06-10-2021 - Mountainbiken, Nieuws

De leukste mountainbike routes in Nederland

Afgelopen jaar zijn we door de corona maatregelen massaal in Nederland op vakantie gegaan. En dit is geen straf: want ook in ons eigen landje is het prachtig. Ook voor mountainbike-liefhebbers zijn er in Nederland perfecte plekken te vinden. Wij zetten de leukste plekjes en handige tips om te mountainbiken voor jou op een rij!

Tekst & Beeld: lekkerwegtips.nl

1. Ontdek de natuur in de Veluwe

Waarschijnlijk ken je de Veluwe wel: een overwegend beboste landstreek in Gelderland. Ben je hier op mountainbike vakantie? In het gebied zijn verschillende mountainbikeroutes te vinden die zeker de moeite waard zijn. Ook kun je een knooppuntenroute volgen of aan de hand van de GPS op jouw telefoon zelf een route bepalen. Op de website VisitVeluwe staan verschillende routes specifiek voor mountainbikers.

2. Utrechtse heuvelrug

De Utrechtse heuvelrug is een prachtig natuurgebied in – je raadt het al – Utrecht. In dit gebied zijn er maar liefst 9 verschillende mountainbikeroutes te vinden. Enkele daarvan leiden je over het hoogste punt van het gebied: de Amerongse Berg. Als je op zoek bent naar uitdaging kun je het beste beginnen bij de Bergweg 10 in Amerongen. Hier starten namelijk de twee langste en uitdagendste routes. Je moet bij de kruising van de Autoweg en Reumersweg net buiten Rhenen zijn als je liever een kortere route wilt fietsen.

3. Cruisen door de duinen

Ook langs de kust is het niet vlak: hier kun je heerlijk mountainbiken door de duinen. Dat is een keer wat anders dan door het bos! Door de duinen lopen verschillende mountainbikeroutes, dus voor ieder wat wils. Het Schoorlse parcours in Noord-Holland is een van de mooiste, uitdagendste (en helaas dus ook drukste) mountainbikeroutes van Nederland. Zeker de moeite waard om hier een keer heen te gaan, al is het alleen al om het uitzicht over zee bovenop de hoogste duinen. Ook de Zwarte Blink is een aanrader: deze route is geschikt voor zowel gevorderden als beginners en ligt ook bij Schoorl. Leuk om te combineren.

4. Zuid-Limburg

Het veelzijdige Zuid-Limburg kent zandverstuivingen, bossen en heide én beschikt de provincie over ongeveer 500 kilometer aan mountainbikeroutes. Veel van deze routes zijn aan elkaar gekoppeld, waardoor er een groot netwerk ontstaat. De routes bestaan uit singletracks, steile klims en technische afdalingen, perfect voor meerdere dagen mountainbiken dus. 

Hou je van een flinke beklimming? Dan zijn de Gulpenroute (over de Gulperberg) en MTB-Vijlenroute perfect. Als je op zoek bent naar iets minder uitdaging, is bijvoorbeeld een Rondje Riemst of de Margraten MTB-route een aanrader.

Andere leuke routes

Naast bovengenoemde plekken om te mountainbiken, zijn er nog tal andere op te noemen. Denk bijvoorbeeld aan Lochem in Gelderland, Rijssen in Overijssel of Appelscha in Friesland. Maar ook op Texel kun je een mooie mountainbiketocht maken: hier is 80 kilometer aan MTB-routes te vinden.

Benieuwd naar meer routes en tips & tricks? Er zijn enkele apps die handig zijn om op jouw mobiel te installeren en je kunnen helpen om routes te vinden, zoals:

  1. MTBroutes
  2. Strava GPS Running & Cycling
  3. MTB Toertochten Kalender NL 

Bekijk ook de Komoot pagina van Up/Down voor meer leuke mountainbike routes.

 van