09-09-2021 - Wingfoil magazine, Leesvoer

De pioniers

Sinds de introductie van de eerste wing in 2019 is in ons koude kikkerlandje een bloeiende scene ontstaan.Van freestylers en storm-riders tot rivier shreddersen downwingers, allemaal zijn ze op hun eigen manier hooked aan deze nieuwe sport. Wij stellen een aantal wingpioniers aan je voor.

Ik was net begonnen met surffoilen toen ik twee jaar geleden video’s van wingers in Hawaii voorbij zag komen. Ik wist gelijk dat ik het wilde proberen.Mijn eerste keer was op de Brouwersdam op een beginner setje. De wind was redelijk licht en steeds als ik eindelijk stond raakte de tip van mijn wing het wateren ging ik onderuit. Na een half uur proberen was ik bizar veel afgedreven en kon ik eigenlijk al niet meer terugkomen. Gelukkig kreeg ik eindelijk door hoe ik de wing moest vasthouden, en toen ik eenmaal ging kon ik dankzij mijn kitefoilervaring zo upwind terugvaren naar het strand.‘Na mijn eerste sessie was ik gelijk hooked. Het gevoel als je dewing aan de handle op de leading edge vasthoudt en met nul kracht in de wing alleen aan het surffoilen bent is echt uniek. Ik voelde meteen dat dit een extra manier.

Ook hier heb ik nationaal meerdere titels gepakt, en een vijfde plaats op het EK op de surfski.‘Mijn eerste stappen met wingen laten zich het beste omschrijven als een vliegende start met de nodige crashes. Ik heb helemaal een tool om in die golven te komen en dan zo lang mogelijke ‘glides’ te vinden. Tegelijkertijd vind ik het ook supermooi dat als het oost waait ik nu met mijn wing op heel veel binnen meertjes het water op kan op plekken waar je niet mag kitesurfen. Juist omdat wingen middelmatige omstandigheden leuk maakt ben je niet meer zo gebonden aan een specifieke spot.‘Nederland is fantastisch om te wingen. We hebben veel wind, dus ook een hoop wind swell waardoor je vaak mooie lange golfritten kan maken. Als het aanlandig waait en choppy is zou ik normaal niet het water op gaan. Wingfoilen maakt die omstandigheden toch leuk. Ik sta echt veel vaker en op veel meer verschillende spots op het water, inclusief binnenmeertjes waar ik normaal nooit kwam omdat je er niet mag kitesurfen.

Zo heb ik in Rotterdam op de Kralingse Plas gevaren, op verschillende plekken op de Grevelingen en natuurlijk mijn laatste missie: onder de achter een bootje gaan oefenen.Nadat ik ook dat onder de knie had ben ik beide gaan combineren en op het Uitgeester meer gaan spelen met een volledige wingfoilset. Vanaf het eerste moment was ik hooked. Iedere sessie voelde als een succes omdat ik elke keer weer iets nieuws leerde. Eigenlijk is dat nu nog steeds het geval. ‘Vanaf 14 knopen wind ga ik wingen. Vlakwater, freestyle, golven…ik probeer alles mee te pakken. Wanneer er minder wind staat ben ik op het water in de kano, op deSUP of surfski.

Ik ben opgegroeid in Venlo aan de Maas waar ik op mijn 7de met kanosport ben begonnen. Ik deed wedstrijden, met als hoogtepunt een vierde plaats op het WK wildwater afvaart kanoën voor junioren. Tussen mijn 18de en 23ste heb ik eerst het CIOS en vervolgens de ALO in Tilburg gedaan.Daarna ben ik terug in de kano gestapt om me te richten op vlakwater sprint- en marathon-wedstrijden. In beide disciplines heb ik verschillende nationale titels behaald, met als hoogtepunt het WK in 2012, waar ik zesde werd. Rond mijn 27ste ben ik naast het kanovaren op vlak water ook begonnen aan surfskiwedstrijden, en later suppen.

Toen ik begon met kitesurfen zat ik nog in Goes op school dus reed ik elke dag tweekeer die brug over. Ik wilde er altijd al een keer onderdoor varen, maar met een kite is het erg gevaarlijk vanwege de turbulentie. Dankzijde wing had ik eindelijk een ma-nier om er redelijk veilig onder-door te gaan, al waren de wind en stroming wel echt bizar. Erg gaaf om onder zo’n groot gevaarte door te varen, ik hield echt m’n adem in, je voelt je zo klein! ’geen grotere wing dan mijn 5 me-ter, wanneer ik een 6 of 7 nodig zou hebben ga ik liever op een andere manier het water op.‘Voordat ik het water op gastel ik mijzelf een doel waaraan ik wil werken.

Voor mij werkt dit motiverend, zo zie ik mijn eigenprogressie in deze sport. Als ik kijk naar beelden van de eerste freestyle wingcompetities of ik zie Kai Lenny met een wing Nazaré of Jaws af surfen voel ik me een absolute beginner. Maar wanneer ik in Nederland lekker aan het oefenen ben op het Uitgeestermeer of bij Wijk aan Zee of IJmuiden heb ik het idee dat ik wel een aardig niveau heb opgebouwd binnen anderhalf jaar.‘Het mooiste aan wingen vind ik de vrijheid en de snelle, soepele manier om jezelf over het water te verplaatsen.

Daarnaast de uitdaging in het freestylen, het golfsurfen met de wing op zee, de vriendelijke surfscene, de downwinders… eigenlijk te veel om op te noemen!’was om veel meer te surffoilen opdagen dat er geen golven zijn om te peddelen.‘Het mooiste aan wingen vind ik dat je golven en deining kunt surfen waar je normaal niet in kunt komen. Golven die niet breken, of juist te ver buiten opeen zandbank.

Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van