05-10-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

De nauwkeurige Rotor INspider vermogensmeter

Het Spaanse Rotor freest al jaren eigenhandig schitterende crankstellen uit aluminium, desgewenst met een vermogensmeter in een crank (INpower) of in beide cranks (2INpower). Nu is er ook de Inspider: een modulaire vermogensmeter voor montage in de spin. 

Er bestaan verschillende soorten vermogensmeters, de meesten zijn gemonteerd in de crankarm of de crankspin, die de verbinding vormt tussen trapas en kettingbladen. Er bestaan ook exemplaren gemonteerd in de pedalen of de naaf van het achterwiel, met als voordeel dat ze gemakkelijk uit te wisselen zijn tussen verschillende fietsen. Dat geldt dan wel alleen voor wegfietsen, want er zijn nog maar weinig vermogensmeters beschikbaar in de vorm van MTB-/gravel-pedalen. Naaf-vermogensmeters maken je wiel zwaar en bovendien zijn ze over het algemeen minder nauwkeurig dan crank-vermogensmeters, zoals deze INspider van Rotor. Doordat deze in de spin is gemonteerd meet hij bovendien tweezijdig. Rotor belooft dan ook een nauwkeurigheid van 0,5%, dat is twee tot drie keer nauwkeuriger dan menig concurrent. De INspider werkt met zowel ANT+ als Bluetooth. Dat betekent dat hij draadloos zowel op alle gangbare fietscomputers is aan te sluiten als op je telefoon of computer, om bijvoorbeeld Zwift te kunnen gebruiken.  


Het geheim van de smit zit hem bij Rotor mede in de compatibiliteit. De INspider is met bouten op de rechtercrank bevestigd, waardoor hij demonteerbaar is en compatibel met alle weg-, MTB- en gravelcranks van Rotor, zowel in 24 als 30 millimeter en zowel met enkel als dubbel kettingblad. Een vermogensmeter die op al je verschillende set-ups past biedt veel mogelijkheden. Je zou in de zomer op de weg en in de winter op je gravelracer of MTB kunnen rijden met dezelfde vermogensmeter. Dat scheelt niet alleen geld, je kunt ook je prestaties op verschillende fietsen honderd procent nauwkeurig onderling vergelijken. Ook biedt de INspider de mogelijkheid om bijvoorbeeld de cranklengte te variëren zonder dat je een nieuwe vermogensmeter hoeft aan te schaffen. 

Even puzzelen

De installatie vergt enige kennis van materiaal en techniek. Het is niet overdreven ingewikkeld, maar wel even puzzelen aan de hand van de afbeeldingen op de bijgevoegde instructies. Rotor heeft gekozen voor een ingebouwde lithium-ion accu. Het voordeel daarvan is dat deze, in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld Quarq, prachtig weggewerkt is. Het nadeel is dat de aansluiting een speciaal magnetisch kabeltje is. Hoewel de batterijduur meer dan tweehonderd uur is, is opladen dus alleen mogelijk als je die bij de hand hebt. 


We krijgen de INspider geleverd met Rotor’s trots: de ovale Q-rings. Met name op de indoortrainer voel je heel duidelijk een ander soort beweging. Dat duurt ongeveer een halve minuut, daarna voelt het juist heel natuurlijk en ‘rond’ aan. De vermogensmeter verbindt eenvoudig met onze teller en ook het kalibreren is een fluitje van een cent. Dit hoeft overigens alleen de eerste keer. Via de gratis app van Rotor kun je je pedaalslag verder analyseren door middel van 360 Torque. Daarnaast geeft de app ook informatie over de hoek waarin je de Q-rings moet plaatsen om voor een optimale krachtoverbrenging te zorgen.  


We hebben een aantal weken met de INspider rondgereden en de betrouwbaarheid is honderd procent. Verbinden met verschillende apparaten gaat probleemloos en we hebben de batterij niet één keer op hoeven laden. Zeker in tijden waarin in groepjes fietsen lastig was, is rijden met de INspider een feest. Het maakt het makkelijk en leuk om jezelf te blijven uitdagen.


De ultieme vermogensmeter zou er waarschijnlijk eentje zijn die de nauwkeurigheid heeft van een crankmeter en die je even makkelijk verwisselt als een pedaal. Dat bestaat helaas nog niet, maar met de INspider heeft Rotor wat ons betreft een prachtig product geleverd dat niet ver van dit ideaal af zit. 

  • Gewicht: 156 gram
  • BCD: 1120×4
  • Verbindingen: ANT+ en Bluetooth Smart
  • Batterij: Li-ion, 200 uur
  • Prijs: €649,-

Tekst en beeld door Thomas Kruithof


De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van WielrenbladDan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!

 van