23-04-2015 - Skiën, Nieuws

De poeder in op Koningsdag?

Ben je nog niet uit geskied voor dit jaar? Zijn je spullen nog te goed om te verslijten op de koningsmarkt? Wees gerust! Er is sneeuw op weg naar het hooggebergte van Oostenrijk, Italië en Frankrijk rond Monte Rosa. Hoewel vele liften al gesloten zijn, is er voor degene die echt willen nog wel wat te halen. Wax up your stuff en geniet van de laatste verse poeder van dit seizoen. 

Dump 1: 
Een bel met koude lucht beweegt zich maar langzaam weg boven het oosten van Oostenrijk en Italië. Gevolg is dat de vochtige lucht er flink kan afkoelen en het er de komende 24 uur intens sneeuwt, waarbij de sneeuwgrens zich rond de 1500-2000 meter beweegt. Reken op 20-35 cm vers in en rond de Hohe Tauern, terwijl er in de Dolomieten nog meer valt. Vrijdag en zaterdag worden naar verwachting dus poederdagen. In Obertauern en Kaprun draaien de liften nog.

Poeder koningsdag - 2015 - tekst1psd

Dump 2: 
Deze dump is wat gecompliceerder, maar gaat veel meer sneeuw opleveren. Geen bel met koude lucht, maar een klassieke zuidwest stroming die zich vol tegen de Franse Ecrins en het Monte Rosa massief aandrukt. In beginsel een (vrij) hoge sneeuwgrens, maar met het arriveren van het koufront begin volgende week wordt het tijdelijk koeler. En waarschijnlijk volgt de koelere lucht pas na koningsdag. De beste dagen zouden dan de dinsdag en woensdag kunnen worden, hoewel ik voor de maandag al kansen zie voor bijvoorbeeld la Grave. Ware het niet dat la Grave al sluit op zondag. Net als vele anderen gebieden.En dat is jammer want het perspectief is goed.

De sneeuwkaarten gaan nog niet verder dan 4 dagen vooruit, maar onderstaand een impressie van wat er tot maandagochtend wordt verwacht. Nadat de sneeuwwolken zich hebben leeggesneeuwd zijn enkel Engelberg en Zermatt nog open. Vrijdag de 29e opent Cervinia de liften dan weer voor het weekend.

Poeder koningsdag - 2015 - tekst 2

Mocht je nog meer gebieden weten waar nog liften draaien, dan horen we het graag.

 van