Het dragen van je setje

Je kunt je spullen op verschillende manieren naar het water dragen, waarbij de basisregel is dat je je wing altijd aan de downwindkant van de rest van je gear houdt, zodat hij niet tegen de scherpe foil aan kan waaien.

dragen van setje
Beeld: Chantale Pöttgens

BOARD NAAST JE LICHAAM
Deze techniek kun je op twee manieren uitvoeren, waarbij de foil altijd in de richting van de wind wijst.
1. Het board bevindt zich upwind van je lichaam. Je houdt hem vast aan de mast, of via de sleuf aan de onderkant van het board. De wing hou je vast aan de downwind kant, met je andere hand.
2. Het board bevindt zich downwind van je lichaam. Je houdt hem vast via de sleuf in het dek of aan de handle, met je downwind hand. Met dezelfde hand hou je ook je wing vast.

dragen van setje
Beeld: Marcel Berrevoets

BOARD OVER JE SCHOUDER
Een andere veelgebruikte methode is om het board te dragen met de mast over je (upwind) schouder. Ook hier bevindt de wing zich weer aan de downwind kant, zo ver mogelijk verwijderd van de foil.

dragen van setje
Beeld: Chantale Pöttgens

Eenmaal aan de waterkant leg je het board omgekeerd op het water, met de foil omhoog. Controleer je board door hem vast te houden aan de mast of vleugels, zo voorkom je dat hij omgegooid wordt door een windvlaag, golf of chop. Als het water eenmaal diep genoeg is kun je het board omdraaien zodat de foil onder water komt.

dragen van setje
Beeld: Chantale Pöttgens

TIP

Als je je wing wilt neerleggen voordat je het water op gaat, leg hem dan op zijn kop, met de leading edge tegen de wind in. De leash maak je vast aan een paaltje, de mast of voorste voetband van je board. Leg de wing altijd downwind van je board zodat hij niet tegen de foil waait en let erop dat je wing het board niet laat omvallen of draaien waardoor de foil alsnog in je wing belandt.


Voor meer Wingfoil nieuws, wingsurfen, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wingfoil magazine #1 en volg ons op Facebook en Instagram!

 van