05-05-2020 - Wielrenblad, Leesvoer

De Roval Terra CLX – Review

Naast het feit dat je je fiets sneller en meer gecontroleerd tot stilstand kan brengen met schijfremmen bestaan er nog andere voordelen. Zoals het feit dat de vorm van de velg niet meer wordt gelimiteerd door de noodzaak van een remoppervlak. Schijfremwielen werden tot twee jaar geleden nog regelmatig opgebouwd met traditionele velgremvelgen. Daar begint nu snel verandering in te komen.

Roval, inmiddels het huismerk van Specialized, laat met de Roval Terra CLX zien wat er mogelijk is, met bijvoorbeeld een velgbreedte van 25 millimeter (31 extern!). De velg is daardoor geschikt voor banden van 28 tot 47 millimeter, al past een maatje groter nog prima. Met een velghoogte van 32 millimeter zijn de Roval Terra CLX redelijk hoog, claims over bijbehorende aerodynamische eigenschappen maakt Roval echter niet. Claims over een uitzonderlijk laag gewicht dan weer wel, de Roval Terra CLX wegen (inclusief velglint en tubeless ventielen) minder dan 1300 gram: uitzonderlijk gezien de breedte. Met een setje tubeless 28 millimeter-banden kan de Roval Terra CLX wel eens een hele goede racewielset voor in de bergen zijn.

De test

wij hebben het soort banden gebruikt waar de wielen voor ontworpen zijn, namelijk 38 millimeter Specialized Pathfinder Pro gravelbanden. De Roval Terra CLX valt mooi breed op de enorme velg en de banden tubeless maken verloopt foutloos. Deze combinatie maakt de gebruikte testfiets direct sneller en wendbaarder. De Roval Terra CLX rollen op 3 bar nog steeds heel licht en hebben voldoende grip in de bocht. Daarnaast zijn ze uitermate soepel en comfortabel. Hierdoor zijn de Roval Terra CLX stijf, direct en supersnel. De Roval-naven hebben het oerdegelijke en toch lichtgewicht binnenwerk van DT Swiss. Ook de met de hand gevlochten spaken en externe nippels zijn van dit merk. Volgens Roval voldoende kwaliteit om levenslange garantie te geven aan de gelukkige eigenaar. En daar is de prijs ook naar. Nog een voordeel van schijfremwielen: als je geen gekke dingen doet, doe je er inderdaad je hele leven mee.

specialized.nl
prijs: € 2.399,90


Voor meer mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down.

 van