24-05-2023 - Mountainbiken, Leesvoer

Kroatië: De vier beste mountainbike regio’s.

KroatiëKrota Kroatië is een fantastisch land wanneer het op mountainbiken aankomt. Gelegen aan de oostzijde van de Adriatische zee bestrijkt het een gigantische kustlijn, terwijl in het binnenland de bergen lonken. Het land kent vier verschillende regio’s waar het goed toeven is op de mountainbike, allemaal meteen geheel eigen karakter.

Beeld: Aleksandar Gospić

KVARNER: ROUTE 309

Route 309 is fraaie rondrit in Kroatië voor mountainbikers die houden van een continu wisselende ondergrond; grindwegen vloeien over in oude karrensporen en singletracks. Na een start in Novi Vinodolski en een warming-up langs de kustlijn, duik je iets meer het achterland in over verlaten paden. Hier begint ook de zeven kilometer lange beklimming van Klenovicanaar naar Drinak. Daarna volgt een grindpad naar Batter, een deel bergop langs een bospad, en een deel bergaf richting Bribir. Highlights van deze route vormende trail die vertrekt vanaf het uitzichtpunt waarna je via een oud wandelpad afdaalt en de trail die je meevoert over een voormalig ezelspad.

De route bestaat uit een mix van asfalt, grind en bospaden en is in totaal 50 kilometer lang met 1200 positieve hoogtemeters. Het hoogste punt van de dag bevindt zich op 650 meter.

Foto: Ivan Šardi

ZADAR: VELEBIT 4

Deze route in Kroatië gaat vanuit Zaton Obrovački direct pittig van start met een lange beklimming naar de Tulove Grede, een rotsachtige klif bestaande uit een reeks ronde torens en smalle doorgangen welke niet met iets anders zijn te vergelijken. Eenmaal boven sta je op bijna duizend meter hoogte, waar het uitzicht smeekt om een korte pauze waarin je alles in je opneemt. Zo zie je vanuit hier de Zadar-archipel en de Velebit-berg. Is de lunch eenmaal gezakt dan is het opletten geblazen op de rauwe enduro-afdaling bestaande uit het typisch Kroatische gesteente. Onderaan wacht als beloning de heldere en kronkelende Zrmanja voor een verfrissende duik.

De route is in totaal 43,3 kilometer lang met 979 positieve hoogtemeters. Het hoogste punt van de dag bevindt zich op 1024 meter.

Foto: Vedran Metelko / Zadar Region Tourist Board

ŠIBENIK: KRKA BIKE MTB3

Vanaf het bezoekerscentrum van het Krka Nationaal Park in Laškovica, Kroatië, begint het meteen goed meteen afdaling naar de Roški-waterval. Vanuit hier is het klimmen naar een plateau, waarbij je onderweg de dorpen Brištane en Ključ passeert. Aan het einde van de beklimming wacht een prachtig uitzicht op de canyon van de rivier Čikola en de ruïnes van de vesting Ključica. De trail gaat vervolgens door het dorp Drinovci terug naar de Roški-waterval en klimtuiteinde weer omhoog naar het bezoekerscentrum.

De route is in totaal 34,4 kilometer lang met 732 positieve hoogtemeters. De tocht kan worden gecombineerd met 20 Milja Masline I Vina, waarmee je nog eens 30 kilometer en 595 hoogtemeter toevoegt.

Foto: Denis Peroš 

BRAČ: 768 PLAVAC MALI

Deze trail voert ongeveer voor de helft langs de kust en de andere helft door de heuvels. Het startpunt is het centrum van Bol, waarbij je over het voetpad langs het strand van Zlatni rijdt richting Murvica. Onderweg passeer je de wijngaarden van Plavac Mali naar V. Farska. Vervolgens laten we de zee achter ons en gaan we al bochten draaiend richting het verlaten dorp Obrsje. De route gaat verder in oostelijke richting door een dennenbos, en door naar de Vidova Gora-piek met een weids uitzicht. De trail rolt in Kroatië verder over het Vidova Gora-plateau en daalt dan af terug naar Bol, waar de route eindigt.

De route is in totaal 44 kilometer lang met 1057 positieve hoogtemeters. Het hoogste punt van de dag bevindt zich op 778 meter.

Foto: Daniel Wildey

Wil je meer lezen over Kroatië? Koop dan Up/Down #2 2023 Let’s Ride Bikes Special in de Soul webshop of neem een kijkje op hun websitewebsite!


Voor meer Mountainbike nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl.  Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Up/Down en volg ons op Facebook en Instagram

 van