11-11-2021 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Juice DLab 2022 review

De Duotone Juice staat al jaren bekend als een super lichtweer-kite. Nu is er een Duotone Juice DLab-versie bijgekomen. DLab staat voor Duotone Laboratory en staat voor het meest high tech van Duotone. Zo zijn de leading edge en struts van super licht en vormvast Aluula-doek gemaakt. Dit maakt de kite maar liefst zo’n dertig procent lichter, wat tot één kilo kan schelen.  

Duotone Juice DLab

Aluula is ontwikkeld door een Canadees bedrijf en wordt niet alleen gebruikt in het kitesurfen, maar onder andere ook in kogelvrije vesten en outdoor tassen. De stof weegt slechts 82 gram per vierkante meter. In vergelijking, normaal dacron in de leading edge is 160 gram per vierkante meter. Hierdoor weegt de 13m2 2,73 kilo en de 15m2 3,07. Bij de productie van Aluula wordt geen lijm gebruikt en komen er geen giftige dampen vrij bij de productie. Dacron wordt gewoven maar Aluula wordt op moleculair niveau versmolten. Dat is een stuk beter voor het milieu. Kitedesigner Ralf Grösel is al drie jaar aan de gang met Aluula-doek. Het laat zich namelijk niet makkelijk verwerken in een kite. Aluula is horizontaal en verticaal stijf. Maar diagonaal ‘soft’. Daardoor is het Aluula-frame super vormvast maar met de nodige twist om te draaien voor een bocht. 

Duotone Juice DLab

Dit zorgt ervoor dat de hele kite qua constructie, doeksoorten en shape moet worden aangepast. De Duotone Juice DLab is dan ook niet een Juice met Aluula. Hierdoor vaart de Juice DLab ook anders dan de normale Juice. Meest opvallend is de mega lowend. Varen met acht knopen gaat makkelijk en er zijn zelfs kiters met vier knopen op het water gezien. Doordat je met zo weinig wind al kunt varen kun je veel meer dagen het water op. Om te kunnen varen met zo weinig wind heb je wel wat ervaring nodig. Neemt de wind toe tot boven de tien knopen, dan kunnen ook minder geoefende kiteboarders makkelijk met de Duotone Juice DLab varen. Met zo weinig wind vaar je het lekkerst op een lange lichtweer twintip of op de foil. De 13 zich beter leent voor foilen en de 15 voor lichtweer twintip. De handeling is extreem goed voor zo’n grote kite. Als je krachtig stuurt dan gaat ie direct en snel de bocht om. Het voelt alsof je paar maten kleiner vaart. Met elke stuurbeweging voel je dat de kite kracht ontwikkeld. 

Duotone Juice DLab

Tijdens springen ga je hoog en heb je super lange airtime. Het voelt gek om met zo weinig druk in de kite weg te varen en dan zo hoog te springen. En mocht ie in het water vallen is de herstartbaarheid verrassend goed. Met een ruk aan de depowerlijnen start ie makkelijk achteruit. Hoogtelopen is geen straf met deze vlieger, je knalt tegen de wind in. Neemt de wind toe boven de veertien knopen kun je makkelijk met een kortere twintip varen. Neem er dan wel een die voldoende edgegrip heeft want de Duotone Juice DLab wil naar voren. Dan is het ook prima freestylen. Voor een betere handeling kunnen mensen onder de tachtig kilo het best de bar wat depoweren (twee klikken op de Clickbar), tussen de 80 en 90 iets depoweren (één klik) en boven de 90 hoeft het niet. Gaat het harder dan achttien knopen varen blijft het allemaal wel te controleren maar kun je beter naar kleinere kite overstappen. 

Duotone Juice DLab

Het hoofddoek is gemaakt van het exclusief door Duotone gebruikte Teijin Trinity TX-ripstop waar 3 x 2 verstevigingsdraden doorheen lopen. Dit is niet alleen sterk en duurzaam maar geeft ook een bepaalde dynamische flex zodat het windvlagen goed opvangt en verdeelt. De Duotone Juice DLab heeft geen katrollen in de bridle voor directe stuureigenschappen. De lijnen in de bridle zijn superdun voor een zo laag mogelijk luchtweerstand. Twee dunne latjes ondersteunen de trailing edge in de wingtip voor maximale stabiliteit. Het Airport Valve II-ventiel is ook weer een exclusief Duotone-item. De bajonet-aansluiting van je pomp kun je direct op het ventiel zetten. Er is geen adapter nodig. Voor het laten leeglopen draai je aan een schijfje binnenin het ventiel. Het geheel wordt afgedicht met een grote blauwe dop. Door het Maxi Flow-buisje (9mm) kun je de kite snel oppompen en laten leeglopen. Op het einde van een van de wingtips zit een extra leegloopventiel. Hierdoor kun je heel handig de kite in een keer vanaf een wingtip helemaal oprollen terwijl je tegelijk alle lucht eruit drukt. Qua prijs is de Duotone Juice DLab zeker niet de goedkoopste. De vraag is: hoeveel is het je waard om met zo weinig wind lekker te kunnen kiteboarden? 

Duotone Juice DLab
Duotone Juice DLab

Maten windbereik prijs 

  • 13 nb € 2.999,- 
  • 15 nb € 3.199,- 

Website: www.duotonesports.com 

Dit artikel ‘’Duotone Juice DLab” komt uit Access #3 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van