20-11-2014 - Mountainbiken, Nieuws

Down Time

Tekst en foto: Michiel Rotgans

Op één van onze reizen kwamen we deze creatie tegen. Als Macgyver een mountainbiker was geweest en tijdens een tocht werd overvallen door slechteriken, dan had hij vast van zijn minipomp en twee Franse ventielen deze luchtbuks gemaakt. Helaas klinkt de echte versie van het verhaal iets minder spannend en is het apparaat in elkaar gezet door Maarten blankespoor, een jongen met talent voor knutselen en natuurkunde. Maarten legt de werking uit:

Down Time

“de loop loopt binnenin de grotere buis tot net niet aan de achterwand met de ventielen. in de ruimte tussen het uiteinde van de loop en de wand waaraan de ventielen zijn bevestigd, is plek voor een zuiger. de zuiger is een schijfje dat vrij kan bewegen in de lengterichting van de grote buis. de lucht die naar binnen wordt gepompt, drukt eerst de zuiger tegen de loop aan, waardoor deze luchtdicht is afgesloten. er word steeds meer lucht bijgepompt in het grote reservoir, want de zuiger is niet hermetisch afgesloten op de randjes. op deze manier loopt het reservoir vol. als je genoeg druk hebt opgebouwd, laat je met het ventiel een klein beetje lucht ontsnappen aan de achterkant van het reservoir. de zuiger klapt naar achter omdat de druk wegvalt en de loop opent. alle lucht in het reservoir ontsnapt via de loop en schiet het projectiel weg.”

We schieten er een paar keer een plastic kogel mee af en schieten dwars door wat objecten heen. de conclusie: een minipomp plus een pvc-buis, wat tiewraps en wat knelkoppelingen is gevaarlijk speelgoed. Het enige jammere aan deze luchtbuks is het pompje van topeak. Was het een pompje van bbb geweest dan hadden we het een ‘bbb-gun’ kunnen noemen.

Dit is een artikel uit Up/Down #1 2013. De gehele uitgave is verkrijgbaar in onze webshop.

Of wordt abonnee en mis niks!

 van