31-03-2022 - Mountainbiken, Nieuws

De gloednieuwe Otocon – volledig beschermd, volledig geventileerd

POC is trots om zijn gloednieuwe en bekroonde helm, de Otocon, op de markt te brengen. De Otocon is ontwikkeld voor de behoeften van enduro-rijders en brengt nieuwe ideeën en perspectieven samen. De helm vormt een maatstaf voor wat kan worden geïntegreerd en bereikt in een full-face helm. Veiligheid, gewicht, ventilatie, materiaalfusie en een goede pasvorm zijn slechts enkele van de bepalende kenmerken van de Otocon.

De Otocon Race Mips en Otocon zijn gloednieuwe helmen gericht op een uitzonderlijk laag gewicht en hoge ventilatieniveaus, gecombineerd met een goede geavanceerde bescherming.

In een reactie op de Otocon zei POC’s Chief Product Officer, Oscar Huss: “We hebben een schat aan ervaring opgebouwd met het ondersteunen van atleten op het toppunt van hun sport. We wilden de lichtst mogelijke full-face helm ontwikkelen die zou voldoen aan de behoeften van moderne enduro-rijders. Dit met de allerbeste prestaties, bescherming, ventilatie en de hele dag comfort. De Otocon tart het conventionele denken, het zal je beschermen waar je ook heen wilt, en je zult vergeten dat je het draagt.”

Met name de Otocon Race Mips is de belichaming van POC’s ‘Whole Helmet Concept™’ met een verscheidenheid aan digitale integratie, zoals Recco en een NFC medische ID-chip, en de opname van Mips Integra. Met een gewicht van slechts 750 g (maat medium), gebruikt de Otocon Race Mips twee verschillende voeringmaterialen die zijn geoptimaliseerd voor functie en bescherming in hun respectievelijke deel van de helm: de bovenste zone met EPS en de onderste zone met EPP.

Ventilatiekanalen geïnspireerd op POC’s racehelmen zorgen voor een onbeperkte en maximale luchtstroom. Een afbreekbare klep is inbegrepen om de kans op nekletsel te verkleinen, en een gloednieuw riem- en maataanpassingssysteem ondersteunt een fijn afgestemde pasvorm en retentie, zodat rijders met of zonder pads kunnen rijden.

Sterk geventileerd. Een essentieel kenmerk van de Otocon is het verkoelende effect dat wordt versterkt door de ventilatiekanalen aan de binnenkant, die de bekroonde racehelmen van POC hebben geïnspireerd. De ventilatiekanalen zorgen voor een onbeperkte luchtstroom door de helm en zorgen voor een verkoelende luchtstroom bij hoge en lage snelheden.

Lichtgewicht. Alle voordelen van uitzonderlijke bescherming komen in een ongelooflijk lichtgewicht pakket. Een middelgrote Otocon Race Mips weegt slechts 750 gram, waardoor hij de hele dag comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is en behoort tot de allerlichtste full- face helmen die er zijn. De Otocon, die iets minder functies zal hebben, weegt maar liefst 680 g (maat medium), waardoor er nog meer keuze is voor rijders die op zoek zijn naar een nog lichtere helm.

Mips Integra

De Otocon is voorzien van Mips Integra, een nieuw systeem dat voor het eerst werd uitgebracht met POC’s Kortal Race Mips mountainbikehelm in 2021. Ontwikkeld in samenwerking met Mips, brengt het alle voordelen van roterende impactbescherming samen in een bijna onzichtbaar pakket, het beste van alle werelden.

Raceslot

Een gloednieuw geïntegreerd systeem voor het aanpassen van de pasvorm, de ‘Race Lock’ is geïnspireerd op POC’s World Cup ski-racehelmen. De geïntegreerde afsteller aan de achterkant van de helm maakt het gemakkelijk om de unieke 360°-pasvorm van elke rijder te vinden, wat het comfort en de veiligheid verbetert. De unieke constructie en positie van de Race Lock betekent dat het nooit in de nek van een rijder zal komen en zorgt voor een breder bewegingsbereik dat nodig is bij enduro- en zwaartekrachtrijden. Het is ontworpen om perfect te werken met een brilriem, waardoor totale aanpassing zonder enige interferentie mogelijk is.

Riembevestigingssysteem

De Otocon introduceert een nieuw bandretentiesysteem. De Otocon heeft jarenlange ervaring in de ontwikkeling van helmen en heeft een nieuw ankersysteem dat beter aansluit bij trailhelmen dan bij conventionele full-face helmen. Fietsers zullen profiteren van een riembevestigingssysteem dat een uitgebreid scala aan aanpassingen biedt, veiliger is en de helm in staat stelt om met of zonder wangkussens te werken

Uitneembare wangkussens

De wangkussens zijn afneembaar en gemakkelijk te verwijderen tijdens het rijden, wat voor nog meer ventilatie zorgt wanneer dat nodig is, zoals tussen enduro-race-etappes. Dankzij het nieuwe fit-systeem kan de helm ook zonder pads worden gebruikt, omdat de helm altijd goed vastzit.

twICEme® NFC Medical ID

‘De helm die voor je kan spreken als je dat niet kunt™’. De twICEme® NFC Medical ID kan de veiligheid en bescherming van de gebruiker ondersteunen door het medische profiel van een rijder en de contactgegevens voor noodgevallen in de helm op te slaan, zodat andere rijders, medische teams en eerstehulpverleners er gemakkelijk toegang toe hebben.

RECCO®-reflector

Moderne mountainbikes kunnen je overal brengen. Het is bevrijdend, maar het is nog belangrijker om zoekbaar te zijn als je verdwaald raakt bij een ongeval. Een geïntegreerde RECCO®-reflector helpt reddingsdiensten u gemakkelijk en snel te lokaliseren als er iets misgaat.

Voering uit twee materialen

Een innovatieve benadering van het helmontwikkelingsproces heeft geresulteerd in een helm die de sterkte en duurzaamheid heeft van een EPP multi-impact kinstang. Dit verbetert ook de duurzaamheid, heeft een EPS-voering in het bovenste gedeelte die een lichtere helm creëert en zorgt voor een nauwkeurige balans.

Aramidebruggen en een gegoten voering

De overgang tussen EPP en EPS in de helm is structureel verbeterd met een gegoten kooi voor extra sterkte en stabiliteit. Aramidebruggen zijn in de helmvoering gegoten om de structurele stabiliteit en bescherming tegen penetratie te verbeteren.

Verwijderbare grill

De grill in het kinstuk, om de rijder te beschermen tegen modder en ander trailafval, is ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden verwijderd, zelfs onderweg. Het kan eenvoudig worden verwijderd met een druk op de knop. Rijders die nog meer luchtstroom willen of die in warme omstandigheden rijden, kunnen beslissen om de grill al dan niet te gebruiken.

Over de Otocon gesproken, Robin Wallner, Ibis Enduro Racing Team Manager, zei: “We hebben een zeer lange geschiedenis van samenwerking met POC, en hun producten hebben ons gedurende vele seizoenen beschermd en geholpen om over de hele wereld te presteren. Samen hebben we onze inzichten en ervaringen in de Otocon, en het resultaat, een lichtgewicht helm met ongelooflijke ventilatie en een schat aan veiligheidsvoorzieningen, is buitengewoon. We kunnen niet wachten om erin te gaan racen.”

Beschikbaarheid

De Otocon en de Otocon Race Mips zijn later in april/mei verkrijgbaar. Beide zullen online en in geselecteerde winkels verkrijgbaar zijn.

Gewicht

Otocon Race Mips – XS = 590gr, S = 680gr, M = 750gr, L = 850gr
Otocon – XS = 530gr, S = 620gr, M = 680gr, L = 780gr

Prijs

Otocon Race Mips – EURO 329,95 / GBP 300 / USD 350 / SEK 3.299 / CAD 420 / AUD 500 / NZD 540
Otocon – EURO 269,95 / GBP 240 / USD 270 / SEK 2.699 / CAD 310 / AUD 425 / NZD 465

Voor meer informatie over de helm, POC en Otocon bekijk hier de website.


Up/Down magazine #1 2022 is uit, deze is te bestellen in de Soulwebshop! Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van