10-05-2016 - Nieuws, Wielrenblad

De Giro en afdalen…

Niets is zo mooi als een fietsstijl waarbij het bovenlichaam kaarsrecht over de fiets gebogen hangt. Vaak wordt er over een ideale fietshouding gesproken, waarbij een wijnglas zonder problemen op de rug van de renner gezet kan worden zonder dat deze omvalt. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en moet de rest toekijken hoe daalmeesters als Samuel Sanchez, Fabian Cancellara, Peter Sagan en Vincenzo Nibali naar beneden slalommen. Echter met het nieuwe klassement wat de organisatie van de Giro wil implementeren komt de veiligheid van diezelfde renners misschien in het geding. 

Door het nieuwe klassement, met bijbehorende geldprijs, krijg je waarschijnlijk dat renners van voornamelijk de kleinere ploegen onnodig veel risico’s gaan nemen wanneer de weg naar beneden gaat. Vrijwel gelijk bij het wereldkundig maken van het nieuws kreeg de organisatie veel tegengeluid en niet geheel onterecht. Echter wanneer alles volgens plan verloopt en de renners de kunst van het afdalen volledig beheersen, dan is het een genot voor het oog. Op tijd de bocht aansnijden zodat je met genoeg snelheid er weer uit komt. Afdalen is iets wat je moet durven en kunnen en is niet voor iedereen weggelegd.

Wij hebben een overzicht samengesteld van deze daalmeesters zodat jullie de ongekende kunsten van deze renners veilig vanuit huis kunnen bekijken.

Nibali – Lombardia 2015

Peter Sagan – Tour de France 2015

Voor ons blijft echter de afdaling van Fabian Cancellara in de Tour de France van 2009 een van de mooiste. Door een achterstand moest de gele trui drager Fabian Cancellara tijd goed maken in de afdaling om nog aan te kunnen sluiten, hierdoor zette de Zwitser alles op alles en dit zorgde voor spectaculaire beelden.

 

 van