18-11-2014 - Surfen, Nieuws

De kruiwagenkoning van Costa

 Reinoud van Vreedendaal

De KruiwagenKoning van Costa

Aan het einde van de weg in Punta Banco ligt, ingeklemd tussen het regenwoud en de Pacific, Rancho Burica. Alweer 15 jaar geleden kocht een groep van 21 Rotterdamse vrienden het stukje grond aan het strand met daar op een aantal fijne cabina’s en een restaurantje. Rancho Burica is inmiddels een begrip in de Nederlandse surfscene en daar buiten. Wie op trip naar Costa gaat, eindigt steevast langer dan voorzien in de Hollandse enclave. Constante factor voor bijna iedere gast is Reinaldo, el presidente de Rancho Burica en kruiwagenkoning van Costa.

Foto: Wouter van der Wiel

De kruiwagenkoning van Costa

Hoe kwam je in Costa terrecht?
“Bij toeval eigenlijk. Na mijn studie zocht ik een post-hbo stageplek en die vond ik in Costa. Een marketing job in het toen snel groeiende ecotoerisme. Dat was in ‘95. Ik wist niet veel van Costa, maar dat er golven te vinden waren liet zich raden.”

En nooit meer weggegaan?
“Na mijn stage ben ik nog wat blijven hangen voor ik naar Nederland terugkwam. In de tussentijd waren er veel maten uit Rotterdam langs geweest voor meerdere maanden. Tijdens die surftrips gingen we vaak naar Pavones, een onwaarschijnlijk lange linkse. We sliepen altijd bij Rancho Burica in Punta Banco, zo’n 7 kilometer verder langs het strand. Op een gegeven moment ontdekten we dat die Rancho te koop stond.”

Jullie dachten, we kopen het gewoon?
“Ja eigenlijk wel. Iedereen was voor en na het nodige bellen, rekenen en vergaderen kwamen we uit op een ploeg van in totaal 21 man. Behoorlijk wat natuurlijk, maar we gaan lang terug en op die manier was het financieel te behappen.”

Dat was in ‘98?
“Eind ‘98 kochten we het en januari ‘99 waren we in business. Frank van der Ruit ging de toko runnen, hij bleef uiteindelijk ruim 3 jaar.”

Maar jij woonde toen dus nog in Nederland?
“Ik reisde net als veel andere boys regelmatig af naar Costa, maar ik woonde en werkte nog in Nederland. In 2000 verhuisde ik naar San Jose en raakte uiteindelijk in de kruiwagenhandel verzeild.”

De befaamde kruiwagens…
“Niet zomaar een kruiwagen, een Fort kruiwagen. Ik wist de licentie te bemachtigen en verkoop ze sindsdien door heel Costa, alweer meer dan 10 jaar.”

En je speelt nog een actieve rol in de Rancho?
“Absoluut. De toko wordt gedraaid door telkens wisselende mensen uit Holland. De eerste jaren waren dat aandeelhouders, maar na verloop van tijd kregen we externe managers. Nu zijn dat Jord Fortmann en zijn vrouw Femke. Zij zijn gastheer en -vrouw en verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, ik doe de zakelijke en meer formele kant. Vergunningen, personeel, boekhouder, van die dingen.”

Dus je komt er nog vaak?
“Regelmatig ja. Ik ben er toch wel iedere maand en als er mannen uit Nederland komen of tijdens de feestdagen probeer ik erbij te zijn. Er is altijd genoeg te regelen op de Rancho en ik heb vaak nog wel wat kruiwagendingen af te handelen.”

En te surfen…
“Uiteraard, ik pak mijn sessies wel mee haha…” jullie vierden onlangs Het 15-jarig besta an. goede party? “Was een top tijd. Uiteindelijk waren we met 14 van de 21 man, en Jord en Fem natuurlijk. Iedereen kwam een beetje binnenwaaien, maar we waren toch een goede week met z’n allen. Veel gelachen, sterke verhalen, bier, ouwe koeien, ping pong en mooie sessies op onze privé spot. En natuurlijk een vette party met dj, sound system en het halve dorp op de dansvloer.”

Klinkt gezellig…
“De Rancho is boven alles een vriendending. Ieder gaat zijn eigen weg qua werk, relaties en wel of geen kids, maar de Rancho blijft een plek om elkaar te ontmoeten. Veel van die gasten zie ik voornamelijk in Costa. Ik kom nog wel ieder jaar naar Nederland, maar tijd op de Rancho is echt quality time. Je zit uren in de line-up of onder een palmboom wat te ouwehoeren, biertje erbij… tranquilo.”

En de klanten blijven ook komen?
“Tuurlijk. Een relaxte cabina, goed eten, gezelligheid, zon, prachtige natuur, beetje chillen, hiken en paardrijden, een lege line-up voor de deur en als klap op de vuurpijl een van de langste linkse golven van de wereld om de hoek, wie wil dat nou niet?”

Je weet het mooi te verkopen.
“De Rancho verkoopt zichzelf. Waarom denk je dat ik hier nog altijd zit?

Je gaat er nooit meer weg?
“Nooit is een te abstract begrip, maar voorlopig zit ik hier goed. Ik heb mijn business, een huis in San Jose, mijn Land Rover en een buitenverblijf aan het strand met goede surf voor de deur. En misschien wel het mooiste is dat ik die golven nog altijd deel met mijn vrienden uit Rotterdam. Dus…”

Pura Vida?
“Pura Vida hombre…”

Reinoud van Vreedendaal de KruiwagenKoning van Costa

ranchoburica.com

Dit is een interview uit 6|Surf #2 2013, bestel de gehele uitgave in onze webshop.

Of wordt abonnee en mis niks!

 van