15-03-2023 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Duotone Young Blood Camp – Waar kite kids groot worden

Het Duotone Young Blood Camp is een initiatief dat in 2006 is opgericht. De missie was om de volgende generatie pro riders klaar te stomen. Veel van de huidige pro riders – zoals Reno Romeu, Tom Court en Marc Jakob –  waren ooit Young Blood Camp-studenten. Dit jaar heeft Duotone hun camp nieuw leven ingeblazen. Op het programma staan: mentale en fysieke training, kitesurftechniek, sociale media, materiaalkennis en foto- en filmtraining. 

Makani

Duotone Young Blood Camp

Dit jaar werd het Duotone Young Blood Camp gehouden in de Makani Beach Club in het levendige watersportstadje El Gouna, Egypte. Omringd door water, met uitzicht op de adembenemende woestijnbergen aan de ene kant en een caleidoscoop van tinten blauw en turkoois water aan de andere kant, is El Gouna uitgegroeid tot een moderne stad met een internationale surfgemeenschap die voortdurend groeit. De Makani Beach Club kun je vinden ten noorden van de stad. De club, die in 2018 voor het eerst zijn deuren opende voor het publiek is een familieproject. Er hangt altijd een gezellige en gemoedelijke sfeer. Makani staat voor ‘mijn plaats’ in het Arabisch en ‘wind’ in het Hawaïaans. De perfecte plek dus  om het Young Blood Camp te organiseren. 

De uitgenodigde riders plus het team van Duotone (bestaande uit een aantal pro riders, een top kite- en fitnesscoach,  filmcrew en ‘off-the-water content creators’ telde samen meer dan 24 mensen uit vijftien landen.

Fotoshoot-training 

De meeste riders arriveerden al een paar dagen voor de officiële aftrap van het kamp. Bij aankomst zag de voorspelling er de eerste dagen goed uit en voor de rest van de week minder goed. Om geen tijd of wind te verspillen ging iedereen direct in de actiestand. De riders werden in kleinere groepen verdeeld en kregen ieder een eigen foto- of videograaf voor een mooie shoot. Na wat waardevolle feedback en aanwijzingen te hebben ontvangen gingen de riders bij zonsondergang meteen aan de slag met een nieuwe shoot. Deelnemer Max Tullet was enthousiast en zei tevreden: ‘Ik heb zoveel geleerd over het bewerken van foto’s en hoe ik in de juiste positie moet staan ​​voor de persoon die fotografeert. Interessant was ook om goed te leren communiceren met de cameramensen om zo de perfecte foto of video te maken.’ Edgar Ulrich deelde de passie van Max en waardeerde de nieuwe inzichten ook. 

Leren van de pro’s

De tweede dag van het Duotone Young Blood Camp was vol actie en werd voornamelijk besteed aan het fotograferen op een heel speciale plek: Bayoud, een spot met kristalhelder blauw water. Fabio Ingrosso, de coach van vijfvoudig wereldkampioen Mikaili Sol, deelde zijn uitgebreide kennis met de enthousiaste shredders. Deelnemer Guilherme Costa was enthousiast. ‘Fabio is een geweldige coach. Het feit dat al onze acties waren vastgelegd en geanalyseerd, had een enorme impact op het verbeteren van alle trucs waarmee we worstelden.’ 

Inspirerende gesprekken en Q&A’s met Aaron Hadlow en Reno Romeu op dag drie gaven de jonge riders meer inzicht in de hoogte- en dieptepunten die je van professionele kitecarrière plus kunt verwachten.

Reno Romeu maakte deel uit van de eerste aflevering van het Duotone Young Blood Camp in 2006. Nu jaren later is hij er weer bij om zijn kennis en ervaring als prof te delen met de volgende generatie. Reno kan ​​een insiders-perspectief toevoegen. Over hoe de branche in de loop der jaren is veranderd en over de social media-kant die toen hij begon niet eens bestond. Tegenwoordig speelt dat laatste een grote rol in het hedendaagse takenpakket van een professionele kitesurfer.

Aaron Hadlow was duidelijk in zijn element als coach van de nieuwe generatie riders. ‘Toen Duotone me vroeg om mee te doen aan het Young Blood Camp was ik meteen geïnteresseerd. Als kind was zoiets er niet. Sterker nog, wereldwijd waren er niet eens veel andere kinderen van mijn leeftijd aan het kitesurfen. Dit camp was een geweldige kans om mijn kennis en tips te delen met de volgende generatie. Het verliezen van focus en motivatie en het omgaan met blessures zijn enkele van de problemen die ik tijdens mijn carrière heb meegemaakt. Ik vond het belangrijk dat ze daarop voorbereid waren. Ik wilde deze kids ook duidelijk maken hoe belangrijk het is om andere interesses buiten het water te hebben: kunst, schrijven, fotografie, IT, montage, techniek, enzovoorts. Ik wil niet dat ze zich blind op het kiteboarden staren. Dat is zo beperkt. Het is ook belangrijk om je  als mens te ontwikkelen, niet alleen als kitesurfer.’

‘Ook het doen van andere sporten is belangrijk. Niet alleen om het uiten leuk te blijven vinden, maar je word er ook een betere allround sporter van. Er zijn genoeg andere sporten die je aan een betere conditie en fitness helpen en je boardvaardigheid en coördinatie verbeteren. Tenslotte is het essentieel dat ze leren hoe ze blessures het best kunnen voorkomen.’

Bewegingswetenschap en marketing

Op de vierde dag van het Duotone Young Blood Camp werd er getraind met bewegingswetenschapper Luis de Dios Mellada – we noemen hem Kuky. Hij werkt samen met topriders als Matchu Lopez, Stefan Spiessberger en Adeuri Corniel. Ook hij maakte ooit deel uit van het allereerste Young Blood Camp in 2006. Bovendien is Kuky ook jurylid bij de GKA in de strapless discipline. Hij kan de nieuwe riders dus veel waardevolle dingen leren. De kids hingen daarom ook aan zijn lippen. Hij heeft de riders stuk voor stuk bewust kunnen maken van hun eigen fysieke sterke en zwakke punten. Uiteraard gaf hij elke rider de juiste tools en tips geven om verder te komen. Kuky: ‘Ik zie het Young Blood Camp-initiatief als baanbrekend. Die kids krijgen in korte tijd zoveel cruciale informatie over zoveel aspecten van het professionele kiteboard-bestaan. Je ziet ze vooruitgaan. Er is geen ander merk in kiteboarding dat hun riders zo veel ondersteunt en dus investeert in de toekomst van onze sport.’

Daarna stond er nog een salestraining op het programma. Andrea Principi en Beto Gomez mochten een rollenspel spelen in een Duotone-winkel met Duotone’s marketingmensen Philipp Becker en Craig Cunningham. Laatstgenoemde speelden geïnteresseerde klanten. De belangrijkste les was om aandacht te hebben voor de klant, zijn behoeften te begrijpen en goed weten wat je je klanten kunt bieden. Dat betekent dus ook dat je aanbod van het huidige kitesurfmateriaal goed moet leren kennen. Erg leerzaam voor de jonge riders. Een yogasessie bij zonsondergang met Lucia Pele was het perfecte einde van weer een mooie dag.

De Wim Hof-methode

Dag vijf van het Duotone Young Blood Camp bracht wederom een yoga-sessie gevolgd door een social mediapresentatie met Duotone’s social mediagoeroe en internationale teamrijder Craig Cunningham. Na een paar dagen zonder wind kwam er eindelijk ook een klein briesje in de middag. Ideaal om te leren hoe je toch een spectaculair ogende fotoshoot kunt houden als de omstandigheden minimaal zijn.  Daarna werd er afgesloten met meer kite-specifieke trainingen en blessurepreventie van Kuky. 

Dag zes begon weer met een ontspannen yogasessie in de vroege ochtend, gevolgd door een zeer interessante lezing door Porsche-coureur Simona de Silvestro. Zij deelde haar inzichten over haar race-routine en haar mentale voorbereiding. Als afsluiter van de dag was er weer een training van Kuky. Hij leerde de kids hoe ze de Wim Hoff-methode konden gebruiken: dat betekende dat ze de kou mochten leren trotseren in een ijsbaden. De nadruk lag op het aanleren van de juiste ademhaling. 

Met een lekkere boottocht en genoeg wind op het menu werd dag zeven voor de meeste young bloods het absolute hoogtepunt van een leerzaam weekje. Zo konden ze het geleerde meteen in de praktijk brengen. Verwacht maar dat deze kids de toekomst van onze sport zullen bepalen.

Woord: Nathalie Lambrecht

Beeld: Toby Bromwich


Dit artikel “Duotone Young Blood Camp” komt uit Access #5 van 2022. Kijk voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, reviews, leesvoer en de andere magazines kop Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram.

 van