Een gevarieerde tocht rondom Dordrecht

Cultuur, historie en natuur

Dordrecht, al jaren doet redacteur André Deunhouwer hier zijn rondjes. Op de stadsfiets door het prachtige, oude centrum. Op de crosser in de ochtendmist door de Biesbosch en ‘s avonds met zonsondergang richting Kinderdijk. In elke windrichting vanuit zijn huis vind je een andere omgeving. Voor Electrified pakte hij de e-bike en heeft hij een tocht gemaakt die het beste van alle windrichtingen combineert.

Dordrecht

Natuur

Ik pak de route vanuit mijn huis op. Binnen een paar minuten rijd ik naar de Kop van het Land. De plek waar Zuid-Holland en Noord-Brabant gescheiden worden door de ‘Nieuwe Merwede’. Van daaruit volg ik deze rivier over een dijk. Hier heb ik uitzicht over het water en de ‘Nieuwe Dordtse Biesbosch’. Dit relatief nieuwe natuurgebied is nog volop in ontwikkeling. Het is een paradijs voor vogelspotters en natuurliefhebbers. De grote plassen zitten vol met uiteenlopende vogelsoorten. De vegetatie is nog vrij laag, dus het zicht is wijds. Vooral in de vroege ochtend en met zonsondergang is dit een magische plek. In het water liggen eilandjes die verbonden zijn via vlonders. De kleine stalen windmolens maken het landelijke beeld af. Voor mij een mooie plek om de tocht te starten en te eindigen.

Iets verder ligt het bos ‘De Elzen’. Een mooie plek om even te wandelen, te spelen in het speelbos of even wat te eten. Ik rijd langs oude bunkers, bijenkasten en waterplassen met zwanen. Dit is een van de startplaatsen die ik jullie aanraad.

Via een dijk pak ik de route langs de Nieuwe Merwede weer op. Met uitzicht over de landerijen zie ik de havenindustrie van Dordrecht opdoemen. Eenmaal uitgekomen bij de rivier ‘Dordtsche Kil’ rijd ik langs het water, waar veel schepen en bootjes varen richting de ‘Oude Maas’, mijn volgende bestemming. Dit stuk is misschien het minst aantrekkelijke van de hele tocht. Aan de rechterkant bevindt zich voornamelijk industrie en bedrijventerrein. Dus mijn advies is om hier vooral naar links, over het water, te kijken.

Dordrecht

Historie

Aan de rand van het centrum word ik verrast door een tunnel die ik niet eerder had gezien. Deze doorgang onder de A16 is geheel voorzien van de geschiedenis van Dordrecht, in graffiti. Van het verkrijgen van de stadsrechten rond 1200 tot het sinterklaasbezoek in 2011. Deze kunststukken zijn erg kleurrijk en alle personages zijn schapen. Het kenmerk van Dordrecht.

Als ik de stad inrijd zie ik de imposante spoorbrug die Dordrecht met Zwijndrecht verbindt. Dit moderne bouwwerk staat in mooi contrast met de oude binnenstad die honderd meter verder begint. Onder de brug bevindt zich een groot skatepark. De lokale skate-community heeft voor een eigen handtekening gezorgd door sneakers aan de buizen te hangen. Dit geeft de plek een ‘rauw’ randje, wat perfect past bij de omgeving.

Dordrecht

De gehele Dordtse binnenstad is mooi! Een wandeling door het centrum is ook zeker aan te raden. Genoeg leuke plekjes om te eten ook. Maar ik raad je aan om hier nog heel even mee te wachten, want daar heb ik een mooi plekje voor! Mijn fietstocht zet ik voort langs de binnenhavens.

Met uitzicht op de grote kerk rijd ik langs grachtenpanden, door stadspoorten en over oude ophaalbruggen. De stoomboten langs de kade en de jaartallen op de gevels geven me heel even het idee dat de tijd een eeuw terug is gezet.

Aan de rand van het centrum ligt ‘Villa Augustus’. Een unieke plek om te eten. Dit restaurant met eigen moestuin maakt voornamelijk gebruik van eigen producten. Elk seizoen kan je hier dus andere gerechten eten. Als ik mensen van buiten Dordrecht op bezoek krijg, dan neem ik ze altijd hier mee naartoe. Dus jullie uiteraard ook!

Na een heerlijke lunch stap ik weer op. Door het park ga ik richting Papendrecht. Om daar te komen moet ik de ‘Wantij’ en de ‘Beneden Merwede’ over. Ik rijd een klein stukje langs de snelweg om in de polder te komen. Daar liggen veel kleine dorpjes. Langs kleine riviertjes, huizen met grote tuinen en een aantal molens, het is hier heerlijk rustig om te fietsen. Als je goed oplet zijn er genoeg mensen die iets verkopen in een stalletje aan de straatkant. Zo kun je terugkomen met verse eieren, pompoen, aardbeien of kaas.

Dordrecht

Cultuur

Via deze dorpjes kom je uit bij Kinderdijk. Ik kies altijd voor deze route, omdat het vanaf deze kant een stuk minder druk is. Zo zie je tevens meer molens die je anders niet ziet. Het fietspad bij Kinderdijk is vaak wel erg druk, net als nu. Dit is op zich niet erg, want nu kan ik in een lage versnelling rustig om me heen kijken. Hoe vaak ik hier ook kom, het blijft imposant. Niet voor niets staat deze plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Mijn tocht gaat hier dwars doorheen. Zo kan ik de plek vanuit elke richting bekijken.

Aan het eind is er de mogelijkheid om souvenirs te kopen. Ook kan je hier een foto maken met een grote klomp, als je dat leuk vindt.

Deze plek ligt aan de ‘Lek’. Ik volg deze rivier een stukje. Met aan de rechterkant nog een mooi overzicht van de molens. We gaan nu dieper het polderlandschap in.

Dordrecht

Bij Nieuw-Lekkerland ga ik via het dorp een lang gravelpad op. Dit rustige paadje wordt voorzien van een haag knotwilgen en een uitzicht over het platteland. Overal waar ik kijk staat ergens wel een molen. Sommige in gebruik, andere in verval.

Via Sliedrecht ga ik de brug naar Dordrecht over. De tocht zit er bijna op. Mijn batterij en tijd lopen op hun eind, maar er is de mogelijkheid om nog een klein rondje door de Biesbosch te rijden. Dit natuurgebied is voor een klein deel opengesteld voor recreanten. Je kunt er een prachtig rondje fietsen, heerlijk wandelen, spelen en eten. En als jullie de tijd en batterij hebben, dan zou ik dat zeker doen!

Dordrecht
Startplaatsen
  • Parkeerplaats De Viersprong, Dordrecht
  • Parkeergarage Energiehuis, Dordrecht
  • Parkeerplaats Vogelaarsweg, Dordrecht
Horecatips
  • Villa Augustus
  • Herberg De Kop van ‘t Land
  • Groothoofd (Centrum Dordrecht)
  • De Krom (Oud Alblas)

Bekijk de hele route en rijd deze zelf via Komoot, zie hier de route.


Dit artikel komt uit Electrified #2. Dit magazine is nog steeds te bestellen in onze webshop. Zie hier de webshop. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent elektrische fietsen? Houd dan de nieuwspagina van Electrified in de gaten! Benieuwd naar routes, tips & tricks en nog meer leesvoer? Word abonnee van Electrified E-bike Magazine.

 van