22-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Een inspiratiereisje naar Bali

Het creatieve team van Cabrinha, met als werkplek Maui, haalt normaal gesproken moeiteloos inspiratie uit de rijke cultuur om zich heen. Maar na dag in dag uit achter de computer te zitten blijkt zelfs deze prachtige omgeving niet voldoende om geïnspireerd te blijven. Soms moet je van het alledaagse weg om weer nieuwe inspiratie op te doen. 

Tekst: Pete Cabrinha & Milo Extercatte

Fotografie: Jason Wolcott, Reo Stevens, Mike Raper

Het idee van een ‘inspiratiereisje’ begint meer en meer vorm te krijgen. Het doel is om een plek te vinden waar ons design-team een paar nieuwe, frisse ideeën kan krijgen. En niet te vergeten om een paar van de jongens bij elkaar te krijgen om een ​​aantal nieuwe concepten voor volgend seizoen te testen. De zoektocht komt uit bij een eiland, waar het zelden voorkomt dat er geen surfbare golf te vinden is: Bali. Een bijzondere plek met epische golven, tempels, motorfietsen en alles wat de Indonesische surfscene omringt.

Reo test hoe de kite presteert als de lijnen slap worden gevaren.

Als je een surfer bent, zijn de kansen redelijk groot dat je er al eens bent geweest, over hebt gelezen of er videoclips van hebt gezien. In tegenstelling tot de meeste andere reisbestemmingen hoeft Bali niet mooier te worden afgeschilderd dan het is. Bali is ruig. Het is traditioneel. Het is modern. Bali heeft voor iedereen een andere betekenis. Het is een bijzondere plek, waar je je omringt met veel mensen, juist om van alles weg te zijn. Kiteboarden in Bali is het beste tussen juli en september. Dit is tevens de beste periode voor goede golven. De wind komt in deze maanden voornamelijk uit oostelijke richting.

Pete Cabrinha en Reo Stevens lopen door de rijstvelden die Bali karakteriseren.

Voorheen een teamrijder van Naish, maar nu op zijn plek bij het team van Cabrinha. Reo Stevens duikt diep in de golf. Hij heeft nog druk op een van zijn stuurlijnen. Hij heeft zijn gewicht ver naar voren verdeeld op het board maar zijn achterste voet blijft hij op de tail houden.

Bali kent een tropisch klimaat. Je kunt het hele jaar door je boardshort aan met 25 tot 30 graden! Er zijn twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen, de moesson, is van november tot maart. Rond december en januari zijn er westelijke winden, van rond de 25 tot 30 knopen, maar deze zijn erg vlagerig. Ook is niet te voorspellen wanneer het waait. Het kan zo tien dagen achter elkaar waaien en dan weer een maand niet.

Reo Stevens houdt zich laag terwijl hij en zijn kite naar beneden duiken. Ondertussen kijkt Keahi de Aboitiz toe.

Het droge seizoen loopt van april tot oktober, met als beste tijd voor goede (oostelijke passaat) wind de maanden juni tot en met september. Juli en augustus zijn het meest windzeker. De wind is vrij licht; rond de 12 tot 15 knopen aan de oostkust en, met hulp van een thermisch effect, aan de westkust soms 20 tot 25 knopen. Ook de golven zijn in deze periode op hun best. Wat dan wel betekent dat het ook de drukste tijd is, zowel met toeristen als surfers.

Waarschijnlijk ben je bij het zien van de foto’s al naar je favoriete ticketsite gesurft en ben je klaar om te boeken. Vliegen kan rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Denpasar op Bali. Sluit ook luchthavens in omringende landen niet uit in je zoektocht naar goedkope tickets. Een tussenstop wordt vaak gemaakt in Singapore of Kuala Lumpur. Overnachten op Bali kan zo goedkoop of duur als je zelf wil. Van een backpackershostel van 5 euro per nacht tot een luxe hotelsuite aan het strand voor 1000 euro. Op Bali heerst er geen malaria waardoor je niet aan de pillen hoeft. Waar je ook gaat kiteboarden, blijf weg met je vliegers uit de toeristenghetto’s zoals Kuta aan de westkust.  Je kan beter meer noordelijk gaan zitten. Geef surfers ten alle tijden voorrang en waag als de wind gaat liggen zelf ook eens een peddel.

Info over de spots is hier te vinden en in de Kite- en Windsurfing Guide World die te bestellen is op Soulshop. Informatie over de producten van Cabrinha vind je op Cabrinhakites.

 van