De hand slide – Trick Tip

De hand slide is een relatief makkelijke trick waarmee je veel stijlpunten scoort. Zodra je de basis van deze trick onder de knie hebt zijn er ook nog eens veel manieren om hem uit te bouwen. Zo kun je er net voor je landing een tailgrab er aan toevoegen of hem to-blind landen. Er zijn nog tal van andere opties.

De hand slide

Het verschilt een beetje per persoon of je de hand slide liever naar links of rechts doet. Om hier achter te komen moet je even nagaan bij jezelf met welke hand jij het fijner vindt tricks zoals bijvoorbeeld een board-grab one footer of downloop te doen. Je moet weten met welke hand jij beter bent op je bar en met welke hand je beter bent met je board. Meestal is dat niet dezelfde hand. 

Stap 1 – De hand slide

Kom met voldoende power in je kite en een redelijke snelheid aanvaren. De hand die het water gaat raken is altijd de hand waarmee je het liefst je board vast hebt en de hand waarmee je het beste bent met je kite op de bar. Ik ben persoonlijk beter met mijn rechterhand op de bar en met mijn linkerhand  op mijn board. Daarom doe ik deze trick dan ook liever naar rechts dan naar links. Heb jij het andersom dan is het beter om het op links te gaan oefenen.

Stap 2 – De hand slide

Doe je hem naar rechts hou dan je kite rond 13:00 uur doe je de trick naar links hou je kite dan op 11:00 uur 

Stap 3 – De hand slide

Zodra je de slide gaat inzetten probeer dan niet te poppen en omhoog te gaan maar probeer laag te blijven. Zodra je te hoog popt dan zul je niet met je hand bij het water komen. Door dit goed te kunnen controleren moet je dus redelijk gepowered staan want zo kun je jezelf als het ware iets laten zakken richting het water. Doordat je snelheid en kracht in je kite hebt zul je niet gelijk in het water wegzakken maar hier dus nog een tijdje boven blijven hangen. 

Stap 4 – De hand slide

Je achterste hand (in mijn geval links) gaat gestrekt naar achter en schuin naar beneden waarbij je de rest van je lichaam probeert omhoog te krijgen door je achterste been te buigen en je voorste volledig te strekken.

Stap 5 – De hand slide

Als je genoeg power hebt in je kite bepaal je aan het begin van de take-off hoe laag je wilt zakken. Laat je de bar helemaal uit dan eindig je waarschijnlijk gelijk in het water, maar trek je de bar volledig aan zal je waarschijnlijk niet met je hand in de buurt  van het water komen. Dit is even zoeken met welke wind je welke snelheid moet hebben en hoe ver je je bar moet aantrekken. 

Stap 6 – De hand slide

Zelf probeer ik met zoveel mogelijk snelheid aan te komen en begin ik bijna altijd met mijn bar bijna helemaal uit (zoals op de foto te zien is) maar dit kan niet te lang want dan hou je niet genoeg kracht om boven het water te blijven. Wat je dus doet gedurende de trick is je bar steeds wat meer aantrekken zodat je gelijke kracht houdt gedurende de hele trick. Als bijna alle kracht uit je kite is verdwenen en je hebt een paar meter geslide dan heb je waarschijnlijk ook de bar volledig aangetrokken. Dit zorgt er ook voor dat je iets omhoog gaat en de trick zo kunt uitvaren.

Stap 7 – De hand slide

Indien nodig kun je aan het eindvan de trick je kite nog iets omhoog sturen om zo meer druk te houden. Let er hierbij wel op dat als je kite rond  12:00 terugstuurt je waarschijnlijk terugzakt in het water. 

De hand slide

Dit artikel “De hand slide – Trick Tip” komt uit Access #4 van 2022. Kijk voor meer boardreviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van