09-06-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

DE JACHT OP MONSTERGOLVEN

Wat doe je als je de wereldtitel freestyle op je naam hebt geschreven, je niet meer bang bent voor vijf meter golven op Haakgat en eigenlijk alleen maar droomt van hogere en grotere golven. Voor Kevin Langeree ligt het antwoord in een nieuwe missie. Het berijden van legendarische big wave spots en onbekende golfmonsters. Samen met zijn kite. In een half jaar tijd heeft hij inmiddels twee even angstaanjagende als klinkende golfspots bereden: Dungeons in Zuid-Afrika en Jaws op Maui. Access ging met Kevin in gesprek over deze extreme tak van het golfrijden met een vlieger.

De golf kan hoger dan 10 meter breken en ligt vlak bij een robbeneiland. Surfers zeggen dat je de poep van de beesten ruikt als je op de golf zit. Het zit zo vol met zeehonden dat ze zelfs in de golf nog omhoog springen. Als je niet de stront van de robben ruikt dan is het waarschijnlijk wel je eigen angstzweet. De golf breekt niet ver van de plek waar kooiduiktrips met grote witte haaien worden georganiseerd. Gelukkig heeft de spot een gezellige naam.

bw2

Dungeons
Dat Kevin Langeree altijd al een kick krijgt van hoge golven weten de meeste mensen die Cape Sessions (www.kevinlangeree.com/capessessions.php) hebben gezien wel. Daarom is hij dan ook elke winter in Kaapstad te vinden. Daar heb je geregeld dagen met hoge bakken. Na een flink aantal winters in Kaapstad te zijn geweest is Kevin eigenlijk niet meer tevreden met golven van vier of vijf meter. Dat zijn overigens golven waar de gemiddelde kiteboarder al behoorlijk zijn pak van vol plast. Maar Kevin niet, die speelt er mee en wil eigenlijk meer. Van hoog naar hoger. En dus begon Dungeons te lonken.

Deze spot ligt om de hoek bij Houtbaai. Je kan de golf zien als je over Chapman’s Peak heen rijdt. Vanaf het uitzichtpunt kijk je richting zee en dan heb je aan de linkerkant een grote berg met daarvoor de legendarische spot Dungeons. Het breekt het beste als er minimaal 15 ft (kleine 5 meter) swell is voorspeld. De spot kreeg wereldfaam toen in 1999 de Red Bull Big Wave Africa contest er werd gehouden.

Het is eind december. Het gonst in Kaapstad, want er zit een flinke swell in de voorspelling. Koortsachtig begint Kevin te zoeken waar hij deze swell kan scoren. Dan belt Alex Vliege van de Endless Summer Beachhouse in Zuid- Afrika. Hij heeft een plek vrij in een boot naar Dungeons. De boot is van Steve, die snorkeltripjes met zeehonden organiseert in de buurt van Houtbaai. Alex Vliege peddelt in de ochtend als het nog niet hard waait met een sup Dungeons in. Het gaat niet helemaal goed. Alex blijft in de lip zitten van de golf en krijgt ook nog zijn peddel tegen zijn lip waardoor hij hechtingen moet gaan scoren. Dat weerhoudt Kevin er echter niet van om het in de middag met een kite te proberen.

In de middag is er meer wind en Kevin stapt met zijn zus Jalou en andere vrienden in de boot richting Dungeons. Hij heeft op het land zijn kitelijnen al vast gemaakt aan zijn zeven meter kite, zodat hij op de boot alleen nog de kite hoeft op te pompen. Tenminste als hij wel gaat kiten op Dungeons. Want op het moment dat Kevin de boot in stapt weet hij het eigenlijk nog niet zeker. De golf kent hij niet en er is geen redding voor als het mis gaat.

Bij aankomst blijkt echter dat er lokale surfers aan het towen zijn. Dat wil zeggen, met een jet ski een surfer de golf in trekken, want vanwege de wind is Dungeons niet meer normaal te golfsurfen. De wind is dan wel slecht nieuws voor de golfsurfers, maar goed nieuws voor Kevin. Hij vraagt aan de mannen of ze het goed vinden als hij op de spot komt kiteboarden. De locals zijn meteen cool met Kevin. “Ga ervoor en wij houden een oogje in het zeil.” Dan is er geen weg meer terug. Kevin gaat als eerste kitesurfer ooit de monstergolf Dungeons kitesurfen.

De lijnen van de Naish Park heeft Kevin aan de zeven meter gezet, maar eenmaal op de spot lijkt het niet hard genoeg te waaien. Hij zet zijn lijnen over op de negen meter. Op hoop van zegen, want hij kan eigenlijk niet goed zien of de stuurlijnen en de powerlijnen niet gekruist zitten. Kevin springt in het water, maar door de stroming is het erg lastig om de kite te launchen. De lijnen blijven achter de motor hangen en als dat verholpen is, is de boot alweer afgedreven. Uiteindelijk lukt het om de vlieger in de lucht te krijgen en wonder boven wonder blijken de lijnen goed te zitten en Kevin kan de golf gaan verkennen.

Aftasten en materiaalkeuze
Het begint met aftasten. Een nieuwe golf wil je verkennen en kijken hoe het breekt. Gelukkig heeft Kevin zijn zeven omgewisseld voor zijn negen meter. De wind is sideshore en Kevin kan eigenlijk zijn geluk niet op als hij bedenkt dat de condities perfect zijn om deze golf te berijden met een vlieger. Hij begint met een aantal kleine sets om uit te proberen, maar naarmate de dag vordert pakt hij grotere en grotere sets.

De wind komt sideshore en is goed voor de negen meter. Eenmaal op de golf komt er echter een extra snelheidsdimensie bij doordat je zo hard van de golf afgaat. “Het creëert zoveel extra wind. Ik stond op een gegeven moment maximaal overpowered met mijn negen meter toen ik de golf afkwam. Tot aan mijn stopperbal en dan nog maximaal hangen.”

Dan is er ook nog de boardkeuze. Kevin heeft zijn Naish Global 5’8” meegenomen. Een board dat het voor Kevin perfect doet in golven van rond de vier meter. Maar tien meter is toch een andere klasse. Zeker als die tien meter niet glassy is. “Stuiteren met van die momenten dat je hart zinkt, omdat je voet bijna uit je voetband komt. De volgende keer wil ik voor dit kaliber golven een Naish Gun, een zwaarder board met een smallere shape. Waar je niet bij stil staat is de hoeveelheid wind die opgestuwd wordt tegen de golf. Die wind komt onder je board waardoor je board een soort vleugel wordt en dan ga je bijna de lucht in. Een zwaarder board is makkelijker op het water te houden bij dit soort golven.”

Dungeons breekt op relatief diep rif. Verdrinking en de massa van de lip zijn de grootste gevaren bij deze golf. Er is echter nog een extra factor die deze spot tot de verbeelding laten spreken. Het is vlakbij een zeehondeneiland en het jachtterrein van de witte haai. Tevens worden er in de omgeving veel kooiduiken met de witte haai georganiseerd wat wel even aangeeft hoe vaak het dier hier zwemt. De zeehonden blijken echter het grootste gevaar, omdat ze continue het water uit springen en even is Kevin bang dat er een in zijn been probeert te bijten.

Extra gevaren van monstergolven
Kevin heeft de jet ski gelukkig niet nodig op Dungeons, maar wat zou hij doen als hij in zo’n golf op zijn plaat zou gaan? “Het ligt een beetje aan de situatie, maar als ik onderuit zou gaan, zou ik direct los gooien. Ik heb het in kleinere golven al meegemaakt dat ik in mijn lijnen werd gegooid en salto’s maakte door mijn lijnen. Als dat met acht, negen of tien meter golven gebeurt snijdt zo’n lijn je doormidden. Dungeons had golven van 10 meter. Dan moet je dus alert zijn om je kite elk moment los te kunnen gooien.”

De golven van Dungeons komen met een snelheid van bijna 50 kilometer per uur uit het diepe water aanrollen om vervolgens op het rif te breken. Bron: Extreem surfen – Benjamin Marcus

“Van wat ik hoorde van de lokale gasten ben ik de eerste kiteboarder die deze golf ooit heeft gekite.” En het zal zeker niet de laatste keer zijn. Vastberaden om dan nog beter op de gevaren van het Big Wave kiteboarden te zijn voorbereidt, vertrekt Kevin binnenkort naar Hawaii waar hij Big Wave trainingen zal volgen. Tijdens deze trainingen leer je om je ademhaling en hartslag onder controle te houden en niet in paniek te raken wanneer je gepakt wordt.

Schermafbeelding 2016-06-09 om 14.57.46

Maui Magic
Na Dungeons is Kevin superstoked. Hij wil meer. En als hij in april op Maui is, valt hij met zijn neus in de boter. Het gerucht gonst al een tijdje over het eiland: Jaws gaat breken en het gaat waaien. Via Naish komt Kevin in contact met Tiago, een Braziliaan die Jaws al vaker bereden heeft en over het juiste materiaal beschikt. Met de les van zijn Zuid Afrikaanse avontuur op Dungeons neemt Kevin dit keer een 6’2” Gun mee en zijn zeven Park met standaard lijnen. “We moesten met z’n drie n op de jet ski, dus je kon maar één board en een kite meenemen. En dan maar hopen dat je de goede maat bij je hebt.”

Na een dik half uur op de ski komen ze aan op de spot waar al een stuk of tien windsurfers keihard aan het rippen zijn. Al zwemmend rolt Kevin zijn lijnen uit terwijl iemand anders op de sled (het drijfplatform achter de jetskit) zijn kite oppompt. Dan is het wachten op een dikke set, die door de onregelmatige swell soms lang op zich laat wachten. “Als je dan een set ziet aankomen, wordt iedereen helemaal psyched en is het vechten voor je plaats. En als je op het goede plekje op het goede moment zit, is het gewoon indroppen en enjoy the ride.”

Toch blijft Kevin er bescheiden onder. Hij vindt zijn rides op deze monstergolven geweldig, maar hij ziet genoeg ruimte voor verbetering. Hij is vooral voorzichtig geweest en heeft naar eigen zeggen niet het maximale uit zijn ritten gehaald. Kevin is gebrand dit de volgende keren wel te doen. Helemaal kiezen voor het Big Wave kitesurfen doet hij nog niet. Kevin is erg te spreken over de ontwikkelingen in de PKRA freestyle tour en ziet zichzelf nog een aantal jaar meedoen. “Het gaat de goede kant op, de organisatie en de rijders wordt steeds professioneler.” Toch lonkt er een nieuwe ambitie. Graag zou Langeree de hoogste golf ter wereld willen berijden. “Dat lijkt me echt te gek en dromen moet je altijd hebben en koesteren.”

Dit artikel is afkomstig uit de Access #4 van 2013. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee!

TEKST: STEFAN VAN DER KAMP

FOTOGRAFIE: ANDY JANSEN & EWAN JASPAN

 van