19-11-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Click bar – Review

De Duotone Click bar is een paar jaar geleden op de markt verschenen en staat bekend als een van de meest innovatieve kitebarren op de markt. Het poweren en depoweren gaat niet door middel van een trimmer op de voorlijnen maar door een draai en kliksysteem op het einde van de bar, waarmee je de achterlijnen bedient.

Waren er in het begin nog vraagtekens hoe het draai-en kliksysteem van de Duotone Click bar zich zou houden, inmiddels heeft het zich wel bewezen. Het slijt nauwelijks en is niet vatbaar voor zout en zand. En het werkt goed. Voor meer power draai je met de klok mee aan een draaiknop op het einde van de rechterkant van de click bar. In totaal zijn er acht stappen in meer en minder power. In het midden van de draaiknop zit een knop waarmee je kan depoweren. Het werkt zo soepel en snel dat je vaker powered of depowered dan met een trimmer-systeem. Even wat meer power om hoogte te lopen, klik klik, meer power. Even te veel druk bij het begin van een golfrit, klik klik, minder power. Op de click bar zit een venster waarop je kunt zien wat de stand van de power is.

Automatisch terugdraaien van de voorste lijnen

Ook ideaal bij de Duotone Click bar is het automatisch terugdraaien van de voorste lijnen door de zeer soepele keramische lagers in combinatie met de rechthoekige depowerlijn. Daar hoef je dus ook niet meer aan te denken na een rotatie of kiteloop. Om de depower en safetylijn loopt een TPU-omhulsel. Dit beschermt de lijnen tegen slijtage en dat maakt dat het er strak uitziet met maar één lijn door de click bar.

De depowerlijn is erg lang zodat je ver kunt depoweren, maar je kunt het depowerbereik korter maken door een verschuifbare stopper. Deze kun je overigens niet geheel vastzetten en zal met veel druk verschuiven. Dit is bewust gedaan voor de veiligheid, maar je kunt er wel met de bar tegenaan varen mocht je dat willen. De diameter van de Duotone Click bar is niet zo groot zodat-ie lekker in de hand voelt. De vernieuwde grip geeft prima houvast zodat dat je na een dag flink varen geen pijnlijke handen of blaren hebt. Je kunt de lijnen vastzetten met een elastiek nadat je ze hebt opgerold. Bij geen gebruik trekken de elastieken netjes terug in de bar, zodat ze niet rond bungelen.

Iron Heart V-quick release veiligheidsysteem

Het Iron Heart V-quick release veiligheidsysteem is zeer beproefd. Werkt ongeacht zand, zout, modder of andere narigheid. Voor het terugklikken na het trekken van de quickrelease heb je wel twee handen nodig, maar dat foefje heb je snel door. Aan het Iron Heart V kun je vier verschillende loops zetten. De Duotone Click bar en Trustbar zijn ISO Standard 21853 goedgekeurd zodat ze voldoen aan de hoogste veiligheid standaards. Dit is opgezet door de ISO (International Standardization Organisation) en de GKA (Global Kitesports Association) om de kitesport veiliger te maken.

Duotone Clickbar - Review

Duotone Click bar binnen drie minuten ombouwen naar een vijf-lijns bar

Deze Duotone Click bar is te krijgen in een vaste breedte van 42 centimeter (small) met 20+2m meter lijnen en 49 centimeter (medium) met 22+2 meter lijnen. De Duotone Click bar is binnen drie minuten om te bouwen naar een vijf-lijns bar. Met de vijf-lijn-setup herstart de kite makkelijker en je hebt meer directe depower. Nadeel is dat de vijfde lijn om de kite zou kunnen komen. De Y-splitsing is instelbaar op hoog of laag zodat je er ook andere merken kites mee kunt varen. Ook kun je de knoopjes of lusjes omdraaien van de pigtails zodat ze op elke andere merk kite passen.

Duotone Clickbar - Review

Nieuwe Flite99-lijnen

De nieuwe Flite99-lijnen van de Duotone Click bar zijn een staaltje van German Engineering. Lijnen bepalen voor een groot deel de vaar-eigenschappen van de kite. Bovendien moeten ze ook behoorlijke krachten kunnen verwerken en moeten ze niet gevoelig zijn voor slijtage. De nieuwe voor Duotone exclusieve Flite99 lijnen zijn 12% sterker, 15% stijver en zijn 6.5% aerodynamischer. Hierdoor sturen ze directer en kunnen ze door minder luchtweerstand sneller door de lucht gaan. Dit verschil is ook echt voelbaar.

Duotone’s huisleverancier van lijnen, Teufelberger, gebruikt Robline-lijnen die zijn gemaakt van het rauwe Dyneema SK99 en bewerkt het. Ze vlechten twaalf Dyneema-draden tot een lijn. Deze verhitten, rekken, impregneren, kleuren en coaten de lijnen zodat ze stijf, sterk en slijtvast worden. Bovendien voegen ze er ook een Monolif-draad aan toe die ervoor zorgt dat als de lijn knikt, deze weer teruggaat in de oorspronkelijke staat. Dit zorgt ervoor dat de lijn niet telkens op dezelfde plek knikt en dat geeft de lijn een hogere duurzaamheid.

Voor meer informatie over deze Duotone Click bar kun je naar de website van Duotone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.


Deze review van de ‘Duotone Click bar‘ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van