12-07-2019 - Windsurfen, Nieuws, Leesvoer

DSOD – The Battle Returns

Nu de rook van de eerste lentestorm – en de bijbehorende actie van de Aloha Wave Classic – op begint te trekken is het tijd om het vizier zuidwaarts te richten. De organisatie van core event De Slag Om Domburg maakt zich klaar voor de eerste echte storm die de Zeeuwse kust gaat aandoen. Er is ruim tijd: met een wachtperiode tot 31 december kan het haast niet anders dan dat het dit jaar gaat spoken in het Zeeuwse. Fotograaf en mede-organisator van DSOD Patrick van Iersel haalt herinneringen op aan de (onafgemaakte) derde editie en blikt voorzichtig vooruit op wat komen gaat.

Woord & beeld Patrick van Iersel

In het najaar van 2018 laat de wind het flink afweten en naarmate de weken voorbij gaan, wordt de organisatie van DSOD aardig nerveus. Een ellelange hogedrukblokkade stuurt alle stormdepressies richting Noorwegen, bij ons is het duimen draaien. Eind november lijkt de straalstroom plots af te buigen richting de Britse Eilanden en krijgen we toch nog hoop.

Storm Diana
Op 25 november komt de stormcyclus dan eindelijk op gang en is de herfst in aantocht. Met Office UK geeft stormwaarschuwingen en code geel af voor het westen van Engeland tot Schotland. Storm Diana (945 hPa) trekt richting Ierland met in haar slipstream een nieuwe depressie die zaterdag in rap tempo over de Britse eilanden trekt. Volgens de voorspellingen lijkt het windveld zondag 2 december Nederland te passeren en de deelnemers voor de Slag worden opgeroepen om stand-by te staan.
Doordat weermodellen GFS en ECMWF elkaar tegenspreken vindt er koortsachtig overleg plaats tussen wedstrijdleider Alwin en weerprater Paddy. Het verlossende Go-No-Go-moment wordt vrijdagavond 21.00 uur gegeven, wanneer de laatste uitdraai van het weermodel Harmonie (KNMI) positief uitvalt.
De organisatie is in rep en roer. Deelnemers worden gebeld, de eliminatielijst wordt opgesteld en de DSOD-backoffice draait overuren om ervoor te zorgen dat er zondag gevaren kan worden.

De grote dag
Het is zondagochtend. Ik word wakker en hoor de regen tegen het raam kletteren. In het donker laad ik de dozen DSOD-bier in en koppel ik de Boels Biobox, oftewel schijthok, achter de V60. Met een slakkengangetje van 80 rijd ik over de A58 richting kust en wordt door Herman van den Berg van Duotone voorbij geblazen. Die hoeft duidelijk niet naar de wc denk ik. Ondertussen check ik de laatste weersvoorspelling. Zondagochtend start met regen, maar na passage van het occlusiefront klaart het op en trekt de wind aan naar 26-36 knopen uit westzuidwest. De volumeknop van de radio gaat een standje hoger en The Offspring doet de ramen trillen.

Op de spot
Het is aardedonker, maar er is grote bedrijvigheid op het strand van Domburg. De jurywagen wordt in stelling gebracht en busjes en campers doen dienst als wedstrijdoffice. Ondertussen druppelen de deelnemers binnen. De wind laat het nog afweten en de regen komt met bakken uit de lucht. Desondanks zit de stemming er lekker in en worden de zeiltjes opgetuigd. Ondertussen worden de laatste deelnemers door Madelon toegevoegd aan de heat indeling. Zij is vandaag verantwoordelijk voor het verwerken van de behaalde wedstrijdpunten in een speciaal door John de Kok gemaakte Slag Om Domburg-spreadsheet. Als de heatindeling wordt opgehangen verdringt iedereen zich om het wedstrijdinformatiebord. Wanneer moet ik varen en wie zijn mijn tegenstanders? Er wordt al druk gerekend wie de tegenstander in de volgende ronde kan worden en er worden zelfs speculaties gedaan over wie de felbegeerde DSOD-trofee mee naar huis gaat nemen.
Om 9.30 geeft wedstrijdleider Alwin tekst en uitleg over de wedstrijd, de spot, het tij, de beruchte Domburgse paalhoofden en het puntensysteem. Hij legt uit dat het totaal van je punten moet bestaan uit twee sprongen en twee golfritten, en dat alles in maximaal 12 minuten. De wind zit nog steeds in de zuidzuidwesthoek en de start wordt uitgesteld tot half elf.

De wedstrijd
Net na hoog water gaat de eerste heat gaat van start. Uitblinkers in de eerste ronde zijn Davy Scheffers en Kevin Mevissen. De condities zijn minimaal, maar met de juiste timing en wave selection weten ze goede golven uit te kiezen om hun golfritten en sprongen te plaatsen. Ongelofelijk hoeveel je met weinig kunt doen.
Het publiek verzamelt zich rondom de vuurtonnen waar het goed toeven is. Broodjes met knakworst en erwtensoep komen voorbij, en de eerste biertjes worden ontkroond.

In het begin van de tweede ronde breekt de zon door en neemt de wind flink toe. Het lijkt erop dat het dan eindelijk goed gaat komen. In de eerste heat laat Robby de Wit direct zien waarom hij vorig jaar 4e werd. Hij wisselt mooie golfritten af met cleane backloops, forwards en verdient hiermee 17,5 punten van de jury; de hoogste score van de dag. In de volgende heat blijft de wind goed doorwaaien en lopen er af en toe leuke golven binnen. Pim van der Borgt weet een paar goede golven uit te kiezen en scoort hiermee de hoogste wave score van de dag. In de derde heat van de tweede ronde zien we een close battle tussen Wijnand Peters en Domburg local Erik de Landmeter. Tikt Wijnand met zijn sprongen het plafond aan, Erik stickt vettere aerials. Ook Matthijs van Dijk van Zeil en Surfcentrum Brouwersdam doet weer zijn best om bij de jury en fotografen in het oog te springen. Hij land een cleane pushloop recht voor de lens van onze fotograaf.

Zo plotseling als de wind kwam, zo snel is deze helaas ook weer weg. Na een paar magere heats besluit de jury om de wedstrijd te cancelen. Als alternatief wordt er nog een supersessie gehouden, waarbij alle deelnemers gelijktijdig het water op gaan om een sicke trick te doen. Mede-organisator Sven Akerboom wint de supersessie, waarna het de hoogste tijd is voor Koning Pintenman.

The battle returns
Inmiddels schrijven we juli 2019 en is de vergunning voor 2019 weer in the pocket. Op 1 april ging het venster open, tot 31 december is het wachten op de eerste storm die de Zeeuwse kust gaat aandoen. Doordat de wedstrijd in 2018 geen uitslag kent, heeft de organisatie besloten dat alle deelnemers van vorige editie gratis deel mogen nemen aan Editie 2019. Was je er niet bij en wil je toch meedoen? Check dan de weerberichten op deslagomdomburg.nl en schrijf je in via info@deslagomdomburg.nl.

 van