17-11-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Neo SLS – Review

De Duotone Neo is een van de bestverkochte kites ter wereld. En met reden: de directe maar voorspelbare stuureigenschappen worden gewaardeerd door zowel beginners als experts. De Neo is hierdoor inzetbaar als wave-, freeride-, strapless freestyle- én foil-kite. Deze Duotone Neo komt er nu in een ‘spiced up’ SLS-versie, wat staat voor Strong, Light & Superior.

Lees hier onze review over de Duotone Neo!

SLS is geen materiaal, wat vaak gedacht wordt

Als je SLS op een product ziet staan betekent het dat dit het meest innovatieve, met de beste materialen en de nieuwste technologie gemaakte product is van Duotone. SLS is dus geen materiaal, wat vaak gedacht wordt. Zo is het dacron in de Duotone Neo SLS vervangen door Penta TX. Dit materiaal is exclusief voor Duotone. Dit nieuwe high tech-doek maakt de kite 15% (tot 560 gram!) lichter dan traditioneel Dacron. Het is vijf keer scheurbestendiger en rekt 50% minder en is dus stijf en vormvast materiaal.

leading edge, wingtips & bridle

De leading edge, middelste strut en delen van de wingtip zijn gemaakt van dit doek. Het ziet er mooi glimmend en strak uit. Doordat er met dit materiaal is gewerkt kon er ook wat geschoven worden in de lay-out van de panelen en constructie van de kite. De wingtips zijn meer vierkant dan de meer ‘swept back’ wingtips van de reguliere Duotone Neo. De twee latjes in de wingtip zijn iets korter. Dit alles zorgt voor wat vollere wingtips die meer power genereren. De bridle zit op andere punten op de leading edge. Daarnaast zijn de bridle-lijnen dunner en stijver. Dit alles geeft een controleerbare constante trekkracht en zeer directe stuureigenschappen.

Duotone Neo SLS - Review

Flex Struts

Om het niet te direct te maken zijn de twee buitenste struts zogenaamde Flex Struts. Deze struts zijn gemaakt van een zachter materiaal waardoor ze kunnen meebewegen bij stuurimpulsen. Hierdoor stuurt de Neo soepel en dynamisch. De twee katrollen in de bridle zorgen ervoor de de kite altijd en snel de meest aerodynamische positie inneemt op elke plaats in het windvenster. De achterlijnen worden aan een V-splitsing op de wingtip bevestigd. Deze V-splitsing verdeelt de krachten gelijkmatiger. Op de V-splitsing heb je ook de keuze uit een soft, medium of hard setting voor het bepalen van de bardruk en draaisnelheid. De Neo SLS kan met vier en vijf lijnen gevaren worden.

Duotone Neo SLS - Review

Hoofddoek van Teijin’s Trinity TX-ripstop

Het hoofddoek van de Neo SLS is van Teijin’s Trinity TX-ripstop met ‘3 x 2’-verstevigingsdraden. Deze stof is exclusief voor Duotone. Dit doek is extra scheurbestendig, geeft horizontale flex (betere controle) en een verticale stijfheid (direct en precies stuurgedrag). Verder heeft de Neo SLS een Airport Valve II-ventiel en Maxi Flow-buisjes (9mm) zodat je de kite snel oppompt en laat leeglopen.

Hierna kun je hem in de nieuw ontwikkelde tas stoppen. Deze is erg handig en ziet er misschien op het eerste gezicht klein uit maar de kite past er makkelijk in. Verder kun je er je pomp en kiteboard ophangen en heeft het meerdere vakjes voor andere spulletjes. Het mooie is dat de compacte ‘duffel’ tas is gemaakt van 20 tot 24 gerecyclede plastic-flessen en het hele productieproces gebruikt 70% minder energie, 86% minder water en heeft 75% minder co2 uitstoot.

Duotone Neo SLS - Review

Duotone Neo SLS op het water

Tijdens het golfrijden stuurt de Neo SLS super direct, maar het zijn met name de drift-eigenschappen en stabiliteit die opvallen. Zelfs als je hard met de wind mee gaat blijft de kite rustig meedrijven met je. Het is een uitstekende park&ride kite. Foutjes worden niet meteen afgestraft. De kite valt niet snel in het water en je kunt de power van de kite op elke positie in het windvenster goed lozen zodat je in controle blijft. Dit geeft veel vertrouwen waardoor je ook grenzen durft te verleggen.

Ideaal voor beginnende surfers maar ook voor expert-kitesurfers die hierdoor de limiet kunnen opzoeken. De Neo SLS laat zich uitstekend positioneren tijdens het golfrijden en is nog prima bestuurbaar met minder spanning op de lijnen. Wij hebben de kite gevaren met de nieuwe Clickbar met stijvere lijnen waardoor de Neo nog een tik sneller reageert. Onze review over de nieuwe Duotone Clickbar lees je hier!

Duotone Neo SLS - Review

Erg stabiel bij weinig wind

Mede doordat de Neo SLS zo licht is, is het windbereik met name naar beneden verder uitgebreid. Je kan er in vergelijk met de normale Neo een paar knopen afhalen. Dit lichte gewicht is ook voelbaar bij de relaunch, zeker bij weinig wind. Zelfs achterwaarts starten is dan nog mogelijk.

Sowieso is de Neo ook erg stabiel bij weinig wind en vliegt niet snel over het hoofd heen; hij backstalled dus niet. Bovenstaande is ook allemaal fijn bij het foilen. Maar ook in het bovenste windbereik is de Duotone Neo SLS erg stabiel. Door de druk per vierkante meter kun je makkelijk downsizen. Al hangt het er wel vanaf wat je wilt doen. Als je wilt springen bijvoorbeeld dan is die extra druk welkom.

Duotone Neo SLS - Review

Aanzienlijk directer en sneller

Deze Duotone Neo SLS heeft meer ‘punch’ bij het springen en loops gaan lekker horizontaal. De Duotone Neo SLS is daardoor ook prima inzetbaar op de twintip. De hele Duotone-lijn schuift wat verder in elkaar. Maar grofweg kan gezegd worden dat de Evo het meest allround is, de Rebel meer focus heeft op springen, de Dice het radicaalst kiteloopt en de Mono de ideaal is als lichtweer / foil-kite. Het grootste verschil tussen de wave-kites Neo en Neo SLS is dat de Neo SLS aanzienlijk directer en sneller is. Daarnaast drift ie nog beter en houd ie beter zijn vorm in vlagerige wind.

Eigenschappen Duotone Neo SLS:

Duotone Neo SLS - Review

Maten, bereik en prijs van de Duotone Neo SLS:

Duotone Neo SLS - Review

Voor meer informatie over deze kite kun je naar de website van Duotone gaan. Wil je meer kite reviews lezen, of producten zoeken en vergelijken? klik dan hier en ga naar onze product pagina.

Deze review van de ‘Duotone Neo SLS‘ komt uit Access #4 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van