18-02-2015 - Nieuws, Wielrenblad

De nieuwe standaard in houten fietsen

Paul Timmer, een ontwerper en meubelmaker uit Amsterdam, heeft zijn eerste houten fiets gemaakt. De fiets is erg goed gebouwd en gebruikt de beste fietsonderdelen die op het moment op de markt zijn. Deze singlespeed cyclocross fiets weegt bovendien slechts 11 kilogram. 

De fiets is gemaakt van massief Essen, er is dan ook geen gebruik gemaakt van fineer of multiplex. De aandacht voor de details en de verbindingen maken dit een erg solide fiets. Er zijn geen standaard onderdelen gebruikt bij de bouw van het frame. Het balhoofd en de ophanging van de wielen zijn gemaakt van 3D geprint aluminium, deze zijn met het frame ontworpen.

Het meest opvallende onderdeel van deze fiets is waarschijnlijk de voorvork. In plaats van een vork die door het frame steekt, loopt deze voor het frame langs. De lagers zijn buiten het frame gefixeerd. Op deze manier kan de vork vanaf de as van het voorwiel, doorlopen naar het stuur. De nerf blijft daardoor intact, en is daarom sterker. De verbinding tussen het balhoofd, stuur en vork is een bijzonder detail van deze fiets.

Houten fietsen zijn erg comfortabel want hout heeft de eigenschap om trillingen meteen te absorberen. Ieder stalen frame voelt als een stemvork in vergelijking tot deze. Hout kan ,mits het goed is toegepast, net zo sterk zijn als staal. Er is alleen een bijzondere aandacht voor detaillering nodig.

Houten fietsen hebben zonder een twijfel een toekomst. Hout is een beter materiaal voor een comfortabel, duurzaam transport. Voor meer informatie over deze houten fiets kun je terecht op de website van Paul Timmer.

 van