11-03-2016 - Surfen, Nieuws

De Quiksilver Gold Coast Pro|Roxy Gold Coast Pro

Van 10 to 21 maart zal de bekende surfspot Snapperrock in Australië het toneel zijn waar de beste surfers en surfsters zullen strijden in de grootste surfcompetitie ter wereld de 2016 Samsung Galaxy WSL Championship Tour. Al 18 jaar is de Gold Coast gastheer van het openingsevenement van de tour. De huidige wereldkampioenen Adriano Da Souza uit Brazilië en de Hawaiiaanse Carissa Moore zullen het op moeten nemen tegen een gretig en sterk deelnemersveld. 

desouza_a7936qpgc15cestari_n copy

Quiksilver Pro Gold Coast. 
Dit jaar wordt Brazilië goed vertegenwoordigd bij de heren naast de huidige wereldkampioen behoren ook zijn landgenoten, voormalig kampioen Gabrial Medina en de grote revelatie van vorig seizoen Filipe Toledo, die de Quiksilver Pro vorig jaar op zijn naam wist te schrijven, tot de grote kanshebbers om dit evenement te winnen. De Braziliaanse storm kan op hevige concurrentie rekenen met onder andere elfvoudig wereldkampioen Kelly Slater, de Hawaiiaan John John Florence winnaar van de Quiksilver In Memory of Eddie Aikau evenement en de Fransman Jeremy Flores die in 2015 zijn beste jaar beleefde met onder andere een derde plaats in Fiji. Drievoudig tour winnaar Mick Fanning zal dit jaar ook te zien zijn op een van zijn favoriete evenementen. De 34 jarige Australiër zal in 2016 slechts op enkele events tijdens de tour te bewonderen zijn.

manuel_m5011rpgc15cestari_nn

Roxy Pro Gold Coast.
Bij de vrouwen zal de huidige wereldkampioene en winnares van de 2015 editie van de Roxy Pro het op moeten nemen tegen terugkerend zesvoudig wereldkampioene Stephanie Gilmore. Zij zal op jacht gaan naar een zevende wereld titel. Naast Gilmore zal Moore geduchte concurrentie hebben van de runner-up van vorig jaar Courtney Conlogue en de 22 jarige Roxy Surfster Bianca Buitendag. De Zuid-Afrikaanse wist vorig seizoen knap vierde te worden in het eindklassement nadat ze driemaal de finale van een evenement wist te halen. Dit jaar zal zij op jacht gaan naar haar eerste overwinning op de tour.

Quiksilver Pro dag 1 

Vandaag barstte de strijd dan toch echt los met golven van 1,5 tot 2 meter. In de eerste heat brak Italo Ferreira die in 2015 nog verkozen is tot rookie van het jaar meteen de ban. Zijn twee backside golven bleken teveel voor de concurrenten Ryan Callinan en rookie Keanu Asing. Met een gezamenlijke score van 12.00 bereikte de Braziliaan meteen de derde ronde.

Mick Fanning schoot uit de startblokken met zijn karakteristieke krachtige stijl van surfen zette hij in heat 4 met twee solide scores van 8.87 en 8.37 een totaal van 17.24 neer. De Australiër Wade Carmichael wist het lang spannend te houden door een 8.93 op het bord te zetten, maar kon deze score niet ondersteunen met zijn tweede golf waar hij een 7.00 noteerde.

Heat 6 begon meteen explosief met Kolohe Andino die voor zijn eerste golf een 9.10 wist te noteren. Regerend wereldkampioen Adriano de Souza en event wildcard Michael Wright vochten het gedurende de heat uit om de score van Andino te verbeteren. Kolohe Andino kon zijn sterke start geen vervolg geven en uiteindelijk trok Micheal Wright verrassend genoeg aan het langste eind door de Heat te winnen.

Jeremy Flores was in zijn heat te sterk voor rookie Davey Cathels en Adrian Buchan. De Fransman noteerde een gezamelijke score van 15.90 en bleef daar mee Davey Cathels met 0.90 voor. Cathels en Buchan zulllen in de tweede ronde in actie moeten komen om verder te gaan in het evenement.

Michel Bourez, Filipe Toledo, Gabriel Medina, Matt Wilkinson, Nat Young, Taj Burrow, Wiggolly
Dantas en Joel Parkinson wisten ieder ook hun heat te winnen en zijn daardoor automatisch geplaatst voor ronde 3. De rest van de deelnemers zullen zich op maken om in ronde twee te strijden om in het toernooi te blijven.

Bekijk meer highlights, nieuws en de livestream van het evenement hier.

 van