03-11-2021 - Snowboarden, Nieuws

De tweejarige foto-documentaire Heroes

Voor de tweejarige foto-documentaire Heroes ging fotograaf Jérôme Tanon met tientallen vrouwelijke snowboarders de straat op, het park in en de backcountry door, puur en alleen om hun leven en kijk op het snowboarden vast te leggen. Hij liet ze hun verhaal vertellen, in woord en beeld.

Heroes

Het coffee table boek Heroes telt 288 pagina’s met beeld, tekst en art work van meer dan dertig snowboardsters die hun lief en leed met de auteur deelden. Wat standing sideways voor hen betekent, hoe het ze gevormd heeft, is de vraag die centraal staat in deze artistieke foto-documentaire. De vrouwelijke opinie en de oneindige toewijding is nooit eerder zo puur in beeld gebracht en daarmee een aanwinst voor de snowboard historie.

Aan het woord: Jérôme Tanon.

“Vrouwelijke snowboarders zijn altijd helden geweest in mijn ogen. Maar ondanks dat, heb ik in de afgelopen twaalf jaar nauwelijks noemenswaardige foto’s van ze gemaakt. Simpelweg omdat ik het niet hard genoeg probeerde denk ik. Tijden zijn veranderd. Dit project vult een gat dat veel te groot geworden was in de snowboardwereld. Vrouwen zijn nog altijd helden. Nu meer dan ooit.

Eigenlijk was het een belachelijke uitdaging: actiefoto’s maken met een analoog medium formaat Pentax 6×7, fixed lens, manual focus, tien foto’s per rolletje én dat alles in de winter. Wat je er voor terug krijgt, hoge kwaliteit en het perspectief is overweldigend, is het meer dan waard. Het etsen, bekrassen, schilderen en bleken van mijn waardevolle favoriete negatieven is net zo goed een bizar gevoel. Maar alleen op die manier kon ik de persoonlijkheid van elke rijder versterken. Hoewel lithofotografie – een ouderwets darkroom proces – een nachtmerrie is dat onder de knie te krijgen, is het gewilde resultaat een foto met hoog contrast, unieke structuren en in een natuurlijke sepia kleur. Het is een heel delicaat proces en daarom alles of niets.”


Ylfa Runarsdottir (26)

Reykjavik, Ijsland

Heroes

“Ik kan me het gevoel van vrijheid nog goed herinneren. Dat was het gevoel wat ik had in het begin. Na een aantal jaren liep ik vast, ik twijfelde aan mezelf. Ik kreeg het gevoel dat ik mezelf voor de gek hield, ik was zo hard bezig om ergens bij te horen, het was ontzettend belangrijk voor me wat anderen van me dachten. Nu betekent snowboarden meer voor me dan ooit tevoren. Ik doe het voor mezelf, voor mijn ziel en hoop zo dat gevoel van vrijheid weer terug te krijgen.”

Heroes

Jérôme over Ylfa:

“Ik ontmoette Ylfa tijdens mijn eerste trip voor dit project, in de straten van Helsinki. Ik had toen nog geen enkel idee wie ze was, maar uit haar energie en motivatie kon ik al snel opmaken dat ze niet zomaar iemand was. Tijdens het shooten was het vallen en opstaan met een lach. Keer op keer op keer. Met een unieke stijl, en duidelijk getalenteerd, lukte het haar nieuwe tricks te landen die ze on the spot geleerd had. Het enige waar ik de hele tijd aan dacht was: iedereen zou haar moeten kennen!”


Zoe Vernon (28)

Mount Baker, Washington U.S.A

Heroes

“Snowboarden omschrijven, wat dat voor mij betekent voelt als iets dat niet kan, het is teveel om te bevatten. Het heeft mijn leven veranderd als geheel, maar ook in mijn dagelijkse routines. De mensen die ik ontmoet, de plekken waar ik kom. Het geeft me het gevoel dat ik leef. Ik zal nooit spijt krijgen van de beslissing om mijn leven rondom het snowboarden te centreren.”

Heroes

Jérôme over Zoe:

“Zoe is een unieke persoonlijkheid. Ze zet zich 100% in voor het snowboarden, maar is ondanks dat nog altijd erg onbekend: een van velen uit dit boek die te lang in de schaduw blijft. Om zo veel mogelijk te kunnen snowboarden in de winter werkt ze de hele zomer op een vissersboot tijdens lange expedities in Alaska. Een van de zwaarste baantjes die er is. Ze is een symbool voor alle vrouwen die een man’s job doen én een symbool voor ondergewaardeerd talent.”


Desiree Melancon (32)

Bear Mountain, California U.S.A

Heroes

“Adolescentie overviel me. Het was niet zozeer het snel volwassen worden, het was de druk om dat waar ik de baas over was te manifesteren. Ik was er van overtuigd dat het geen zin had iets anders te doen dan datgene wat ik wilde en kan dan ook vol overtuiging zeggen: mijn leven startte pas toen ik begon met snowboarden. Het maakte van mij een creative artist, een reiziger, een businesswoman, een mentor, een activist en nog veel meer. En daar ben ik eeuwig dankbaar voor.”

Jérôme over Desiree:

“Desiree stond bovenaan mijn lijst voor dit project. Ze is een voorbeeld voor veel vrouwen en heeft een ongelofelijk talent voor snowboarden én als creative artist. Ik heb veel met haar over dit project gesproken, over het hoe en waarom, ze heeft me veel geleerd. We spraken ook over artistieke processen en met welke problemen vrouwen in het snowboarden te maken hebben. Haar tekeningen in dit boek zijn van enorme waarde in mijn opinie en eigenlijk was haar hele invloed op dit project cruciaal. Ik zal haar daar altijd dankbaar voor zijn.”


Heroes: €45

www.jerometanon.com

Met:

Ivika Jürgenson, Estelle Pensiero, Robin Van Gyn, Mary Walsh, Crystal Legoffe, Marie-France Roy, Leanne Pelosi, Nirvana Ortanez, Desiree Melancon, Marion Haerty, Kaisa Lemley, Morgan Anderson, Sarah King, Elena Graglia, Melissa Riitano, Ylfa Runarsdottir, Elena Könz, Naima Antolin, Ylfa Rúnarsdóttir, Christy Prior, Jessa Gilbert, Tina Jeler, Natasza Zurek, Anna Gasser, Hana Beaman, Jamie Anderson, Laurie Blouin, Leila Iwabuchi, Annie Boulanger, Alexis Roland, Zoë Vernon, Mia Brookes, Sina Candrian, Klaudia Medlova, Natacha Rottier, Christina “Pika” Burtner, Alicia Gilmour, Margot Rozies, Hannah Eddy & Zoi Sadowski-Synnnott.

 van