodig om mijn beste tricks te landen. Aan de andere kant ben ik wel een piekeraar en heb ik last van gedachten als ‘oh shit, nog een valpartij en ik verlies de titel.’ Dat geeft natuurlijk stress waardoor ik slechter presteer. Ik denk dat we daar allemaal wel last van hebben.’

Als je iets aan jezelf zou mogen veranderen, wat zou dat zijn?

‘Ik zou niets aan mezelf veranderen als ik eerlijk ben. Ik ben blij met hoe ik ben. Maar goed, misschien praat ik over een paar jaar wel anders want deze sport heeft heel veel impact op mijn lichaam. Mijn knieën en rug hebben zwaar. Ik ben soms wel bang dat ik niet gezond oud wordt op deze manier, haha.’

Vind je het zwaar om pro te zijn?

‘Absoluut, maar ik geniet er wel van. Mensen denken soms dat wij een relaxt leven hebben met alleen maar zon, wind en plezier. Ze zien niet hoe hard we trainen, hoe gefocust we zijn en welke risico’s we nemen. Ze zien ook niet hoe teleurstellend het is waneer het niet volgens plan gaat. Ze zien alleen de mooie plaatjes op Instagram, maar er komt zoveel meer bij kijken. je moet echt wel een beetje obsessief zijn om op dit niveau te kunnen kitesurfen.’

Interview Maxime Chabloz

Jij noemt jezelf obsessief?

‘Haha, zeker weten. In mijn hoofd gaat het altijd over sport. Een nieuwe trick, mijn nieuwe gear, een wedstrijd, etc. Ik ben er fulltime mee bezig.’

Maar je bent niet alleen maar obsessief met kiteboarden bezig?

‘Nee, zoals gezegd. Ik doe heel veel verschillende sporten. Behalve kitesurfen, doe ik aan surfen, wingen, skaten, skiën en nog veel meer. Het hangt af van de locatie en de weersomstandigheden. Voor mij is er altijd wel iets te doen. Ik kan niet goed kiezen en ben op sportgebied een veelzijdig mannetje. Als ik maar één sport zou kunnen doen zou ik me snel vervelen. Ook op wedstrijdniveau. Ik wil liefst wereldkampioen worden in kiteboarden en freeride-skiën. Dat is mijn grote doel. Ik wil een inspiratie zijn voor andere sporters en laten zien dat je met het combineren van verschillende sporten beter kunt worden dan wanneer je je alleen maar focust op één sport.’

Wat maakt jouw leven de moeite waard?

‘Zonder twijfel is dat sport. Ik ben niet het type dat graag reist om nieuwe plekken te zien. Ik reis vooral omdat om in goede omstandigheden op een kiteboard of ski’s te staan.’

Tekst Marcelino Lopez
Beeld Ydwer van der Heide, Svetlana Romantsova, Matt Georges


Dit interview met‘’Maxime Chabloz” komt uit Access #5 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van