01-12-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Tips & Tricks

De kite opbergen | Hoe doe je dat?

Het goed omgaan met en opbergen van je kitegear verlengt de levensduur en verhoogt de verkoopwaarde. Bovendien ben je sneller op het water wanneer het weer eens waait en jij vol zenuwen naar je homespot bent gereden. Sonja Bunte legt je uit hoe je goed en snel en je kitespul opbergt.

Laat na een kitesessie je kite niet te lang opgepompt op de kant liggen. Wind, zand en met name uv-straling van de zon verkorten de levensduur van je kite opmerkelijk. Bij het opbergen moet je erop letten dat de kite zo min mogelijk kreukelt. Kreukels zijn vaak permanent en maken het doek slapper. De kite nat en zanderig opbergen is soms onvermijdelijk, maar zorg er daarna voor dat je hem later alsnog laat drogen en dat je het zand er zoveel mogelijk af haalt. In zoet water zitten soms schimmels die het doek aantasten: echt laten drogen dus. Daar heb je geen last van bij zeewater of regenwater maar ook dan vermindert nattigheid de kwaliteit van het doek. Zand werkt als schuurpapier en dat is niet bevorderlijk voor de duurzaamheid. Hierdoor is het slimmer het zand eraf te schudden in plaats van te vegen.

OPRUIMEN VAN DE KITE

de kite opbergen

1. Zorg dat je ruimte genoeg hebt om je heen en dat er geen scherpe objecten, hondendrollen of olie liggen bij het laten leeglopen van de kite. Draai de kite om. Doe de clipjes los bij de struts. Maak het ventiel open en laat de lucht eruit lopen. Bij de meeste kitemerken is dat ergens in het midden van de leading edge maar hier zie je dat de Duotone kite van Sonja nog een extra ventiel (dumpvalve) heeft op het einde van de leading edge. Hierdoor kun je de kite vanaf de andere kant opvouwen en druk je de lucht er in één keer uit. Terwijl de kite leegloopt kun je via de leading edge hand over hand naar de wingtip verplaatsen zodat de kite met de wind mee ligt.

de kite opbergen

2. Het mooist is het als de kite helemaal vlak ligt maar hoe harder de wind hoe lastiger dat is. Zorg in ieder geval dat de leading edge vlak ligt bij het opvouwen. Leg de bridle op de kite. Begin met vouwen vanaf de wingtip. Vouwen is beter voor de bladders dan rollen omdat de bladders dan niet kunnen verdraaien. Daarom komen kites altijd netjes opgevouwen uit de fabriek. Een opgevouwen kite pompt ook makkelijker op dan een gerolde kite. Laat het gevouwen stuk ongeveer één handlengte zijn. Dat wordt naarmate je meer vouwt steeds breder. Duw alle lucht uit de struts en leading edge en let op dat er geen zand in het ventiel komt. Vouw bij de leading edge en vouw evenwijdig langs de leading edge. Leg de naad van de leading edge aan de zijkant zodat het netjes vlak ligt.

de kite opbergen

3. Opvouwen met een scheve leading edge maakt dat de bladder in de leading edge kan verdraaiden. Vouw door (niet superscherp maar losjes) tot je bij de middelste strut uitkomt.

de kite opbergen

4. (Sonja kan gewoon door blijven vouwen omdat ze een dumpvalve heeft op het uiteinde van de leading edge.) Leg een board of trapeze op de kite zodat die niet wegwaait of weer uitvouwt als je aan de andere kant begint met vouwen. Doe de andere kant net zoals de eerste. In het midden aangekomen kun je de kite in drie delen vouwen. Begin met de achterkant van de kite. Let wel op eventuele latjes! Niet doordrukken want die latjes kunnen zo breken.

de kite opbergen

5. Nu past de kite makkelijk in de tas. Prop de kite er niet hardhandig in! Nogmaals: kreukels zijn slecht voor het doek.

de kite opbergen

6. Let bij er bij het dichtristen op dat de kite er niet tussen zit.

de kite opbergen

7. Zo klaar, off you go en ready voor de volgende sessie.

EXTRA TIP

Vaak zijn de loopjes op het uiteinde van je lijnen verdraaid.

de kite opbergen

Deze twist is niet goed voor de levensduur van de lijn en die kan uiteindelijk breken op dit stuk.

de kite opbergen

Om deze draai eruit te halen pak je het zwarte lipje en steek je die terug onderlangs het loopje in.

de kite opbergen

Hierna trek je aan het lipje

de kite opbergen

en hups… de draaiing in de lijn is eruit.


Dit artikel ‘’Hoe berg je de kite goed op?” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van