12-11-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

Het is de laatste dag van Juli. De dag ervoor had Mees gebeld en mij gevraagd of ik meeging. Het weer zou perfect zijn. Na werk haal ik hem op en we rijden samen van de stad naar de tweede Maasvlakte, wat een bekende plek is in de kitesurfscene.  

11 Jaar geleden

11 Jaar geleden was de Maasvlakte er nog niet, er was alleen maar zee. Nederlanders staan bekend om landwinning. Al sinds de jaren 1300 zijn Nederlanders land aan het winnen. Onze expertise gaat over de hele wereld, van Dubai naar New Orleans. De tweede Maasvlakte is voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven. Het gebied heeft met name grote industrie. De Nederlandse wet bepaalt echter dat voor nieuwe plannen natuurcompensatie moet plaatsvinden. De randen van de Maasvlakte zijn daarom ontworpen en aangelegd als nieuwe natuur. Prachtige duinen met lagunes zijn nu langs de kustlijn te zien. De tweede Maasvlakte wordt ook gebruikt als testgrond voor duurzame energieopwekking, zoals wind- en zonne-energie. De horizon is gekenmerkt door majestueuze windmolens.  

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

Access voor inspiratie

Ik heb werkelijk geen idee wat ik moet verwachten, daarom vraag ik Mees over het kitesurfen. In de auto spreekt hij over de ‘tricks’, de wind, de golven en de kitesurfcultuur. In Nederland wint kitesurfen aan populariteit. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, omdat we een lange kustlijn hebben en veel water. Maar nog belangijker, we hebben hele goede windcondities! Als we dichter bij de spot komen zien we meerdere auto’s onze richting op gaan. Door de ramen van de auto zie ik kites en boards. Mees had me al gewaarschuwd dat het druk kon zijn. Hij gaf mij het Access magazine voor inspiratie. Ik was direct verkocht door de gave foto’s. 

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

Ik schiet met name landschappen

Als amateurfotograaf schiet ik met name outdoor en landschappen, maar ik wist direct dat dit totaal anders zou zijn. Wanneer ik landschappen fotografeer, neem ik de tijd om een goede compositie te maken, ik wacht voor het perfecte moment en soms herzie ik mijn compositie voor een tweede foto, totdat ik echt tevreden ben met het resultaat.  

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

In de auto vertel ik over mijn plannen, Ik wil een verhaal van begin tot eind fotograferen, niet alleen op de actieshots focussen. Dat is belangrijk voor mij om het gevoel van deze kitesurfsessie vast te leggen. Wanneer we boven op de duin uit de auto stappen, hoor ik de ritmiek van de windturbines boven onze hoofden hard draaien. 

Na alle voorbereiding bij de auto, kijk ik over de top van de duin en zie ik een lucht vol met kites.  De wind wat intens, maar constant. De duinplantjes wuiven in de wind. Het gevoel om met mijn blote voeten in het zand te staan is geweldig.  

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

Gevoel van saamhorigheid in sport

Wanneer we naar het strand afdalen zie ik dat alle kitesurfers op een bepaalde plek op het stand zijn verzameld. Ze helpen elkaar om de kite in de lucht te krijgen. Dat gevoel van saamhorigheid in sport is heel mooi.  

Mees begint in de ondiepe lagune, waar hij een paar hele mooi trucs laat zien. Mijn eerste reactie is: man, wat gaat dit snel. Ik probeer zo dichtbij als mogelijk te komen, tot mijn knieën in het water. In het begin had ik moeite om te ‘shots’ goed te krijgen. Het is een uitdaging om de kite en Mees in één beeld te krijgen, maar ik leer snel. Nadat ik zijn trucs, de actie en zijn houding een tijdje bekijk, krijg ik het gevoel voor timing. Mees springt nu letterlijk over mijn hoofd. Wow, wat een actieve manier van fotograferen. 

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

Zand vliegt om de oren

De harde wind is best intens en het zand vliegt mij om de oren. Fotograferen met de telelens is bijna niet te doen – de volgende keer neem ik zeker een tripod mee. Na de eerste ronde op de lagune gaat Mees de zee in. We vinden snel een mooie kustlijn waar ik enkele shots van hem kan maken met de windturbines op de achtergrond.  

Door de drukte is het best moeilijk om een foto te schieten, zonder andere kitesurfers in beeld. We moeten vaak verschillende pogingen doen om een goede foto te krijgen.  Ik voel me net een regisseur van een toneelstuk. Wanneer Mees op het strand uitrust bespreken we de volgende stap.  

Een fotograaf en zijn vuurdoop in de kitesurfscene

‘Schone’ foto’s schieten wordt makkelijker in de avond

Na een lange en mooi dag, begint de zonsondergang en wordt het licht perfect. Veel mensen gaan al naar huis en het wordt een stuk makkelijker om een ‘schone’ foto te schieten. Aan het einde van de sessie laten we de kite leeglopen, pakken we onze spullen en genieten we van een mooi ondergaande zon. Vol  ‘stoke’, maar best moe van deze memorabele dag, rijden we terug naar de stad. Bij thuiskomst kom ik erachter dat alles onder het zand zit, inclusief mijzelf. Ik voel me voldaan en met een grote grijns op mijn gezicht val ik in slaap, dromend over nieuwe kitesurfavonturen.  

Tekst & beeld: Roderick van Klink
Rider: Mees Dorleijn


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer/reviews en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van