26-08-2021 - Kitesurfen, Nieuws

Duotone Wam SLS

De Duotone Wam SLS is het allround waveboard in de surfboard-collectie van Duotone. Voor 2021 heeft het board een nieuwe bouwwijze en iets gewijzigde shape. Dit is het board dat Airton Cozzolino en Matchu Lopes pakken als ze niet strapless freestylen en de golven in gaan. Het goede nieuws is dat je niet zo goed als hen hoeft te zijn om op dit board te varen. 

Het board ziet er best radicaal uit met een relatief lange en dunne shape, maar surfers van elk niveau zullen de Duotone Wam SLS waarderen. Bovendien is het board in te zetten in lage langzame en hoge snelle golven wat het een behoorlijk allround board maakt. Laten we beginnen met de nieuwe bouwwijze. Want al heeft het board een klassieke shape, de bouwwijze is supermodern. Daar staat bij Duotone ook SLS (Strong Light Superior) voor. Alles wat dit label heeft is het meest high tech uit de lijn van Duotone. Zo is het glasfiber bij de Duotone Wam SLS vervangen door Innegra. Dit materiaal werd al gebruikt bij de twintips van Duotone maar de lichte, duurzame en schokabsorberende eigenschappen konden ook wel gebruikt worden bij de surfboards. Het gewicht is hierdoor zo’n honderd gram omlaag gegaan. Daarnaast is het board beter bestand tegen stoten. En de Wam is door de schokabsorberende eigenschappen van Innegra uitstekend te controleren op ruig water. 

Duotone Wam SLS 2021 - review

De Duotone Wam SLS is snel en reageert super direct op voetsturing. Vaak is een nadeel van snelle boards dat ze lastig te controleren zijn op ruig water, maar de Duotone Wam SLS vaart dan nog erg comfortabel. Wel levendig, maar goed te controleren. Wat daar ook aan bijdraagt is de kurklaag onder het dek. Deze zorgt er samen met de bamboo hielverstevigingen (ter hoogte van de voorvoet) ook voor dat deuken van de hielen voorkomen wordt. Had het vorige model hiervoor nog een extra Technora Net, bij de 2021 versie is die verdwenen. Het Innegra en de kurklaag hebben dat overgenomen. Dit geeft het board, samen met de Carbon Beam (carbon tape) op de bodem, een uitgewogen flex. Niet te stijf zodat je er niet snel af stuitert in de chop en niet te slap zodat het levendig vaart. In de bottom-turn veert het board mee en je schiet daardoor met veel snelheid naar de lip van de golf. Je kan dit heel goed doseren door het board te pompen. Dit geeft een uitstekende controle over het board. De rail is ronder in het midden en loopt naar scherp in de (squash)tail. Hierdoor kun je bochten makkelijk inzetten en hou je grip. Die balans is erg goed en foutjes worden niet snel afgestraft. Zowel lange als korte bochten gaan met speels gemak zodat ook beginnende wavesurfers zich op dit board thuis voelen. 

Duotone Wam SLS 2021 - review

De Duotone Wam SLS presteert verder prima bij weinig wind en bij harde wind. Trekt goed op en loopt goed hoogte. Qua shape is het breedste punt van de Duotone Wam SLS iets meer naar het midden verschoven ten opzichte van z’n voorganger (die toen de Wam Pro heette). Verder heeft huisshaper Sky Solbach de volumeverdeling aangepast. Dit alles om de vaar-eigenschappen nog verder te verfijnen. De Duotone Wam SLS heeft geen inserts voor voetbanden. Ondanks z’n surfy outline kun je er best goed mee strapless freestylen. De speciale grab rail pakt lekker vast en het board heeft genoeg pop. In de lucht is het lage gewicht fijn. Het board komt standaard met alleen een tailpad. De frontpad is additioneel.

Duotone Wam SLS 2021 - review
Duotone Wam SLS 2021 - review

Deze review over de ‘’ Duotone Wam SLS ” komt uit Access #1 van 2021. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de andere magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van