Duckdiven
Basics
Duckdiven is een van de eerste dingen die een surfer leert, tenminste, dat zou het moeten zijn. Want als de golven aanvallen is de duckdive de enige verdediging voor shortboarders. Er snel vandoor proberen te gaan zal meestal een heftigere spoelbeurt tot gevolg hebben dan een goed uitgevoerde duckdive en het vergroot de kans dat je de volgende sets ook over je heen krijgt. We zijn echter geen ‘ducks’! Misschien is dit de reden dat zoveel surfers er af en toe wat moeite mee hebben. Ja, we hebben het allemaal gedaan: wanhopig je hele surfboard onder de golf proberen te drukken of te vroeg voor de golf duiken en dan precies boven komen als de golf over je heen dondert, of wanneer de plank tussen je handen wegglijdt en dan tussen je benen uit de lucht in steekt. Altijd kostelijk voor de toeschouwers maar wel gênant voor degene die ‘t doet. Laten we dan maar even kijken naar de aspecten die een duckdive geslaagd maken.
Snelheid: De sterkte en snelheid waarmee je de aankomende golf nadert. Een geslaagde duckdive vereist dat je de neus van je plank en je bovenlichaam diep genoeg onder water duwt om niet gegrepen te worden door de lipenergie of het schuim. Als je dit zonder snelheid probeert dan gaat het meestal mis. Drie of vier krachtige slagen net voordat je gaat duiken zouden genoeg moeten zijn. Gebruik deze peddelsnelheid om met je bovenlichaam en de punt van je plank lekker diep in het water en onder de vallende lip te duiken.
Timing: De energie in een brekende golf gaat in kringen rond (bounce-effect’) dus als de lip de onderkant van de golf raakt dan wordt er een deel van de energie die in de lip zat weer omhoog gegooid. Dit herhaalt zich steeds, alleen het wordt iedere keer wat zwakker totdat the golf uitgeput is. Hoe heftiger de lip neerknalt, hoe geprononceerder het bounce-effect, hoe holler de golf. Als je het goed doet dan ga je diep onder de brekende lip door en dan weer omhoog, gelijktijdig met de energie van de golf. Maar als je verkeerd hebt getimed dan krijg je de lip op je dak en word je dubbel zo hard gepakt.
Techniek: Om met je plank mooi diep onder de lip te duiken moet je als eerste je bovenlichaam gebruiken om de punt van de plank te laten zinken en meteen daarna gebruik je je knie om met de achterkant van je board hetzelfde te doen. Je trekt dan je lichaam naar je gezonken plank toe en als je timing goed is laat je je plank weer omhoog komen. Je kunt je techniek goed oefenen op vlakke dagen. Probeer onder een ander surfboard of iets dergelijks door te duiken.