07-10-2014 - Windsurfen, Nieuws

De herintreders Deel 4. Herfstklaar.

Woord Marcelino Lopez

Illustratie Geesvoorhees.com

Beste mensen, de tijd verwaait. We zijn alweer toe aan de herfst. Terwijl ‘Killerloop’ Koen op dit moment zijn strandhuis afbreekt, tik ik dit laatste terugblikkende stukje over onze comeback als windsurfers. Het contact met water en wind is prima hersteld dit jaar. We zijn niet de reborn die-hard windsurfers geworden die we ooit waren, maar wel fanatieke watermannen die elke avond de Windguru raadplegen. Windsurfen, kitesurfen, golfsurfen, zwemmen, in bad gaan met Ducky, het loopt tegenwoordig allemaal soepel door elkaar heen.

Onze voorheen ongetrainde lichamen hebben dit jaar behoorlijk wat klappen moeten verduren – gekneusde ribben, rug- en kniepijn, beschadigde voetjes en handjes- maar ons leven is er een stuk interessanter op geworden. Meer dan dat. We zijn allebei een stuk fitter, sterker en bruiner en durven te glimlachen naar leuke strandgangers in bikini zonder verlegen te worden. We gaan volgende week zelfs een kleine windvakantie plannen voor als het hier echt koud en nat wordt.

Omdat ik best begrijp dat het geraaskal van een verslapte windsurfer (voor jou als fanatiekeling) net zo gezapig en oninteressant is als America’s Next Top Model voor mijn hond, zal ik de rest van deze nu nog lege pagina vullen met losse, lukrake razend interessante observaties over wat ik afgelopen jaar geleerd heb. Hopelijk doe je er je voordeel mee!

De meeste huiskamers zien er beter uit als er surfplanken en planten in staan • De huidige wereldkampioen wave is een minderjarige knuffelbeer-versie van Dunkerbeck. Ik betwijfel of Köster wel zijn echte achternaam is • Freestylen anno 2011: een kabikuchi. Wat is dat? What the fuck is dat? • Zon en zout water zijn goed tegen puistjes en neutrale biologische kokosolie is een prima vervanger voor al die chemische body lotionnetjes. Het is ook nog eens goedkoper • In bad gaan is genieten, in bad gaan na surfen is dubbel genieten • Yoga en surfen zijn een prima combi en misschien wel essentieel voor de herintredende windsurfer boven de dertig • De surfende vrouwen van tegenwoordig zien er heel kek uit. Veel roze, veel Roxy. En ze rippen harder dan ik. En dat is prima • Windsurfen verleer je niet, alleen de klappen voelen harder als je lang niet op het water hebt gestaan • De combinatie zon, strand, kokosolie, yoga en surfen kunnen ook je seksleven veel goed doen • Ricardo Campello is gaaf! Hij kan goed windsurfen en gaat echt heel leuk met zijn moeder om • Surfen verbetert de band met je ouders als zij dichterbij het strand wonen dan jij, omdat je dan eerder de neiging hebt er te gaan eten als je moe en uitgesurft bent!

De belangrijkste conclusie echter: mensen verzinnen van nature excuusjes waarom ze niet doen wat ze eigenlijk zouden willen doen of wat ze zouden moeten doen. Om niet te hoeven veranderen zullen ze rechtvaardigen waarom ze roken, teveel eten en niet meer windsurfen. Drukte op de zaak, het gezin, het komt er gewoon niet van. Het lijkt wat overdreven om ‘niet windsurfen’ in diezelfde categorie te plaatsen als andere slechte gewoonten, maar in mijn geval vind ik het onmiskenbaar. Het heilzame effect van water, wind, buiten zijn, nat worden, glijden en vliegen was ik nooit vergeten, maar als je eenmaal de gewoonte hebt om niet naar het water te gaan, dan lijkt het allemaal onnodig ingewikkeld. Je bent niet in vorm, je spullen zijn niet up-todate, en je weet niet waar je de tijd vandaan moet halen, want het is al zo druk. Nu achteraf weet ik dat het allemaal slappe smoesjes waren. En ik kan gerust zeggen, ook namens Koen: ik ben een stuk opgewekter sinds ik weer met regelmaat op een plank sta. Laat de herfststormen maar komen.

Missie volbracht lijkt me. Die pushloop komt vast ook nog wel.

Dit artikel komt uit Motion 2011 5e editie. Voor de hele uitgave, klik hier.

 van