03-04-2019 - Nieuws, Wielrenblad

De Nieuwste Shimano E-bikes met racesturen

SHIMANO STEPS-e-bikes geschikt voor racesturen.

Shimano combineert Di2-technologie en racetechnologie met de release van nieuwe firmware waarmee e-bikes met Di2 elektronische schakelknoppen op het racestuur kunnen worden gebruikt om te schakelen tussen de SHIMANO STEPS e-bike-ondersteuningsstanden. Dit breidt de mogelijkheden van SHIMANO STEPS verder uit naar een grote verscheidenheid aan fietstypes, waaronder touring, gravel en snelle e-bikes voor woon-werkverkeer. Dit biedt fietsfabrikanten meer mogelijkheden om te variëren tussen de aandrijfsystemen om fietsen met verschillende karakteristieken te kunnen maken.

SHIMANO STEPS-e-bikes

Voor e-bikes zorgt deze upgrade ervoor dat fietsers hun handen op het stuur kunnen houden om de ondersteuningsmodi te wijzigen, hierdoor behouden ze de controle over hun fiets. Gavelriders profiteren hier extra van doordat ze over rotsachtig en hobbelig terrein rijden. Het betekent ook dat er gereden kan worden met een racestuur zonder een e-mountainbike-schakelaar, wat zorgt voor een cleane, netter uitziende e-bike.

Deze technologische vooruitgang wordt bereikt door de nieuwe E-TUBE-firmware die de verbinding maakt tussen de elektronische Di2-schakelknoppen en de aandrijfeenheid. De firmware die dit regelt zal op maandag 8 april beschikbaar komen voor fietsfabrikanten.

SHIMANO STEPS-e-bikes

De nieuwe SHIMANO STEPS-compatibiliteit werkt met Shimano’s bestaande Ultegra Di2-hendels (R8070) en is het meest geschikt voor de speciale e-road- en e-gravelbikes die het komend seizoen op de markt komen.

Pieter Vincent, SHIMANO STEPS-brandmanager: “Nu e-bikes snel aan populariteit winnen bij mountainbikers en stads-/trekkingfietsers, is de volgende logische e-bike-stap de wielermarkt waar men met racesturen rijdt. Hoewel dit voor veel fietsers nieuwe segmenten zijn, hebben ze een duidelijke aantrekkingskracht voor rijders die willen dat e-power over trails, grintpaden of onverharde wegen beschikbaar is met de zitpositie die het racestuur bewerkstelligd. “

“De nieuwe compatibiliteit tussen onze aandrijfsystemen en de Dura-Ace of Ultegra Di2 Disc-hendels laten rijders, die vaak vele kilometers over energievretend fietsen, niet alleen het voordeel van de ondersteuning van de aandrijfunit krijgen, maar ook om de ondersteuningstanden op een veilige manier te veranderen, waardoor ze geweldige natuurlijke omgevingen kunnen ervaren, ver weg van het drukke verkeer op onze wegen. “

De SHIMANO STEPS e-road en e-gravel racestuurfunctionaliteit is compatibel met Shimano’s E8000, E7000, E6100 en E5000 aandrijfsystemen en werkt met een accu’s voor de framebuis en geïntegreerde batterijen en met de E6100- of E7000-fietscomputers.

De Dura-Ace en Ultegra Di2 shifters in combinatie met SHIMANO STEPS-aandrijvingen zijn compatibel met Ultegra (RD8050), Ultegra RX (RD-RX805) en zelfs XT (RD-M8050) of XTR (RD-M9050) derailleurs. De schakelfunctie kan worden aangepast via het E-TUBE-project programma. Nieuwsgiering naar het E-TUBE- project? Kijk op e-tubeproject.shimano.com!

Voor rijders die kiezen voor de mechanische versie van SHIMANO STEPS en daarom de Di2-knop missen, is het nog steeds mogelijk om met een racestuur te rijden omdat de derde knop van de display-unit ook kan worden gebruikt om tussen ondersteuningsstanden te schakelen.

Voor de touring-, gravel- en snelle woon-werk-e-bikes zal er een nieuw 47T kettingblad (SM-CRE-R) komen die eenvoudig kan worden gemonteerd tussen de SHIMANO STEPS-motor en de crankarm. Dit geeft een hogere overbrengingsverhouding dan de huidige SHIMANO STEPS MTB- en trekking-kettingbladen en zorgt ervoor dat er meer vermogen en hogere snelheden kunnen worden ontwikkeld. Dit product is vanaf juni 2019 beschikbaar. Meer informatie over de SHIMANO STEPS vindt je op shimano-steps.com!

MEER E-BIKE COMPONENTEN VOOR 2019:
Naast de nieuwe firmware introduceert Shimano later deze zomer ook de volgende e-bike hardware:

– een 160 mm crankarm voor e-bike-systemen, als aanvulling op de 175 mm, 170 mm en 165 mm e-bike crankarmen. De 160 mm-versie heeft een betere bodemvrijheid en minder kans dat het pedaal de grond raakt en is geschikter voor kleinere rijders (beschikbaar in april 2019).

– 12-speed componenten voor e-bikes inclusief MTB-specifieke 34T, 36T, 38T kettingbladen met Dynamic Chain Engagement-technologie en een 42T 12-speed kettingblad voor e-trekkingfietsen (beschikbaarheid vanaf mei 2019).

– Een nieuwe compacte en draagbare SHIMANO STEPS 4-ampère-acculader met een IPX5 high-level waterdichtheid voor buitengebruik. De EC-8004 oplader laadt twee keer zo snel als de SHIMANO STEPS EC-E6002 oplader, hij laadt van leeg naar 80% in 2,5 uur (volledig opgeladen in 4,5 uur) en doordat hij lichtgewicht is, is hij uitermate geschikt om in je rugzak op te bergen om onderweg je accu op te laden tijdens een tussenstop (beschikbaar in september 2019).

Vergelijkingsinformatie over de nieuwe EC-8004-oplader

EC-E8004 is 30% lichter/compacter dan EC-E6000
EC-E8004 is 2,5 x sneller opladen dan EC-E6002

Wie is SHIMANO?
SHIMANO is opgericht in 1921 en is toegewijd om haar klanten te helpen om dichterbij de natuur te komen, mensen te ondersteunen bij het realiseren van hun dromen en een nieuwe levensstijl te creëren. Dit is een gevolg van het verlangen om uitstekende fietsproducten en -kleding te ontwikkelen. Met bijna 100 jaar ervaring in het creëren van internationaal gerenommeerde fietsonderdelen, is SHIMANO trots producten te hebben ontwikkeld die talloze sporters aan de overwinning helpen en de middelen te bieden voor grenzeloze fietstochten. Kijkt u voor meer informatie op cycle.shimano-eu.com of si.shimano.com.

 

Voor meer elektrische fietsen klik hier!

 

 van