DUOTONE Clean Beach Day – Op 1 mei!

De zee en het strand zijn voor vele een grote speeltuin. Een relaxte schitterende plek die een bron van inspiratie is en waar je op zoek kan gaan naar je volgende rush. Prachtig! Dit alles is niet alleen vanwege de oneindige kansen en mogelijkheden met betrekking toch sporten als kiteboarden en windsurfen, maar ook vanwege de kracht en schoonheid die de zee en haar omgeving uitstraalt. Zonder al dit moois zou sporten aan de zee niet hetzelfde zijn. En toch, wordt dit essentiële deel in het leven van velen serieus bedreigd. Hier gaat op de DUOTONE Clean Beach Day wat aan gedaan worden!

Meer plastic dan vissen in de oceaan

Enorme hoeveelheden vuil, voornamelijk plastic, brengen de oceaan en het zeeleven in gevaar. Inmiddels, bestaat het grootste deel van al de wereldwijde oceaan vervuiling uit plastic. Experts schatten dat dit al de miljoenen tonnen heeft bereikt, en ‘t neemt alleen maar toe. Volgens de UN lekt er jaarlijks meer dan 8 miljoen ton aan plastic afval de oceaan in. Dit staat gelijke aan een vuilniswagen vol met plastic ieder minuut in de oceaan dumpen. Als men op dit tempo doorgaan met vervuilen en het constant gebruiken en misbruiken van plastic flessen, zakjes en bekertjes, is de schatting dat in 2050 de oceaan zal bestaan uit meer plastic dan vissen. Plastic is in het bijzonder schadelijk voor het milieu omdat het niet makkelijk afbreekbaar is. Een PET fles heeft bijvoorbeeld 450 jaar! nodig om volledig af te breken.

Erik Solheim, hoofd van het “UN Environment” programma, vertelt, “Het plastic probleem dat onze oceanen plaagt had al tijden geleden aangepakt moeten worden. Plastic afval spoelt aan op de Indonesische stranden, zakt naar de bodem van de oceaan in de Noord-Pool, en vind haar weg door de voedselketen naar onze borden aan de eettafels. We hebben te lang aan de zijlijn gestaan terwijl het probleem erger is geworden. Het moet stoppen.” Laten we dit nu stoppen! Het is tijd voor actie en om niet te wachten tot een ander het oplost.

Doe mee aan de wereldwijde Duotone Clean Beach Day op 1 mei 2019. klik hier voor meer informatie en de deelnemende locaties! In Nederland vindt de Duotone Clean Beach Day plaats op Castricum aan zee.

Tot 1 mei! Bij Sports at Sea! Inloop om 10:00. start CleanUp om 10:50, einde om 12:30.

 van