11-09-2019 - Mountainbiken, Nieuws, Leesvoer

Merida eOne-Sixty, getest 2020.

Review van de nieuwe Merida eOne-Sixty. In zuidelijk Duitsland de 2020-collectie van Merida bekijken en testen, het leek ons een interessante uitnodiging. Het is immers een van de grootste fietsfabrikanten ter wereld. Naast dat Merida zelf een zeer brede collectie racefietsen, mountainbikes, toerfietsen, stadsfietsen en e-bikes hebben ontwikkeld, bouwen ze ook voor vele andere A-merken framesets en fietsen. Hoewel Merida dus zo’n beetje alles op twee wielen bouwt, waren wij vooral geïnteresseerd in de categorie eMTB; Merida heeft die categorie naar eigen zeggen namelijk opnieuw uitgevonden. Redacteur Joost Pothof nam een kijkje.

Het Zuid-Duitse Ruhpolding vlak bij de Oostenrijkse grens wordt eens per jaar door Merida omgetoverd tot biketestcentrum voor journalisten en dealers. Ze presenteren hier elk jaar de nieuwe collectie, waaronder de door ons geteste Merida eOne-Sixty. Ruhpolding wordt niet zomaar gekozen: in de omgeving vind je namelijk hele mooie singletracks, uiteraard in combinatie met hoogtemeters. Wij keken met name naar de Merida eOne-Sixty, de enduromachine van Merida. Een zwaargewicht, vergeleken met zijn broers Merida eONE-FORTY en Merida eONE-TWENTY. En ja, ze hebben respectievelijk 160, 140 en 120 millimeter veerweg. Daarmee kunnen ze grofweg worden onderverdeeld in enduro, all-mountain en trail/ XC. Vreemd genoeg zal de Merida eONE-TWENTY niet leverbaar zijn in Nederland.

Gewicht

Tijdens de ritten viel op dat de Merida eOne-Sixty ondanks een ruime 22 kilo toch heel agile bleef reageren. Wanneer je voor het eerst plaatsneemt op de Merida eOne-Sixty heb je het idee op een kleine crossmotor te stappen, maar de balans met de motor is zodanig goed afgesteld op de input van de rijder, dat het geheel heel natuurlijk aanvoelt.

Het gewicht bevindt zich vooral bij de bottombracket (de motor) en onder de downtube. De Merida eOne-Sixty heeft dus een vrij laag zwaartepunt, waardoor hij rijdt alsof er rails op de singletrack liggen. Hij is heel goed in een bocht te krijgen en komt capabel over. De enorm dikke banden zullen hierbij helpen uiteraard. Het vermelden waard: de remmen lijken nergens last van te hebben. Hoewel het totale plaatje, bestaande uit onze testrijder, bike en gear, misschien net honderd kilogram woog werden de remmen ook op de langere en technische afdalingen nooit echt heet.

Motor

De Shimano E8000-motor kan heel snel power leveren, maar doet dat wel op een vrij civiele manier. Je wordt dus niet verrast door een lomp trekkende Merida eOne-Sixty. Daarnaast lijkt het alsof de beschikbare power wordt afgestemd op je tandje achter. Als je het gevoel hebt dat je een heuvel niet redt, schakel je een of twee tandjes terug en dan neemt de kracht van de motor direct toe, waardoor je met meer zelfvertrouwen ook hele steile klimmetjes over technische singletracks naar boven kunt trappen. Daarnaast is de motor zodanig afgestemd op het rijgedrag van de rijder, dat je na een half uurtje al niet eens meer merkt dat er een motor in je fiets zit. Tot je echt gas geeft, dan begint hij weer te joelen. Leuk detail trouwens: wanneer je het topmodel van de Merida eOne-Sixty koopt krijg je er een tweede accu en Evoc-rugzak bij. Kan je nog langere trails rijden. Dat is meedenken.

Bouwkwaliteit

Bekijk je de Merida eOne-Sixty van dichtbij, dan zie je dat Merida daadwerkelijk over alles heeft nagedacht. Elk klein onderdeeltje is hoogwaardig geproduceerd en alles is op elkaar afgestemd, waardoor het ook optisch een mooi geheel vormt. Kabels zijn netjes weggewerkt en gaan waar mogelijk door het volledig carbon frame. Dat is trouwens ook een verschil met zijn broertjes. De eONE-FORTY heeft een carbon hoofdframe en aluminium achterbrug, de eONE-TWENTY is compleet aluminium.

Check merida-bikes.com voor meer informatie en prijzen.

Tekst: Joost Pothof – Foto’s: Marco Barelds

Meer lezen? De volledige test of review van de Merida eOne-Sixty lees je ook in UP/DOWN #3 2019. Word abonnee van UP/DOWN zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel meer hoeft te missen. Losse uitgaven van UP/DOWN of Wielrenblad kun je ook bestellen in de Soul Webshop. Digitale uitgaven kun je uiteraard terug vinden in de Soul Kiosk App, zodat jeUP/DOWN of Wielrenblad ook via tablets of smartphones kunt lezen. Voor meer informatie over de Merida eOne-Sixty kun je ook terecht op de website van Merida.

 van