09-12-2020 - Mountainbiken, Leesvoer

Julbo Quickshift MTB: de goggle herontworpen

Het mountainbiken met een goggle (met een enkele o, anders klinkt het als die zoekmachine) kent zijn tijd en plaats. Iedereen die wel eens met flinke vaart langdurig over ruige tracks afdaalt zal dit beamen. Wanneer het zaak is je ogen te beschermen tegen zon, rondvliegend gruis en steentjes terwijl je over technisch terrein stuitert, is een goggle simpelweg een must. De meeste goggles zijn een-op-een overgenomen uit de wintersport en hoewel sommige een iets andere ventilatie bieden, blijft het niet echt gericht op de mountainbikesport. Tijd voor verandering, dachten voormalig wereldkampioenen Downhill/Enduro Fabian Barel en Jerome Clementz.  

De meeste goggles zijn prima voor het afdalen, gaven Fabian en Jerome aan. Ze beschermen je gezicht tegen de elementen, de verschillen per merk zitten met name in lenzen, pasvorm, looks en kwaliteit. Maar wat gebeurt er als je ineens met een goggle omhoog moet fietsen? De ventilatie is gericht op rijwind en die is te verwaarlozen wanneer je omhoog trapt. Een extra zonnebril meenemen voor het klimmen? Tijdrovend en waar laat je dat ding tijdens de afdaling? 

Het werd dus hoog tijd voor een puur op mountainbike gerichte goggle die goed ventileert. Hiervoor zochten Fabian en Jerome contact met de Franse brillenmaker Julbo. Julbo maakt al decennia vele soorten brillen voor uiteenlopende sporten en hoorde het verhaal van beide mannen aan. Niet veel later verlieten zij het pand met een doos goggles die ze naar eigen inzicht mochten aanpassen. Na veel testen, knippen en knutselen bleek dat de voornaamste warmteopbouw plaatsvond onder de ogen, waar het foam van de goggle op de wangen rust. Door hier stukken foam weg te knippen ontstond voldoende luchtstroom, met als gevolg dat de lens niet besloeg of heet aanvoelde. 

Echter zorgden deze openingen ook dat het voornaamste doel van de goggle, de ogen beschermen tegen stof, gruis en stenen, in het geding kwam. Ook Fabian had hier geen oplossing voor en samen met de designers van Julbo werd een projectgroep opgezet om hier een passende oplossing voor te bedenken.  

Met de ideeën van beide mannen ging men aan de slag. Er werden enkele prototypes ontwikkeld, die door een zeer uiteenlopende groep van pro’s tot amateurs werden getest. Alle feedback werd meegenomen en zo ontstond een steeds meer gefinetuned prototype. Maar liefst twee jaar werd er gewerkt aan de ideale bril.  

Het uiteindelijke resultaat is even geniaal als simpel, door middel van magneten zijn de stukken foam onder de ogen in een handomdraai te verwijderen… en terug te klikken. De Quickshift-MTB, zoals het model is gedoopt, is daarmee de eerste mountainbike-goggle die een oplossing heeft gevonden voor ventilatie in de klim.  

Meer informatie over deze goggle vind je hier.


Dit artikel komt uit Up/Down Mountainbike Magazine #3 2020. Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van