16-02-2017 - Surfen, Nieuws

De werking van een monster golf

In eerdere artikelen kon je al lezen over recordpogingen voor het surfen van de grootste golf. Zo schreven we over Garret McNamara die ‘s werelds grootste golf ooit pakte in Nazaré. Later rapporteerden wij over Benjamin Sanchis die het record van McNamara afpakte. Niet geheel toevallig werd ook dit record gezet in Nazaré. Afgelopen vrijdag (10-02-17) was het weer raak. Black Friday deed zijn naam eer aan, met golven die schaduwen wierpen over de vuurtoren. Voor ons een aanzet om eens te duckdiven in de werking van de monsters van Nazaré.

De winterswell in Europa wordt meestal veroorzaakt door stormen in de Noord Atlantische oceaan. In de winter vinden hier grote stormen plaats die swell richting Europa sturen. Normaal gesproken wordt deze swell afkomstig van de open oceaan gaandeweg afgebroken door de oceaanbodem, naarmate deze ondieper wordt.

Voor Nazaré geldt dit echter niet. Onder het wateroppervlak vind je geen normale Europese zeebodem, maar een onderwater kloof die in een soort pijl richting het stadje wijst. Deze kloof zorgt voor ideale omstandigheden voor de monstergolven. De swell focust zich in de kloof, dit zorgt voor een veel krachtigere swell. De werking is vergelijkbaar met een zonnestraal door een vergrootglas.

Op sommige plekken is de kloof zelfs 5 kilometer diep. In vergelijking met de Grand Canyon is de kloof dus bijna drie keer zo diep. De kloof loopt tot vlak bij de kust, waar het opeens heel snel ondieper wordt. Dit veroorzaakt het plotselinge opkomen van de golven en de bizarre hoogte.

https://vimeo.com/204162624

De kunst van het overleven

Mannen zoals Sanchis en McNamara worden soms weggezet als een stel waaghalzen die hun leven op het spel zetten voor een beetje adrenaline. En in zekere zin zetten ze ook hun leven op het spel voor de kick. Maar deze mannen zijn niet zomaar een stel getalenteerde surfers. Wat vaak niet wordt beschreven is dat voorafgaand aan het big wave surfen de mannen een training van olympisch niveau ondergaan.

De meeste big wave surfers hebben ervaring in het freediven. Het uitoefenen van freediven leert de surfers de werking van hun lichaam te begrijpen wanneer er steeds minder zuurstof in hun lichaam bevindt. Door bekend te raken met de gevoelens en sensaties die je ervaart kunnen ze meer relaxed blijven in zulke situaties.

Onze collega’s van Motion schreven hier eerder ook al een mooi artikel over.

Ook yoga is uitermate goed voor het trainen van big wave surfing. Yoga traint zowel de kracht, balans en flexibiliteit van je lichaam en daarnaast maakt het je bewuster van je ademhaling. Tijdens een wipeout word je lichaam fysiek getest en is flexibiliteit erg belangrijk. De golf slingert je door elkaar en een flexibel lichaam helpt blessures te voorkomen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je meer het gevoel hebt met het water te bewegen i.p.v. een trekpop van het water te zijn. Dit gevoel zorgt ook voor meer rust. Als laatste zorgt de flexibiliteit in bepaalde lichaamsdelen ervoor dat je longcapaciteit groter kan worden.

Ook het trainen van je hart en bloedvaten is extreem belangrijk voor het inhouden van je adem voor langere tijd. Het trainen hiervan zorgt ervoor dat je lichaam efficiënter omgaat met minder zuurstof. Ook bouwt je lichaam hierdoor een CO2 tolerantie op.

https://www.youtube.com/watch?v=LdhE2D8Xmw8

Mentale gesteldheid

Sommige mensen zullen zeggen dat big wave surfers mentaal niet in orde zijn. Echter is het mentale aspect voor de surfers misschien van een nog groter belang dan de fysieke gesteldheid. Het is essentieel tijdens een wipeout om relaxed te kunnen blijven. Iemand die relaxed is zal veel minder energie en zuurstof gebruiken dan iemand die in paniek raakt of tegen de wasmachine probeert te vechten.

Comfortabel kunnen blijven wanneer er een golf over je heen slaat met de kracht van 100 olifanten, gaat niet over een dag ijs. Big wave surfer Greg Long legde uit hoe hij hier comfortabel mee werd. ”Het overgrote deel van het comfortabel worden met big wave wipeouts is om ze te ervaren. Ik heb mijzelf gelijkmatig toegewerkt naar de echte monsters. Ik heb mezelf nooit boven mijn limiet gepusht, maar zorgde ervoor eerst comfortabel te zijn alvorens ik naar een nieuw level ging. Hierdoor raakte ik gewend aan de fysieke en mentale stress die mijn lichaam kreeg te verduren.”

Long sloot zijn relaas af met de volgende quote:

“The ocean is far stronger and greater than any one of us. Once you have wiped out or are caught inside, there is no avoiding what is coming. The ocean will let you up when she wants. So in that time, you may as well relax and enjoy the ride, because there are no do-overs.”

 

 van