05-07-2022 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Ecovriendelijker op kitevakantie – Reistips

Ecovriendelijker op kitevakantie: Leerlingen nemen er ongeoorloofd vrij voor van school. Supermarkten vullen grotere delen van hun schappen met ‘bio en local’. En steeds meer producten en diensten worden groen: van stroom tot spijkerbroek. Je kunt er niet meer omheen: Nederland, en de rest van de wereld, wil duurzamer leven.

Een beter milieu
Het is ontegenzeggelijk dat al deze kleine en grotere veranderingen bijdragen aan een groenere samenleving. Eentje die minder belastend is voor onze aardbol. De aanpassingen die je kunt doen, liggen soms voor de hand. Al vergt het wel wat moed en moeite om vanuit je comfortabele zone bijvoorbeeld over te stappen naar een duurzamere bank of groene-stroom leverancier. Deze maatregelen voelen vrij rigoureus en zijn daarom misschien niet voor jou weggelegd. Maar wellicht wil je wel iets doen en voel jij ook de noodzaak om jouw steentje bij te dragen. Het feit dat jij er ook over nadenkt en er net als het gros van de Nederlanders mee bezig bent, is het begin!

Bewustwording
Op de hoogte zijn, erover lezen en erover praten heeft allemaal te maken met de eerste hindernis die bijna iedereen al genomen heeft: bewustwording. We wéten bijvoorbeeld dat vliegreizen super belastend zijn. Maar, vliegen we er minder om? (We laten het antwoord hierop even in het midden.) Wat je misschien nog niet weet, is dat de vlees- en zuivelindustrie en de industrie voor onze laptops en mobieltjes misschien nog wel vervuilender is! Heb jij er ooit over nagedacht, om minder vlees te gaan eten? Of, om een refurbished iPhone te kopen, in plaats van een nieuwe? Misschien niet. Maar we durven te wedden dat kitesurfvakanties en de milieubelasting die je hiermee veroorzaakt, jouw gedachten wel eens hebben doorkruist. Hoe kunnen we nu ecovriendelijker op kitevakantie?

Omdat het misschien onbegonnen werk lijkt, om hier een duurzamer alternatief voor te bedenken hebben we een lijstje voor je gemaakt. Noem het salon-duurzaamheid of noem het een eerste stap: een stap richting bewustwording.

Met deze 5 kleine veranderingen en aanpassingen ga je ecovriendelijker op kitevakantie:

1 Ecovriendelijker op kitevakantie: Vlieg bewust
Duurzaam vliegen is eigenlijk alleen mogelijk, door niet te vliegen. De impact van vliegreizen kun je actief verminderen door te kijken naar alternatieven zoals ‘video conferencing’ als alternatief voor zakenreizen of het gebruik van de trein om op plaats van bestemming te geraken. De uitstoot die niet te vermijden is, kun je compenseren. Compenseren betekent eigenlijk tegen elkaar afstrepen. Dit brengt de netto uitstoot tot nul: CO2 neutraal vliegen dus. Via de website van FlyGreen kun je vliegtickets kopen naar tal van populaire kitesurfvakantiebestemmingen en direct voor jouw vlucht compenseren. FlyGreen investeert het overgrote deel van hun inkomsten namelijk in duurzame projecten en CO2 compenserende projecten. Een van de projecten is een mega landgoed in India dat gevuld wordt met zonnecellen voor zonne-energie. De industrie die daar in rap tempo groeit, is hierdoor minder afhankelijk van vervuilende energiebronnen.

2 Ecovriendelijker op kitevakantie: Think Local
Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf, eten en de activiteiten van invloed op de milieubelasting. Denk aan water- en energiegebruik en afvalproductie ter plaatse. Vaak geldt: hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter de negatieve gevolgen voor het milieu. Een groot verwarmd zwembad met veel chloor.

Een dagtrip met een touring car naar het strand. Een overvol restaurant met een zeer uitgebreide kaart. Vaak is het gemakkelijker dan je denkt om een alternatief te vinden. En daarnaast is dit meestal nog leuker ook! Praat met locals in dat straatje net achter de main street. Waar is de markt? Waar halen zij hun eten en sarongs? Voordelen: geld dat direct bij de locals terecht komt en unieke ervaringen!

3 Ecovriendelijker op kitevakantie: Duurzame hotelopties
In Nederland is al geruime tijd geleden de Green Key in het leven geroepen. Dit is een keurmerk waarmee hotels kunnen laten zijn dat ze duurzamer bezig zijn. Het certificaat laat ook zien dat het hotel voldoet aan een aantal normen betreffende maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo kun je denken aan het gebruik van groene energie en gas, het spaarzaam omgaan met water en het voorkomen van papierverspilling. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van streekproducten waardoor je kunt genieten van de lokale keuken. Maar eerlijk is eerlijk: veel van onze kitesurfvakanties gaan buiten Nederland. Vaak zelfs buiten Europa.

Je kunt bij jouw hotel (of andere accommodatie) keuze dan bijvoorbeeld rekening houden met de kleinschaligheid. Houd daarnaast ook rekening met het personeel dat in dienst is. Het is alleen maar leuk wanneer de host uit het stadje of dorpje komt en je zo echt de hidden gem’s kan laten zien.

Ooit gehoord van ‘eco hotels’? Daar komen er steeds meer van! Deze nemen veel maatregelen in het kader van duurzaamheid. Denk aan het gebruik van lokale producten (bij de bouw, de inrichting maar ook in de keuken), het gebruik van zonnecellen en het filteren van afvalwater om de planten in de tuin mee te bewateren en groen te houden. Een aantal hotels in Dakhla zijn actief bezig met hun footprint. Zo heeft een van de hotels bijvoorbeeld een zwembad gevuld met water uit de oceaan en zijn de huisjes voor een groot deel gebouwd van materiaal dat daar voorhanden is (inderdaad, zand).

4 Ecovriendelijker op kitevakantie: Ecovriendelijk pakken
Less is more geldt ook voor de inhoud van jouw koffer. Minder kleding is een lichtere koffer is minder CO2 uitstoot bij vervoeren. Kies bijvoorbeeld ook voor een e-reader in plaats van boeken.

Stop ook zeker een flesje en een (linnen) tasje in jouw bagage. Dit gaat op locatie veel plastic én euro’s besparen omdat je in veel accommodaties je fles gratis kunt vullen met water. Fijne waterflessen zijn bijvoorbeeld de Mizu bottles. Gaan ‘eeuwig’ mee omdat ze van stainless steel zijn. Het water blijft er lekker koel in en de dop (die (helaas) wel van hard plastic is) kun je ook los kopen en vervangen wanneer je daar behoefte aan hebt. Doordat je een eigen tasje hebt ingepakt kun je de kassière vriendelijk bedanken, wanneer ze vraagt of je er een plastic tasje bij wil. Doordat je jouw tasje kunt blijven hergebruiken bespaar je een hoop plastic.

Tot slot is het ook goed om na te denken over de cosmetica die je meeneemt. Het gros van onze douchegels, mascaras en zonnebrand- of aftersun-olie zit vol met chemicaliën en soms zelfs met beenderen of vet van dieren. Dit komt deels in ons lichaam terecht maar ook deels in het afvoerputje van de douche en in de lagoon of zee waarop je gesurft hebt. Ook hier heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een duurzamer alternatief. Veganistische make-up of zonnebrand-olie gemaakt van natuurlijke producten. Wist je dat het maken van je eigen zink-zonnebrand eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is?

Buiten de deur van het hotel eet je lokaal. Kies producten die op dat moment voorhanden zijn niet afkomstig zijn van massaproductie elders ter wereld. Eet de vis die vanmorgen de haven binnen gekomen is en geniet van de wortels en courgette vers van het land. De euro’s komen in de portemonnee van de visser of boer die zijn gezin ervan kan voeden.

Verken de stad of de omgeving eens met de fiets of wandelend. Ontdek steegjes en smalle paadjes waar je met de auto niet snel komt. Of maak gebruik van het openbaar vervoer. Je zult je vakantie op een heel andere manier beleven. In Sri Lanka is het bijvoorbeeld heel leuk om vanaf de kite spot eens op een trip van een aantal dagen te gaan. Vriendelijke buschauffeurs en machinisten brengen je voor een paar euro het hele land door. Je kunt in de lokale gekleurde ‘schoolbussen’ je boardbag in het laadruim kwijt of je laat je tas in de storage van het kite hotel.

Tekst Eva Kru 

Beeld Tim Reinink


Dit spotguide artikel ‘Ecovriendelijker op kitevakantie‘ komt uit Access #1 van 2022. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van