19-04-2018 - Surfen, Nieuws

DROOMBOARD

Iedere surfer is op zoek naar zijn of haar droomboard. Maar hoe kom je daar?
Hoe leer je wat werkt of juist niet voor jouw specifieke geval, en waar moet je op letten?
Pepijn Tigges deelt zijn ervaringen.

Rond mijn zevende begon ik met surflessen op Scheveningen. Die eerste keren lag ik op een soft top; veel volume, lekker stabiel, makkelijk golven pakken en niet te veel pijn als je hem tegen je kop kreeg. Prima dus om de eerste stappen te zetten: peddelen, opstaan, een voorzichtig bochtje en ongebroken golven pakken. Al snel wilde ik niet alleen lessen nemen, maar ook gewoon zelf het water in. Voor mijn achtste verjaardag vroeg ik dan ook een heus surfboard. Het werd de welbekende 7’6 hard top van BIC waar ontelbaar veel surfers voor mij het ook op geleerd hebben.

Een aantal jaar, en ontzettend veel surfsessies, later wilde ik wat nieuws proberen. Ik werkte inmiddels als hulpje op de surfschool en mocht als ik geluk had wat boardjes testen die iets meer ‘performance’ hadden dan die dikke BIC. Al snel werd ik verliefd op een rood-witte Angulo 7’4, als ik het me goed kan herinneren. Een board met veel volume waardoor ik gemakkelijk golven kon pakken, maar veel lichter dan die BIC waardoor een bottum- en top turn ineens een optie werd. Snel daarna volgde mijn eerste echte boardje, die ik op een bijzondere, maar irrelevante reden had gewonnen met een wedstrijd op internet, een 6’3 Klimax. Een echt shortboard! En vet dat ik het vond!

Maar dit board was dus precies de fout die bijna elke surfer maakt. Zonder rekening te houden met mijn lengte, gewicht en niveau begon ik te surfen op mijn veel te radicale 6’3. Het duurde even, maar op een gegeven moment kreeg ik in de gaten dat ik veel minder golven had, dat ik alleen maar slechter leek te surfen en dat surfen meer frustratie opleverde dan voldoening. Op aanraden van meer ervaren surfers wist ik een fish op de kop te tikken, precies wat ik nodig had. Dankzij het volume en de brede tail en neus kon ik makkelijk golven pakken, maar toch ook turns maken.

Na de fish kwam het traditionele shortboard weer in beeld. Het eerste board dat ik na die fish aanschafte was een 5’6, maar nog altijd met een wat bredere neus en veel volume. Inmiddels surf ik al een aantal jaar op boards die meer high performance zijn omdat dit de stijl van surfen is die ik graag wil ontwikkelen. Die keuze voor een high performance board werd ook in de hand gewerkt door mijn passie voor wedstrijd surfen. Wanneer je daar een beetje in terecht komt, ontwikkelt je boardkeuze als vanzelf mee. Het laatste board dat ik bestelde is een 5’11, 18” 3/4, 2” 5/16 en heeft 26,5 liter volume. Een echt high performance board, gemaakt voor snelle, radicale turns in hollere en krachtigere golven.

Inmiddels weet ik aardig wat voor mij werkt en wat niet. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen en een beetje spelen met verschillende modellen en shapes. In Nederland reed ik bijvoorbeeld altijd op boards met een wat bredere neus, maar onlangs heb ik juist een board besteld met wat minder neus om meer verticaal te kunnen surfen. Bij de keuze van het juiste board zijn een aantal factoren van belang: je lengte en gewicht, je niveau (wees realistisch!), de stijl van surfen die je ambieert en de golven waarop je het board wilt inzetten. Een snelle Google search op ‘surfboard volume calculator’ geeft je een makkelijke tool om te ontdekken hoeveel liter je (ruwweg) nodig hebt. Zelf kom ik uit op 27 liter, maar in slappe golven heb ik graag wat extra volume terwijl ik in hoge holle surf juist iets minder wil. Voor een beginner is een fun- of longboard van 8’ tot 9’ ideaal, volume betekent golven pakken en daar gaat het om. Heb je de basis een beetje onder de knie dan kan je wat korter gaan, maar ga vooral niet te kort. Hou het breed en zorg voor voldoende volume in de neus en onder je borst. Of je uiteindelijk nu wilt shortboarden of longboarden, het begint met een goede basis, en dat leer je door veel te oefenen op een groot board.

De zoektocht naar je droomboard houd eigenlijk nooit op. Laat je in de zoektocht in elk geval niet te veel leiden door je ambitie, maar laat je voorlichten door ervaren surfers of iemand in de shop. Elk board heeft wat te bieden, zolang hij maar op het juiste moment in je leven komt.

Pepijn Tigges behoort tot de nationale surftop en wordt daarbij ondersteund door Billabong en Surfbenelux.


Dit artikel komt 6|Surf magazine #1 2017. Het volledige magazine kan je hier bestellen. Word voor het gemak abonnee, zodat je alle uitgaves van 6|Surf als eerste thuis bezorgd krijgt. Natuurlijk kan je ons ook volgen op Facebook en Instagram.

 van