26-11-2015 - Nieuws, Wielrenblad

De ideale trapfrequentie voor recreanten?

Minder goed getrainde fietsers verbruiken hun energie inefficiënt bij een hoge cadans, stellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford. Maar betekent dit recreanten op de racefiets dus beter geen hoge trapfrequentie kunnen aanhouden? 

De wetenschapper heeft voor dit onderzoek tien recreanten tussen de 19 en 48 jaar uitvoerig onderzocht. Zij reden diverse tijdritten met een verschillende trapfrequentie. Hierbij werd onder meer het vermogen, de zuurstofconsumptie en de hartslag bijgehouden.

“100 toeren per minuut trappen, werkt misschien voor een Tourwinnaar. Voor de meeste andere wielrenners is het niet aan te raden”, aldus onderzoeksleider Federico Formenti namens de Universiteit van Oxford.

Het is volgens hem lastig te zeggen wat de ideale trapfrequentie voor recreanten is. Daarvoor is het belangrijk om onder meer je VO2max en je gewicht te weten. De ideale cadans ligt naar alle waarschijnlijkheid een stuk lager dan de 110 omwentelingen van Chris Froome. Wellicht komen de wetenschappers binnenkort met een heldere conclusie op de proppen…

Overigens hebben wij in Wielrenblad #4 2015 ook al aandacht besteed aan de trapcadans, in de rubriek ‘Wielrenblad onderzoekt’. Mocht je deze uitgave gemist hebben dan kun je een losse uitgave bestellen in onze webshop, de digitale uitgave downloaden in de Soul Kiosk App of gewoon lekker abonnee worden zodat je de volgende editie thuis ontvangt!

Schermafbeelding 2015-11-26 om 14.25.36

 van