De wintermaanden trotseren – Tips & Tricks

Of je nu een fietser bent die de kou gedurende de wintermaanden al trotseert of een fietser bent die de drempel nog iets te hoog vindt. Deze tips en tricks maken jouw rit of toekomstige rit in de kou een heel stuk fijner en warmer!

In Let’s Ride Bikes 2019 en Lets Ride Bikes 2020, een speciale uitgave waarin alle krachten van Wielrenblad en Up Down Mountainbike Magazine samenkomen, hebben wij onze lezers al eens voorzien van een scala aan tips en tricks voor het fietsen in de kou. Ben jij benieuwd naar deze artikelen of heb je een geheugen opfrisser nodig? Lees alles wat je moet weten om goed beschermd en voorbereid de winter in te gaan in het onderstaande overzicht. Zodat jij, en niet het weer, bepaalt wanneer je gaat rijden. 

warm blijven

Winterkleding: Hoe blijf je warm op de fiets deze winter?

Nu het kwik steeds lager komt te staan kunnen de ritten op mountainbike of racefiets wat meer moeite kosten. Zeker wanneer je daar ook een incidenteel buitje bij optelt kan het rijden in de winterse maanden een ware uitdaging vormen.

Gelukkig leven we in tijden waarin we ons kunnen wapenen tegen Moeder Natuur door het dragen van de juiste kleding. Maar wat is nu precies de ‘juiste’ kleding? En hoe zorg je ervoor dat je de correcte keuzes maakt bij aanschaf?

Je goed kleden is een kunst. Immers, je lichaam is koud bij de start en wordt steeds warmer naar gelang je je inspant. De warmte die je lichaam produceert, moet het ook kwijt. Naast warmte zal het tevens transpiratievocht kwijt moeten. Tegelijkertijd wil je je lichaam beschermen tegen regen en wind en daarnaast comfortabel op temperatuur houden. Ofwel: een hoop tegenstrijdigheden. Laten we bij het begin beginnen, welke opties zijn er om je tegen de elementen te beschermen?  Lees het volledige artikel hier.

warm blijven

Voorkom koude handen & voeten op de fiets

Als het even kan fietsen de meesten van ons het hele jaar door. Al is het soms afzien op blubberige modderpaden in het bos of met regen en windkracht zes tegen door de polder, het gevoel van diepgaan en afzien zorgt voor een hogere waardering van je inspanning. Het nadeel is echter dat je niet alleen je bike, maar ook je lichaam goed moet beschermen tegen kou, vocht, wind en viezigheid. Wil je optimaal blijven genieten van de winterritten dan dien je met name goed om je handen en voeten te denken. Fysiotherapeut Wilko Camphuijnder hoe je nu het beste je ledenmaten warm kunt houden.

Het gaat bij het beschermen van handen en voeten niet alleen over jezelf wapenen tegen de invloeden van buitenaf. Je moet tevens rekening houden met de afstelling van de fiets en met een aantal factoren en processen die in het lichaam plaatsvinden. Lees het volledige artikel hier.

Nooit meer koude voeten tijdens het fietsen

Het is zonnig, maar de temperatuur ligt rond het vriespunt. Je krijgt dankzij de zon zin om te fietsen, maar na vijf minuten in de kou, voelen je voeten aan als ijsblokken. Gedesillusioneerd rijd je terug naar huis om je voeten op te warmen. Als je deze situatie herkent, heb je onvoldoende maatregelen genomen om koude voeten tegen te gaan. Shimano komt met enkele waardevolle tips over hoe je je voeten warm houdt in koudere omstandigheden.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om te voorkomen dat je voeten koud worden tijdens het fietsen of tenminste dat proces te vertragen. We hebben er hier beneden een paar voor je op een rijtje gezet, zoals het hebben van wintersokken, toe covers of overschoenen gebruiken én er zijn schoenen speciaal voor winteromstandigheden. Nog altijd koude voeten? Dan hebben we nog enkele life hacks die onze voeten hebben gered. Lees het volledige artikel hier.

Nu extra voordelig: Let’s Ride Bikes Magazine Bundel

Benieuwd naar nog meer Tips & Tricks voor de winter? Bestel dan de winterspecials Let’s Ride Bikes 2019 én 2020 t.w.v. €19,90 nu voor maar €10 samen!

Lets Ride Bikes bundels

Voor meer wielren nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van