31-08-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Dice SLS 2022 – Kite Review

Duotone Dice SLS 2022

De Duotone Dice SLS 2022 is de freestyle-, kiteloop- en wave-kite in de lijn van Duotone. Na de Neo, Evo en Rebel is ook deze performance kite in een SLS-versie verkrijgbaar. In deze Strong Light & Superiour-uitvoering krijgt de kite een leading edge en centerstrut van Penta TX en een bijbehorende nieuwe panel-layout. Hoe vaart deze Duotone Dice SLS 2022?

Penta TX is een nieuw doeksoort dat dacron-vervangt in de leading edge en centerstrut. Dit maakt de Duotone Dice SLS 2022 niet alleen vijftien procent lichter en vijf keer sterker maar geeft de vlieger ook een stijver frame. Hierdoor stuurt de kite zeer direct en vervormt het minder snel. Dit laatste is met name voelbaar in harde wind. De kite is dan nog super stabiel en heeft een mooie progressieve en goed te controleren op- en afbouw van de power.  

Ook bij minder wind planeer je best snel met Duotone Dice SLS 2022, zeker voor dit type kite. En daarvoor hoef je hem niet eens als een malle te sinussen. Hetzelfde geldt voor hoogtelopen. Best opvallend want deze kite zit iets achter in het windvenster door de redelijk dikke leading edge en lagere aspect ratio. Dit maakt wel dat je je jump-techniek iets moet aanpassen als je van een pure big air-kite afkomt. Maar het springen an sich gaat heel makkelijk. Makkelijker dan je van tevoren zou verwachten van een freestyle/kiteloop/wave-kite. En ook makkelijker dan z’n (niet SLS) voorganger. Daar moest je je timing op orde hebben, maar dat is bij deze Duotone Dice SLS 2022 niet nodig. Insturen, edgen, bar aantrekken en daar ga je. Je hebt wel iets meer wind nodig maar de zeer precieze sturing met duidelijke feedback van de kite geven je super veel controle in de lucht. De drukopbouw is erg constant en de take-off niet te explosief. Dat maakt springen met de Duotone Dice SLS 2022 echt tot een lust. Misschien ga niet net niet zo hoog en zo ver als bij de Rebel of Evo omdat deze ook een hogere vaarsnelheid hebben, maar de Duotone Dice SLS 2022 houdt altijd spanning op de lijnen en is daarom uitermate goed te controleren in de lucht. Dit geeft veel vertrouwen waardoor je snel de grens op zoekt en nieuwe tricks uitprobeert of oude tricks bij hardere wind gaat doen.  

Nog een verschil met de Rebel en Evo is de kiteloop. Deze gaat echt krachtig, met een korte draaicirkel. Je krijgt een flinke ruk – daar doe je het voor –  maar met controle en je vliegt makkelijk tientallen meters horizontaal. Een ander prima eigenschap is dat de kite echt goed doordraait op het einde van de loop. Daar willen andere kites wel een haperen. Bij de Duotone Dice SLS 2022 is daar absoluut geen sprake van. De hele loop is mooi rond, constant en goed te controleren. De vliegsnelheid in de loop is snel: dat is een reden waarom Lasse Walker soms voor de gewone Dice kiest. Die draait wat langzamer rond, waardoor je iets meer tijd hebt voor een kiteloop-trick. De gewone versie vaart sowieso iets rustiger en windvlagen worden wat meer gedempt. De Duotone Dice SLS 2022 heeft een iets hogere vliegsnelheid, draait sneller en vaart meer ‘crispy’ en moet je daarom ook actiever varen.  

De Duotone Dice SLS 2022 laat zich heel makkelijk en snel plaatsen in de lucht. En valt ook op elk punt goed te depoweren. Samen met de supersnelle stuureigenschappen en het feit dat ie iets achter in het windvenster zit maakt het dan ook geschikt voor in de golven. De Duotone Dice SLS 2022 houdt spanning op de lijnen waardoor-ie snel blijft reageren op stuurbewegingen. Hierdoor is het een betere sturende wave-kite dan een park&ride wavekite. Je kan echt snelheid maken in de bottomturn door de kite hard in te sturen om dan weer snel terug te sturen met in de topturn. Als je wat meer of minder power wilt gaat dat makkelijk door de bar aan te trekken of van je af te doen. De controle die de kite geeft op de bar is uitstekend. Daarnaast drift hij netjes met je mee. Al is de Neo een nog betere drifter: die heeft wat meer spanning op de voorlijnen, zit nog wat verder achterin het windvenster en heeft een nog iets dieper profiel.  

De Duotone Dice SLS 2022 is ook wel in te zetten als freeride kite omdat de trekkracht en bardruk niet zo hoog zijn. Je hoeft geen powerhouse te zijn om met deze kite te varen. Het is een speelse kite die makkelijk vaart. Omdat de Dice SLS wat meer spanning op alle vier de lijnen heeft, en wat bredere wingtips en meer C-shape is het ook een prima freestyle kite. De kite geeft meer dan voldoende pop bij het springen zonder dat je de kite hoeft in te sturen.  

De Duotone Dice SLS 2022 heeft knoopjes op de wingtip en lusjes in de bridle voor het aansluiten van de bar en je vaart de kite met een hoge V-splitsing op de bar. Er zitten geen katrollen in de bridle. Het ventiel is de door Duotone zelf ontwikkelde Airport Valve II. Hierbij past het uiteinde van de slang direct op het ventiel waardoor je de kite snel oppompt. Let wel op dat niet ieder ander merk past en dat je de slang iets moet draaien zodat het goed aansluit.

Verder heeft de kite zes langere latjes in de trailing edge voor een stabiliteit van de trailing edge en de wingstips. Samen met het feit dat je bij de kite een wat kleinere tas krijgt moet je daardoor de kite wel netjes oprollen.  

7 meter: € 1.609,-  windbereik: 19 – 37 knopen

8 meter: € 1.689,-  windbereik: 17 – 35 knopen

9 meter: € 1.769,- windbereik: 15 – 33 knopen

10 meter: € 1.849,- windbereik: 13 – 31 knopen

11 meter: € 1.929,- windbereik: 12 – 28 knopen

12 meter: € 2.009,-  windbereik: 11 – 25 knopen

13 meter: € 2.089,- windbereik: 10 – 22 knopen

kijk voor meer informatie op: duotonesports.com 

Dit Review “Duotone Dice SLS 2022” komt uit Access #2 van 2022. Kijk voor meer board-reviews of voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van