20-06-2015 - Surfen, Nieuws

Deuter Quantum 70 + 10 Backpack: Betrouwbare reisgenoot

Deuter werd in 1898 al door Hans Deuter opgericht. Het merk begon in eerste instantie met het produceren van postzakken voor de Zuid-Duitse post. Tegenwoordig maakt men al vele jaren uiteenlopende outdoor artikelen, waaronder hoogwaardige rugzakken. Wij hebben een Deuter backpack getest tijdens een surftrip in Zuid-Oost Azië. Eens kijken of de ‘Deutsche Grundlichkeit’ ook aan de andere kant van de wereld tot zijn recht komt.

Voorafgaand aan het vertrek werden we al positief verrast door de geïntegreerde transporthoes die bescherming biedt bij transport per bus, trein of vliegtuig. Deze hoes kun je bovendien gemakkelijk afsluiten met een TSA-slot, zodat je de rugzak met een veilig gevoel achter kunt laten bij de incheckbalie. De transporthoes kan overigens ook worden gebruikt als regenhoes, maar gelukkig laat het regenseizoen in Azië nog enkele maanden op zich wachten.

Draaggemak

Tijdens onze trip zijn we natuurlijk van plan om een aantal onvergetelijke surfsessies te scoren. Dit betekent wel dat we extra bagage mee moeten zeulen, want ondanks de zonnige vooruitzichten kan mijn vertrouwde 3/2mm wetsuit van Quiksilver niet ontbreken. Gelukkig is deze Deuter voorzien van het Aircontact System, dat speciaal is ontwikkeld voor het comfortabel dragen van zware lasten. Zware bepakking kan nog wel eens zorgen voor een afname in draagcomfort en een gebrek aan ventilatie. Het Aircontact System van Deuter moet dit voorkomen door de toepassing van een zeer luchtig schuim, voorzien van een elastische meshlaag. Hierdoor kan de warmte gemakkelijk wegtrekken en wordt de opbouw van transpiratie tijdens een inspanning verminderd. Geen overbodige luxe tijdens tropische omstandigheden, want vrijwel niemand houdt natuurlijk van een klamme rug en klotsende oksels.

De techniek

Het Vari-Quick verstelsysteem en de VARIflex-heupband moeten volgens het Duitse merk verder bijdragen aan het draagcomfort. Door middel van Vari-Quick is het rugpand in lengte variabel en bovendien heel erg snel af te stellen wanneer de situatie hier om vraagt. Hierdoor kan de rugzak perfect passend worden gemaakt, en dit merk je bijvoorbeeld direct tijdens het lopen door ruigere natuur.

Dankzij VARIflex merk je niet dat het gewicht van de rugzak op je heupen steunt, want door dit systeem sluit de heupband goed aan op de heupen en beweegt ook nog eens mee met het lichaam. Dit alles komt de bewegingsvrijheid ten goede en zul je tijdens de langere tochten met hoogtemeters ongetwijfeld als heel prettig ervaren. Door een flexibel aluminium frame in het rugpand wordt het gewicht bovendien optimaal verdeeld en dit heeft een positieve impact op het draagcomfort.

Gebruiksgemak

Het hoofdvak van deze backpack is gemakkelijk te bereiken, op verschillende manieren. Via de dekselopening of boogvormige ritssluiting heb je vrijwel direct toegang tot al jouw spullen. Het hoofdvak van de rugzak kun je helemaal naar wens indelen door optimaal gebruik te maken van de verschillende opberggedeelten. In het ondervak kun je bijvoorbeeld een nat wetsuit of vieze schoenen onderbrengen, gescheiden van de overige bagage in het hoofdvak.

Daarnaast is de Quantum 70 + 10 ook voorzien van een in hoogte verstelbaar topvak, dat goed is voor 10 liter opslagruimte. Alle ritstrekkers zijn voorzien van extra lange trekkers, zodat je ten alle tijden de ritsen gemakkelijk kunt openen en sluiten. Ook zijn er op de heupband opbergzakjes verwerkt voor waardevolle spullen, zo heb je tijdens een intensieve tocht bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot je smartphone. Dit kan handig zijn als je enigszins verdwaald bent en dringend behoefte hebt aan mobiele navigatie.

De Deuter Quantum heeft überhaupt geen gebrek aan opbergruimte. De zijkant van de rugzak is voorzien van handige vakken waarin je bijvoorbeeld een waterfles kan onderbrengen. De compressiebanden aan de buitenkant van de rugzak kunnen daarnaast ook worden gebruikt om een jas of slaapmat aan te bevestigen.

Dagrugzak

Daarnaast wordt de Deuter Quantum geleverd met een bijzonder praktische dagrugzak. Deze daypack kan door middel van een handig kliksysteem worden bevestigd aan de grote rugzak. Op deze wijze kun je de dagrugzak bovendien gemakkelijk loskoppelen voor dagtochten. Deze kleinere rugzak hebben we vrijwel dagelijks gebruikt voor wandelingen door de natuur, steden of op het strand. Door het compacte formaat en de inhoud van maar liefst 18 liter is deze dagrugzak dan ook ideaal voor de kleinere trips. Overigens is het ook mogelijk om de daypack op je buik te dragen, zonder gebruik te maken van de schouderbanden. 

Conclusie

Deze rugzak is tijdens onze surftrip uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde en onmisbare reisgenoot! De Deuter Quantum 70 + 10 verkrijgbaar vanaf €249,- verkrijgbaar bij de betere winkels die gespecialiseerd zijn in outdoor en buitensport. Voor meer informatie over een van de meest complete travelpacks kun je terecht op de website van Deuter. Voor het gemak hebben we hieronder de specificaties trouwens nog even voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog een betrouwbare metgezel zoeken voor je volgende surftrip, houdt deze Duitser dan zeker in je achterhoofd!

Specificaties

 • Vari-Quick rugpand systeem
 • Toegang tot hoofdvak via 2 zijden
 • Lastdragend aluminium X-frame
 • Anatomisch gevormde heupband
 • Apart bodemvak
 • Elastische zijvakken
 • Compressiebanden kunnen aan elkaar worden vastgemaakt
 • Drie handgrepen
 • Geintegreerde transport- en regenhoes.
 • Gewicht: 2890 gram
 • Inhoud backpack: 70 + 10 liter
 • Inhoud daypack: ca. 18 liter
 • Afmetingen:  86 / 34 / 26 centimeter (H x B x D)
 van