01-04-2016 - Nieuws, Wielrenblad

De kracht van teff: Abessijns liefdesgras in sportreep als geheim wapen

Waar de graansoort quinoa in 2013 door de Verenigde Naties uitgeroepen werd als Plant van het Jaar wordt dit het jaar van teff. Tenminste, als het aan bakker Arend Kisteman ligt. Hij bakte er samen met profwielrenster Marijn de Vries een speciale sportreep van: de Laenz.

Tekst: Rozanne Slik

Laenz is een sportreep op basis van oude graansoorten, waaronder spelt en het nog relatief onbekende teff (ook wel Abessijns liefdesgras genoemd). Teff is een oergraan afkomstig uit Ethiopië, dat door veel Afrikaanse marathonlopers gebruikt wordt. De kracht van teff zit hem allereerst in de complexe koolhydraten in het teff-meel, die zich langzamer in suikers omzetten dan de koolhydraten die in bijvoorbeeld tarwe zitten. Door deze langzamere omzetting profiteer je langer van de energie die bij dit proces vrij komt. Daarnaast zit er relatief veel zink (1,3 mg per reep, 13% ADH) en ijzer (2,2 mg per reep, 24% ADH) in teff. Zink is een essentiële bouwsteen van ons lichaam die onder andere ondersteunt in de opbouw van eiwitten, ijzer zorgt voor een verbeterd zuurstoftransport (doordat het belangrijk is voor de vorming van hemoglobine). Ideaal voor duursporters.

Leesvoer-Repen

‘Langer energie en een sneller herstel door de hoge concentratie complexe koolhydraten, calcium, zink en ijzer’

Door deze eigenschappen trok het ingrediënt de aandacht van Laurens ten Dam. Na zich ingelezen te hebben raakte hij overtuigd en bestelde hij speciaal teff-brood bij een bakkerij in Maastricht. Marijn de Vries, profrenster bij team Giant-Shimano, hoorde hierover, maar vond het een te grote stap om speciaal voor brood op en neer naar Maastricht te rijden. Vandaar dat ze aanklopte bij De Stadsbakker in Zwolle. Na wat gesprekken was ook Arend Kisteman overtuigd van het project en begon hij te experimenteren met teff-meel. Hij begon met het bakken van brood en via bolletjes werd het eindresultaat de reep die nu onder de zelfverzonnen merknaam Laenz verkrijgbaar is. Marijn bleef samen met enkele andere (top)sporters uit regio Zwolle nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces. Door de repen mee te nemen tijdens trainingen en wedstrijden konden ze Kisteman waardevolle feedback geven over het product en het verpakkingsmateriaal.

Naast de verschillende graansoorten zitten er ook cranberries, rozijnen, honing en zaden in de Laenz. Deze toevoegingen zorgen er niet alleen voor dat de reep lekker zoet smaakt, maar ook dat deze lang houdbaar blijft, zonder kunstmatige toevoegingen of extra suiker.

Het complete artikel is lezen in Wielrenblad #1 2014 en te bestellen in onze webshop.

Laenz is te bestellen via de website www.laenz.nl en verkrijgbaar in de winkel: De Stadsbakker, Blijmarkt 4, 8011 NE Zwolle.

Voor meer wielernieuwtjes bekijk je onze Facebookpagina. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende routes vier keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Wielrenblad. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Vind je een speciaal onderwerp uitermate interessant? Kijk dan in onze webshop en bestel je favoriete magazine geheel naar eigen keuze!

 van