05-09-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

De schoonheid van Zuid-Portugal – Kite trip

Kite trip Zuid-Portugal: Yusca Balogh is een pro-kite- en -landboarder en trekt er graag op uit met z’n vriend Felicia. Deze keer zijn ze in de wintertijd naar Portugal afgereisd op zoek naar de warmte en goede kitespots. Valt er wat te kitesurfen daar in deze tijd? Lees het in het onderstaande verslag. 

Kite trip Zuid-Portugal

‘Er even lekker uit deze winter’ dat stond vast. Op de planning stond om zo’n vier weken in januari een Kite trip door Zuid-Portugal te maken. Lekker vrij met eigen vervoer en surfen zonder cap en toch een beetje in de buurt. We twijfelden tussen Zuid-Spanje in de buurt van Tarifa of Portugal omdat dat voor ons nog vrij onbekend terrein was. We hadden goede dingen gehoord over de Algarve en daar kun je meestal goed weer verwachten in die tijd van het jaar.  

Googelen leverde zo’n beetje dezelfde vakantiekiekjes op waardoor we niet echt een duidelijk beeld over het landschap kregen. Maar we begrepen dat de surf er goed kan zijn met een bak wind op z’n tijd. Omdat er in Tarifa minder swell te vinden is besloten we toch voor de golven te gaan. Portugal it is. We besloten naar Sagres af te reizen. Dit ligt helemaal onderin op het zuidwestelijke puntje van de Algarve. Perfect dus om vanaf hier alle kanten op te kunnen en zo de condities naar wens te benutten. 

Fijne roadtrip – Kite trip Zuid-Portugal

De hond was gezellig mee en we zijn er in een paar dagen op ons gemakje naartoe gereden. Toen we door Spanje reden en de grens bij Portugal overstaken begon de natuur steeds ruiger en knapper te worden. De rode gesteentes kleuren het landdschap en hier en daar vrolijke ronde dennen en olijfgaarden maakten het af. Alsof we in een Bob Ross landschap reden. Dit gaf ons gelijk het vakantiegevoel. Voor we het wisten zat de laatste etappe erop. De temperatuur liep op tot zo’n 17 tot 20 graden. Goed te doen voor de winter in Europa. Uit de wind, in de zon was het zeer zomers en was een t-shirtje goed te doen. Een lekkere espresso met typisch Portugees pastel de nota-gebakje maakte de roadtrip compleet.  

We hadden een appartementje geboekt zodat we de focus op het surfen hadden en lekker op de bank konden ploffen na een actieve dag. Als surfer betrap je je er wel eens op dat je alleen maar op het strand hebt gehangen en niets van de omgeving hebt gezien. Nou, hier in Zuid-Portugal zit je dan perfect want het mooiste stuk is het strand. En het leuke is dat elk strand weer totaal anders is met verschillende soorten en kleuren rotspartijen en kliffen. Dit deed ons zelfs een beetje aan Australië denken. Vanaf het water was het ook weer een ander zicht dan vanaf het land. De stranden waren soms ook lastig bereikbaar wat soms zorgde voor een avontuurlijke, mooie routes.  

De spots aan de westkust – Kite trip Zuid-Portugal

De westkust was vooral ruig met grote kliffen en vaak hoge golven. Vanwege de koudere Atlantische Oceaan is een wetsuit van 4 millimeter geen overbodige luxe. Als de wind aanlandig is kun je hier mooi uit de voeten. De westkust is niet per se geschikt voor beginners vanwege de hoge kliffen waar je op kunt eindigen. Plus er zijn niet overal comfortabele launch-plekken. Ook waren de meeste spots een stuk afgelegener en de wegen variëren van asfalt tot dirtroad. Bij aflandige of geen wind hebben we hier nog super mooie golven kunnen scoren. Aan overwinterende golfsurfers overigens geen gebrek. Rond 9 uur kwamen alle campertjes uit het binnenland aangetuft en werd het al snel een gezellige boel op het water.  

De spots in het zuiden – Kite trip Zuid-Portugal

De zuidkust is een stuk toegankelijker met verspreid langs de kust bredere stranden en een kalmere zee. Richting Faro lijkt het water ook steeds warmer te worden. De opties zijn heel divers en geschikt voor verschillende niveaus. Van meer easy going lagoons in de omgeving van Faro. (Tavira, Fuseta, Ilha de Faro) tot uitdagendere stukken strand met rotspartijen bij Lagos en Martinhal. Vlakbij Sagres ontdekten we de mooie spot van het luxe Martinhal die populair is bij plaatselijke kiters. Er stond nogal wat dagen een zuidoostelijk windje (de Levante vanuit de richting van Tarifa) waardoor deze spot goed te kiten was.  

Op twee uur rijden werden we verrast door een hele leuk spot bij Ilha de Faro. Hier ligt een mooie Lagoon die blauw afsteekt tegen de stad en er is ook nog een goede wavespot langs het strand zelf. Er heerste op deze landtong een hele chille surfvibe met kitesurfers en windsurfers die vaak wat langere tijd in campers en huisjes op de landtong verblijven. We zijn door al deze gezelligheid nog een paar extra nachtjes blijven hangen. Er zijn meer gebieden zoals deze die ons positief hebben verrast. Wat ons wel opviel is dat de meeste kiters bij de lagoons te vinden zijn en de spannendere stukken langs de kust meer vermijden. Als je skill level het aankan levert dit praktisch de zee voor jezelf en prachtige rode rotsen op waartussen je kunt spelen.  

Al met al waren we zeker onder de indruk van de prachtige rotskusten aan de Algarve waar je kunt kiten en golfsurfen, maar ook mooie wandelingen in de natuur maken met vooral heel veel vogels, grote vetplanten en supermooie rode rotsen. Er zijn wat mooie pareltjes waar je lekker kunt eten en relaxen op het terras. Vooral bij Luz en rond Mareta in Sagres hebben we leuke plekjes gevonden waar we heerlijk hebben gegeten. De ligging van de Algarve is zo dat er meestal wel een goede spot te vinden is bij verschillende windcondities. Als je ook golfsurft is deze regio perfect om beide sporten uit te oefenen en kun je nog een mooie barrel meepakken. Voor ons is dit zeker een plek om naar terug te gaan.   

Tekst & foto’s Yusca en Felicia 


Vond je het artikel: – Kite trip Zuid-Portugal leuk en wil  je meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van