16-03-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

De magie van het sliden in een modderpoel in Baja

de magie van het sliden

In iedere sport is er een ambitieuze jeugd die de sport naar een hoger niveau telt. Dat geldt ook voor het kiteboarden: zet gaat steeds hoger, harder en ingewikkelder. Jonge riders geven een zo een nieuwe richting aan de sport. Zo hebben destijds Andre Phillip en Jason Slezak het parkrijden op de kaart gezet. Deze riders hadden een grote invloed op mij, door mij de magie van het sliden te laten zien.

Andre en Jason lieten zien dat kiteboarden als een echte boardsport gezien kon worden. Voorheen werd kiteboarden meer gezien als een ‘zeilsport’. Voor mij hoort kiteboarden meer bij de iconische sporten als skateboarden en snowboarden. Vandaar dat ik het ook per definitie kiteboarden noem. Alleen als je vaart op een surfboard is het kitesurfen in mijn ogen. Toch zal kiteboarden door vele beoefenaars van de iconische sporten niet gezien worden als een core boardsport.

Dit komt doordat het kiteboarden een relatief jonge sport is en veel geld kost. Door dat laatste wordt het gezien als een kaksport of hoogstens als de clown van de boardsporten. Desondanks proberen groepen als de Freeride Project en de NA Blend Crew van het kiteboarden een echte core boardsport van te maken. Deze groepen zijn voor mij een echte inspiratie. Net zoals de parkrijders Aaron Hadlow, Brandon Scheid, Craig Cunningham, Sam Light, Sam Medysky, Alex Fox, Tom Court en James Boulding. Zij zijn de grote motivators achter het park- en wakestyle-rijden, en de grondleggers achter de magie van het sliden.

La Ventana

de magie van het sliden

Om mijn grote liefde het park- en wakestyle-rijden te promoten had ik samen met Noè Font, Colleen Carrol en Lucas Arsenault het idee om een film te maken op een exotische locatie in Baja, Mexico. Maar toen kwam opeens de wereld tot stilstand in het voorjaar van 2020 door de coronapandemie. Lucas lukte het niet om uit Canada te komen. Voor hem zat er niks anders op om thuis het koude voorjaarswater te weerstaan. Gelukkig lukte het Noè op tijd om vanuit Spanje naar Mexico te komen.

Hetzelfde gold voor Colleen en mij die uit de Verenigde Staten moesten komen. We verzamelden ons in het plaatsje La Ventana in het zuidelijke stuk van Baja aan de binnenkant van de landtong. Na weken van zoeken ontdekten we deze spot. In deze baai is het water super vlak en ideaal voor park-, wake- en freestyle-rijden. Voor Noè en mij was het de eerste keer in Mexico, maar we werden meteen verliefd op dit land. Wat een vriendelijke mensen, wat een lekkere en betaalbare keuken en wat een prachtig landschap.

De Modderpoel

de magie van het sliden

Noè en ik ondersteunden het lokale toerisme door het huren van quads om de omgeving te verkennen en we gingen mee op toeristische tours. Machtig mooi! Colleen was al een veteraan in La Ventana en is er al meerdere keren geweest. Zij gaf ons tips, maar ze gaf ons ook vooraf het advies om de grootste kites mee te nemen want normaliter waait het niet hard in La Ventana. Maar we hadden geluk. El Norte was er. Een lagedruksysteem dat wind circuleert door de hele regio. En we konden elke dag met 8 of 9 vierkante meter kites varen. 

De wind in La Ventana is super constant en het water is schitterend turquoise. Vandaar dat dit een populaire watersportlocatie is. Om de drukte te vermijden gingen wij varen in een kleine lagune verderop, Choco Lake genaamd. Eigenlijk was Modderpoel een betere naam geweest. Niks turquoise hier: het was poepbruin water. Toch waren de vaarcondities uitstekend. Precies wat we nodig hadden: supervlak water. Dit komt doordat het hier maar een paar centimeter diep is. Het kwam dus goed uit dat we niet met vinnen voeren. Bijkomend voordeel van deze ondiepte is was dat we de kickers en sliders makkelijk konden installeren.

We hadden al voordat we kwamen contact gezocht met een paar locale rijders die al een paar gave constructies hadden neergezet. Zo stonden en al een paar pvc-buizen-sliders en een lange geribbelde buis. De eerste dagen hebben we samen met de locals deze rail-setup gereden. Het waren gedenkwaardige sessies samen, iedereen ervaarde de magie van het sliden.

Op een avond zaten we na te genieten en te fantaseren wat we meer konden doen. De volgende dag huurde we twee shovels en construeerde met banden en houtwerk een paar creatieve bouwwerken. Het zag er indrukwekkend uit. En eroverheen sliden was net zo! Dit is zoals parkrijden bedoeld is. Het creatieve met het sportieve verenigen rijdend op een board in plaats van alleen maar hangen aan een kite. Doe jij ook mee met het ervaren van de magie van het sliden?

de magie van het sliden

Volg ons

Noè, Colleen en ik delen onze passie graag met anderen. Volg ons op socials en check onze films. Wellicht raak je ook geïnspireerd in deze ‘core’ boardsport, en krijg je niet genoeg van de magie van het sliden.


Dit artikel “De magie van het sliden” komt uit Access #5 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van