30-04-2018 - Mountainbiken, Nieuws

De nieuwe Hans Dampf: update voor de alleskunner

Hij is Schwalbe’s allroundtalent voor alle trails richting het dal: Hans Dampf biedt rijplezier en buitengewone controle in zowel ruw terrein als in glooiende singletrails. Nu is Schwalbe de uitdaging aangegaan om aan de nieuwe versie radicale veranderingen aan te brengen – met behoud van de karakteristieke rij-eigenschappen.

Ook het nieuwe profiel maakt dit duidelijk: er staat deze band niets meer in de weg. Met stevige noppen, agressief profielontwerp en Addix Compounds wordt Hans Dampf nu uitgebreid gemoderniseerd. „Jaar op jaar worden de bikes „krachtiger“ en de geometrie extremer, terwijl de trails technisch veeleisender zijn geworden. Deze ontwikkelingen beantwoordt de nieuwe Hans Dampf met zorgvuldige precisie en prestatie op het hoogste niveau.

Tegelijkertijd blijft hij trouw aan zijn betrouwbare, goedaardige karakter“, legt Carl Kämper uit, Schwalbe Junior Product Manager MTB. „Met de nieuwe Hans Dampf hebben zowel wedstrijdrijders als fun riders maximaal rijplezier, voor inzet bij Enduro, Allmountain of Bikeparks. We raden hem iedereen aan voor wie de Nobby Nic te gematigd vind en de Magic Mary te extreem is.“

Betrouwbare diversiteit

Wie van bochten houdt, weet grip op waarde te schatten: de tot 50 procent grotere noppen bieden bij iedere gelegenheid, bocht of extreme situatie een prima grip. Zelfs bij het driften zijn deze banden goed controleerbaar en weer in het spoor te krijgen.

hans dampf banden

Schouderblocks: de bijzonder stabiele schouderblocks voorkomen het wegglippen in snelle, agressieve bochten en verlengen de levensduur van de banden beduidend. Tegelijkertijd zorgt dit, in combinatie met de in basis grotere blockdiameter, ervoor, dat de uitstekende eigenschappen van de Addix compounds in demping en duurzaamheid volop worden benut. De grote, krachtige zijdelingse blocks geven een overtuigend gevoel en veel off camber grip. Carl Kämper: „De band rolt als op rails, er is continu grip, zonder enige vervorming.“ Op de tweede rij geven de achterste blocks extra controle in extreme situaties en tijdens het driften. „Dat zijn de noppen, die mij eruit redden, wanneer het moeilijk wordt. Ze grijpen iets later aan, maar zijn effectief op kleiachtige en rulle ondergrond. Bovendien vergroten ze het gevoel van constante grip over het gehele profiel tot ver in het grensbereik.“

Overgangsnoppen: tussen het midden en de schouder bevinden zich de ellipsvormig gepositioneerde overgangsnoppen die in iedere situatie een controleerbaar en betrouwbaar gevoel geven.

Centerblocks: de grote dubbele noppen leiden tot een precieze krachtoverbrenging met minimale vervorming bij de geringste versnelling en maximale remkracht. De vier- blockpositie vult de voorste dubbele blocks aan – voor nog meer grip bij het remmen en tijdens het rijden. „Zo goed „klauwt“ geen enkele andere Schwalbe band in de ondergrond“.

Om de kracht van deze blocks op juiste wijze te kunnen benutten, moet de zelfreiniging optimaal zijn. Dit heeft geleid tot het huidige, algeheel open ontwerp. Net zoals bij een afvoergoot, drukt het verzamelde vuil zich,
bij het afrollen, aan de buitenkant van het profiel eruit. Nóg een plus: doordat het profiel niet gebonden is aan een rijrichting maakt dit het monteren ongecompliceerder.

Hans dumpf banden mtb

„Het evenwichtige profiel functioneert onovertroffen en kleine fouten worden vergeven, wat voor beginners ideaal is. Zo blijft onze allrounder trouw aan downhill bikes“, vertelt de Junior Product Manager, die als fanatieke mountainbiker zelf de prototypes in bikeparks heeft getest, en met zijn eerste en eigen project bij Schwalbe naam maakt.

De inzet van Allmountain, Trail en van Downhill tot E-MTB

Terwijl zijn voorganger vaak op het achterwiel als combinatie band werd ingezet, voldoet de nieuwe Hans Dampf aan alle eisen, precieze stuureigenschappen voor of grip achter. Door zijn brede inzetbaarheid is de Hans Dampf in alle gangbare MTB-wielmaten verkrijgbaar. Carl Kämper: „Onze allround-aanbeveling is Addix Soft. Het compound overtuigt door de lichte loop, demping en grip voor Enduro en Downhill, maar ook voor de veeleisende Allmountain- en Trailritten.

Dat geldt overigens ook voor de E-MTB: alles, wat het plezier op de E-MTB vergroot, dat heeft de Hans Dampf in petto.“ Verkrijgbaar in de maten: 29 x 2.35, 29 x 2.6, 27.5 x 2.35, 27.5 x 2.6, 27.5 x 2.80, 26 x 2.35 evenals 24 x 2.35 (de ideale band voor de trend in hoogwaardige MTB kinderfietsen). De nieuwe Hans Dampf is vanaf juli verkrijgbaar bij de vakhandel. Prijs: 32,90 euro voor de Performance versie en vanaf 57,90 euro voor de exclusieve Evolution versie.

 

UP/DOWN blog: hét blog voor en door mountainbikers

Naast het mountainbike magazine UP/DOWN, geniet je online van het UPDOWN mountainbike blog. Dit blog wordt beheerd door de makers van UP/DOWN, die net als jij maar wat graag op de mountainbike stappen. Een magazine en blog voor en door mountainbikers dus! Hier vind je alles over mountainbiken: zoals informatieve artikelen en nieuws tot inspirerende verhalen, tips & tricks, foto’s en video’s. Ontdek het zelf op ons blog!

Mountainbikenieuws

Voor het laatste nieuws op het gebied van mountainbiken, check je onze nieuwspagina, hier verzamelen we al onze blogs over aankomende mountainbike gadgets, mountainbike events, mountainbike producten, mountainbike magazines, tips en tricks, trainings schema’s voor mountainbikers en ook advies over fietsvoeding en duurtesten en nog veel meer. Alles wat nieuw is op het gebied van mountainbiken lees je hier als eerste. Zo ook een aankondiging van het nieuwste mountainbike magazine van UP/DOWN.

Tips & Tricks voor het mountainbike

Vraag jij je wel eens af wat je kan doen tegen de hongerklop? Wat voor voeding en training je nodig hebt om beter te kunnen presteren op de mountainbike? Of wat koffie en bier kan doen aan je conditie en herstel? Wil je fitter worden op de fiets of heb je bepaalde of een veel voorkomende fietsblessures? Of wil je gewoon simpelweg je techniek verbeteren? En waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een nieuwe mountainbike of andere accessoires voor op de mountainbike? Het antwoord op deze, en nog veel meer, vragen, vind je in de categorie tips & tricks op ons blog!

Leesvoer voor iedere mountainbiker

Zit je even niet op de mountainbike, dan hebben wij wat lekker leesvoer voor je. In deze categorie van ons blog vind je interessante achtergrondverhalen over uiteenlopende thema’s. Van recente onderzoeken op het gebied van mountainbiken tot de zithouding op en het afstellen van jou fiets. En van de mooiste trails op je fatbike of op je enduro bak, of het diepgaande artikelen over je mountainbike held of je favoriete mountainbike parcours. Ook de mooiste reisverhalen over mountainbiken in de Alpen of de Ardennen komen aan bod.

UPDOWN online

Ben jij ook altijd zo benieuwd naar de nieuwste editie van UP/DOWN? Op ons blog lees je het altijd meteen als er een nieuwe editie van ons magazine uit is. Je vindt hier een preview van een aantal artikelen en krijgt zelfs al een sneak peek in het nieuwe magazine. Bovendien geven we een overzicht van de gehele inhoud van het magazine. Zo weet je pricies wat je in de nieuwste editie van UP/DOWN mountainbike magazine kunt verwachten. Ben je (nog) geen abonnee van UP/DOWN? Dan kun je de (digitale of geprintte) uitgave direct via de webshop bestellen. Of word abonnee, zodat je UP/DOWN altijd als eerst op de mat ontvangt!

 van