E-biken op Texel: Schapen & schepen en slingerende singletracks
E-Biken op Texel | Menigeen kent deze bestemming vanuit de jeugdjaren. Het leek destijds een wereldreis, het vasteland werd verlaten en de boot bracht je naar een heus exotisch klinkend eiland. Met ouders, of juist je eerste vakantie zonder. Spanning en vakantiegevoel maakten zich van je meester. De spanning is jaren later bij menigeen inmiddels wat weggeëbd, maar dat vakantiegevoel herkent vrijwel iedereen als de veerboot in Den Helder eenmaal koers zet richting het grote waddeneiland. Het is wellicht een hele onderneming en het duurt even voor je er bent, maar Texel is zeker de moeite waard als bestemming voor een dagtochtje per fiets.

De veerboot is aangemeerd bij Het Horntje. Naast een grote hoeveelheid auto’s, die op de boot als Tetrisblokjes in elkaar stonden geschoven, gaat ook een klein peloton fietsers van boord, er zijn meer mensen die E-biken op Texel. Veel van deze fietsers begeven zich in noordoostelijke richting van het, waar Oudeschild ligt. Daar is momenteel van alles te beleven in het kader van Sail Den Helder en de Marinedagen.

Offroad terein
Maar met e-bikes die zich helemaal thuisvoelen op offroad terrein is het vooral interessant om een rondje langs de Texelse kustlijn ‘met de klok mee’ te fietsen, want er lonkt vlakbij een heus mountainbikeparcours.

Via Den Hoorn, één van de zeven dorpjes die Texel telt, gaat de route richting de westkust van Texel. Daar bevindt zich Nationaal park Duinen van Texel
Bij deze duinen aangekomen staat er een geel bordje met een zwart driehoekje en rondjes eronder, het bord dat aangeeft dat de MTB-route is gevonden! Lekker om te combineren tijdens het e-biken op Texel.
Het blijkt een heerlijk lopende singletrack. De droogte van de laatste dagen maakt dat het hier en daar wat zanderig is, maar het wordt nooit zo mul dat het niet is te doen. En toegegeven, met zogeheten ‘SUV e-bikes’ gaat het ook wel een stuk makkelijker.
De omgeving langs de westelijke kust van Texel doet denken aan het duingebied op het vasteland. Waar het eerste deel van de mountainbikeroute redelijk open is met Den Hoorn nog te zien op de achtergrond, daar gaat het tweede deel de bossen in. Hier glooit het wat meer. De e-bikes geven het vertrouwen om elke afdaling af te gaan en elke klim weer omhoog te rijden.

Contrast
De offroad route wordt onderbroken door De Koog, een voormalig vissersdorp, al is van de historie niet veel meer te zien. Behoudens een historische kerk en het huisje ernaast. Tegenwoordig is het dorp een van de toeristische oorden op het eiland. Het heeft dan ook een levendig centrum.
Het contrast is groot: na de drukke winkelstraat van De Koog volgt weer een mooi lopende singletrack in het duingebied. Deze voert langs het eigen vliegveld van Texel. Vanaf hier kun tijdens het e-biken op texel je met een sportvliegtuigje een rondvlucht maken over het Waddengebied. Dare devils kunnen zelfs een parachutesprong maken.

Boegbeeld
De route voert langzaamaan naar het meest noordelijke punt van het eiland. En de singletrack maakt plaats voor een soepel rollend fietspad richting de vuurtoren bij De Cocksdorp. Een bouwwerk dat je toch wel kan beschouwen als het boegbeeld van het Texel. Een plek waar je eigenlijk eens geweest moet zijn. Mocht je hem tijdens de fietstocht willen beklimmen, de vuurtoren uit 1864 is 45 meter hoog en telt 118 treden. Voor die inspanning krijg je bovenin een geweldig mooi uitzicht over het waddengebied en het buureiland Vlieland.
Het meest noordelijke punt is dus bereikt, tijd om via de oostzijde van Texel weer naar beneden te gaan. Al snel kom je aan bij de iconische steiger nabij Paal 33. Hier ligt de rondvaartboot De Vriendschap aangemeerd. Met deze rondvaartboot kun je rondleidingen krijgen langs de hoge zandbanken op het wad en kun je zeehonden spotten.

Schapen
De weg over de dijk voert langs De Cocksdorp. Eenmaal voorbij dit meest noordelijke dorp van het eiland wordt één ding duidelijk: waar het westelijke kustgebied van Texel bebost en rijk aan glooiende duinen is, daar tref je aan oostelijke zijde een compleet ander karakter. Hier voert de route van noord naar zuid over een open dijkgebied, inclusief zicht op een typisch Nederlands polderlandschap. Al vind je hier op Texel meer schapen dan koeien (en naar verluidt mensen, maar daarover is enige discussie).

Via het buurtschap Oost heb je de keuze om een stukje landinwaarts te fietsen richting het dorpje Oosterend (voor als je gecharmeerd bent van straatjes met oude panden) of om de weg naar Oudeschild te vervolgen over de dijk langs de waddenkust.
Schepen
Een aantal driemasters lijkt overigens koers te hebben gezet naar de haven van Oudeschild, tegenwoordig de enige in gebruik zijnde haven van Texel. Vanwege Sail Den Helder is het hier een drukke bedoening. Grote vaartuigen liggen langs de kade, shantykoren brengen hun klanken ten gehore en geuren van gerookte vis bij de kraampjes dringen de neus binnen. Ooit stond dit havenplaatsje internationaal op de kaart en lagen hier veel schepen voor anker, maar die tijd ligt ver achter ons en Oudeschild is verworden tot een rustig plaatsje. Al doet de bedrijvigheid van vandaag anders vermoeden.

Vanuit Oudeschild is het nog een kleine zeven kilometer terug naar Het Horntje. Een rondje langs de kustlijn van Texel is in totaal zo’n 55 tot 60 kilometer, afhankelijk van hoe je hebt gereden. Een mooie afstand voor een dagtocht met de e-bike. Eventueel kun je de tocht nog combineren met een bezoek aan Den Burg, de grootste plaats op het eiland. Of aan Ecomare, het opvangcentrum voor zeehonden en vogels, waar zich tevens een natuurmuseum en een openbaar aquarium bevinden. Wellicht is een overnachting op Texel in dat geval het overwegen waard.
O ja, mocht je op de terugweg tijdens het e-biken op Texel de boot naar Den Helder nèt aan dreigen te missen, blijf dan vooral even relaxen in Oudeschild. Dat is een stuk gezelliger dan een uur wachten bij de pont zelf. Een welgemeende tip van de ervaringsdeskundige redactie.

Over storm en schapen
Het zal je tijdens het e-biken op Texel niet ontgaan: de boet of schapenboet, zo’n half boerderijschuurtje midden in het weiland. Dergelijke kleine schuren vind je verspreid over Texel en ze dienden voor de opslag van hooi en voer op land dat verder bij de boerderij vandaan lag.
Een oplettend oog zal doorhebben dat vrijwel alle schapenboeten in dezelfde richting zijn gebouwd: de platte kant met deur naar het noordoosten, het afgeschuinde zadeldak naar het zuidwesten. De reden? Naast dat er veel schapen in het weiland staan, staat er op Texel ook héél veel wind. En die wind, die komt vooral uit het zuidwesten…

Tekst en foto’s: Ronald van der Boon
Wil jij dit artikel terug lezen, koop dan Electrified #2 2023. En ook op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.