18-12-2009 - Surfen, Nieuws

Eddie would go

Woord door: Lianna-Ayla Milano

 

De afgelopen weken heeft iedereen in Oahu het over de Vans Triple Crown of Surfing! Wereld surfers als; Kelly Slater, Taj Burrow, Dean Morrison, Dane Reynolds, Carissa Moore, Alana Blanchard en Stephanie Gilmore competen tegen elkaar in golven van Haleiwa Ali’i Beach Park, de beroemde Sunset Beach, Banzai Pipeline en Honolua Bay in Maui. Golven die tot hoog in de hemel rijken en wel tot 50 feet ( 15 meter ) kunnen stijgen. Vanwege de enorme winter swell dit jaar herdenken we Eddie Aikau.

 

Edward Ryon Makuahanai, is een van de meest gerespecteerde namen in de surf wereld van Hawaii. Oorspronkelijk komt hij uit Maui en is later naar Oahu verhuisd.
Eddie Aikau was de eerste erkende lijfwacht van Waimea Bay, en redde honderde levens uit de klauwen van gigantische golven. Hij zou zonder twijfel het water in gaan om iemand het drogen op te helpen, ook al waren de golven hoger dan 10 meter. Vandaar de local saying; ‘Eddie would Go!’.

Ook voor de iets hogere golven waarvoor de meeste surfers te verlegen waren, was Eddie niet weg te slaan.Makkelijk surfde hij 8 uur lang de grootste golven van de North Shore van Oahu, met een glimlach op zijn gezicht. In 1977 won hij dan ook de Duke Kahanamoku Invitational Surfing Championships. Hij was verantwoordelijke voor alle stranden tussen Sunset Beach en Haleiwa. In 1971 is hij tot lijfwacht van het jaar uitgeroepen. Nog nooit was er een leven verloren gegaan, altijd was Eddie de zee de baas gebleven.

In 1978 zocht de ‘Polynesian Voyaging Society’ vrijwilligers om hen te vergezellen naar de historische route tussen de Hawaiiaanse en Tahitiaanse eilanden. Het schip vertrok 16 maart met Eddie als een van de bemanningsleden.
Op een afstand van ongeveer 18 km van het eiland Molokai begon het schip te lekken en is later omgeklapt. Eddie is uiteindelijk hulp gaan zoeken en met zijn surfboard uitgepeddelt naar het eiland Lanai.

De rest van de bemanningsleden zijn uren later gevonden en gered door de U.S Coast Guard. Ondanks grote zoektochten is Eddie is nooit meer gezien.

 

Quiksilver sponsoord: The Quiksilver Big Wave Invitational in Memory of Eddie Aikau at Waimea Bay. In totaal mogen 28 big-wave surfers mee doen met dit evenement, dat alleen gehouden mag worden bij golven van 20 feet ( 6 meter ) of hoger. De eerste ‘herdenking’ vond plaats in de winter van 1984 @ Sunset beach en is gewonnen door Denton Miyamura.
De laatste herdenking van Eddie Aikau was afgelopen week ( december 2009 ) en de mensen hier hebben daar ruim 4 jaar op gewacht, niet alleen dat, dit jaar was een speciaal jaar; namelijk 25 year anniversary van de Eddie Aikau herdenking.

Dit jaar evenement werd gesponsoord door Monster Energy in samenwerking met Quicksilver en is gewonnen door Greg Long (San Clemente, California). De afgelopen week surfde hij voor het eerst de golven van Waimea. Kelly Slater (Florida, USA) staat op de tweede plaats.

Het bijna surf-sprookje van Eddie Aikau betoverd vele mensen op dit eiland, je ziet ze dan ook vaak voorbij gaan met een t-shirt van Eddie; ‘EDDIE WOULD GO!’.

Nu wachten tot de volgende swell, zodat we deze wereld surfer weer kunnen herdenken!

 

 


6 surf magazine


 

 van