06-04-2016 - Nieuws, Wielrenblad

De tocht van Harm: Gij zult eten

Inmiddels zijn er alweer twee weken voorbij gevlogen. Ik train om de dag, wat nog best wat planning vergt. Maar, het trainen op de hartslagzones werpt wel direct vruchten af, ik leer mijn lichaam beter kennen en voel steeds beter welke inspanning welke invloed heeft. De eerste weken training lagen voornamelijk in de hartslagzones D1 en D2, wat relatief ontspannen rijden is. Vanaf deze week wordt het schema wat intensiever, meer tempo-wisselingen en wat meer in het rood. Zweten dus.

Tekst: Harm Spoelstra

Daarnaast heb ik een gesprek met de dietiste Nancy gehad. Ik woog op het moment van de inspanningstest 86,8 en dat is met mijn 1.88 teveel. Een vetpercentage van 17.1 moet ook omlaag. De uitdaging voor mij wordt om er 5 kilo vanaf te trainen, dat wil zeggen ik streef naar 81,8 kilo. De laatste keer dat ik dat woog is schat ik z’on 22 jaar geleden. Mooi doel voor m’n mid-life-crisis.Nancy is (sport) dietiste bij Robic en is gewend sporters te begeleiden. De begeleiding startte met een intake-gesprek, waarbij we mijn huidige eetpatroon hebben besproken en tevens de haalbaarheid van mijn doel onder de loep hebben genomen. Positief punt: die 5 kilo is haalbaar in de krappe 3 maanden die ik nog voor de boeg heb. Ik zal er echter wel flink voor aan de bak moeten. De zakken chips kunnen voorlopig in de kast blijven.

1234-838x1024 (1)

Het traject is in eerste instantie in drie delen opgebouwd, eerste wordt een gezonde basisvoeding besproken, die in principe voor iedereen geld. Het volgende gesprek gaat meer in op mijn persoon, sport-specifieke voeding voor mij als sporter, aansluitend op mijn doel. Het laatste gesprek gaat dan over sport-specifieke supplementen, vitamines, creatine, etc. Uitkomst van het eerste gesprek is eigenlijk verassend: ik moet meer gaan eten. Ja, je leest het goed. Meer. Niet minder. Gezien mijn trainingsniveau van om de dag fietsen at ik te weinig, in elk geval te weinig van de juiste voedingsstoffen. Nancy heeft per direct mijn inname van muesli en kwark omhoog geschroefd. Direct na de training, nog een bakje kwark. In de middag zat ik gelukkig al wel goed met mijn lunch, maar tussendoor moet ik nu ook nog ergens een Wasa cracker met appelstroop zien te proppen. Avondeten: meer rijst, aardappelen en pasta. En voor het slapengaan, je raad het al: een bakje kwark.

Hoe al dit eten me helpt 5 kilo te lozen is me nog niet helemaal duidelijk, maar ik vertrouw op haar expertise. Het afgelopen half jaar ben ik al geleidelijk minder gaan eten, waardoor ik al wat kilo’s kwijt ben geraakt, door dagelijks simpelweg minder calorieën te eten dan ik verbrand. Ik had al geleerd wat betere keuzes te maken, waardoor je met een beperkte calorie-inname toch niet hongerig gaat aanvoelen. Echter werkt dit in combinatie met de inspanningen die ik met het trainen moet leveren helaas niet meer.

Nu maar weer snel een bakje kwark maken…

Meer? Je kunt me volgen op instagram en strava.

Voor meer wielernieuwtjes bekijk je onze Facebookpagina. Wil je nou altijd de leukste artikelen of meest uitdagende routes vier keer per jaar op de deurmat krijgen? Neem dan een abonnement op Wielrenblad. Of download het magazine online via onze Soul Kiosk App. Vind je een speciaal onderwerp uitermate interessant? Kijk dan in onze webshop en bestel je favoriete magazine geheel naar eigen keuze!

 van